Cunostinte, aptitudini si abilitati: Cum le diferentiem?

In cadrul unui proces de recrutare pentru un job exista trei componente dupa care un angajator sau recrutor se ghideaza pentru selectarea candidatilor. Cu ajutorul lor, pot fi identificate puncte forte sau puncte slabe ale candidatilor si poate fi selectata persoana care se potriveste cel mai bine pozitiei respective.

Este vorba despre cunostinte, aptitudini si abilitati, trei elemente intre care diferentele pot fi subtile si care pot fi adesea confundate. Este important de stiut ca distinctia dintre ele este data de faptul ca unele deriva din calitati innascute, iar altele sunt dobandite, fie prin invatare teoretica, fie prin experienta acumulata de-a lungul timpului.

Nu de putine ori recrutorii si angajatorii au surpriza de a descoperi ca cei care candideaza pentru un job nu reusesc sa le clasifice si sa le puncteze in mod corect in CV-uri.

Cunostintele: Cum se acumuleaza si ce inseamna ele

Nivelul de educatie, de experienta profesionala, trainingurile si cursurile de calificare profesionala urmate duc la acumularea de cunostinte. Aceste cunostinte sunt indispensabile pentru un CV si trebuie reliefate intr-un proces de recrutare, astfel incat angajatorul sa isi idea seama daca un candidat stie sau nu ceea ce are nevoie pentru a face fata cerintelor unui loc de munca anume.

Cunostintele reprezinta intelegerea teoretica sau practica a unui lucru dintr-un anumit domeniu. Spre exemplu, putem vorbi despre cunostinte de operare a unor softuri specifice, cunostinte care sa te ajute sa faci fata cu brio unui job in domeniul IT.

Ce sunt aptitudinile si la ce ajuta ele

Aptitudinile se pot dezvolta odata cu acumularea continua de experienta, informatii si notiuni, fiind de mare folos pentru a indeplini sarcini specifice incredintate la locul de munca.

Ele pot fi tehnice, cum sunt cele legate de utilizarea limbajului de programare in domeniul IT, sau non-tehnice, cum ar fi cele de tin de gestionarea timpului, de administrare a unui proiect, de implementare a unei strategii sau de manageriere a unui buget.

Exista o granita destul de fina intre aptitudini si abilitati, motiv pentru care cele doua notiuni sunt adesea confundate. Potrivit unor opinii, principala diferenta dintre cele doua ar fi ca unele sunt dobandite, iar celelalte sunt innascute.

Cum identificam abilitatile

Uneori, un anumit mod de comportament si un anumit tip de atitudine pe care o persoana o adopta intr-o situatie data sunt lucruri care stau la baza modului in care isi face treaba. Prin definitie, abilitatile sunt calitati pozitive, ele pot exista sau nu in profilul unui candidat si ar putea fi definite prin cat de bine stie acesta sa puna in aplicare cunostintele si aptitudinile.

Spre exemplu, aptitudinile unui IT-ist il pot ajuta pe acesta sa identifice si sa rezolve cu usurinta si intr-un timp foarte scurt problemele pe care le poate intampina un sistem informatic. Capacitatea de a solutiona cu brio eventualele probleme pe care le implica un job este o abilitate, iar ea are in spate nu doar cunostinte invatate, ci si o serie de trasaturi personale, cum ar fi viteza de reactie sau rezistenta la stres.

In concluzie, procesul de recrutare pentru un job ar trebui sa tina cont de aceste aspecte, iar fisa postului sa includa o descriere a candidatului ideal, a candidatului care printr-un cumul de cunostinte, aptitudini si abilitati, sa reuseasca sa preia sarcinile noului job si sa le faca fata cu succes.

ECHIPA BIA HR