Caut loc de munca. 10 lucruri pe care ar trebui să le știi acum despre găsirea unui job

caut loc de munca

Interviu cu Managerul în recrutare BIA Human Capital Solutions, Cristina Scărlătescu

Poate cea mai mare tentație în plan profesional este să te ascunzi în spatele unor motive pentru a nu-ți căuta job: Nu sunt suficiente joburi în piață în domeniul pe care mi-l doresc; Nu găsesc joburi remote sau Oricum recrutorii nu se vor uita pe CV-ul meu.

Lipsa motivației poate fi însă începutul unui cerc vicios. „Căutarea unui job poate fi mai lungă când nu ai impulsul necesar, scrie Andrew Seaman, Senior Editor for Job Search & Careers la LinkedIn News, care menționează și rezultatele unui studiu realizat de LinkedIn în toamna anului trecut în rândul candidaților. Astfel, 8% dintre aceștia începuseră să-și caute job în ultima lună, 45% căutau de 1-6 luni și 27% de peste 6 luni și 20% de peste un an.

De partea recrutorilor, lucrurile se văd însă diferit. Pentru a primi un răspuns pozitiv din partea angajatorului contează însă atitudinea ta față de viitorul job.

Cristina Scărlătescu, Manager recrutare BIA Human Capital Solutions, îți spune cum se vede recrutarea din perspectiva recrutorului care îți analizează CV-ul și cum te poți afirma chiar și într-un context pe care poate îl percepi mai dificil pentru găsirea unui loc de muncă.

Care sunt primii pași pe care ar trebui să-i fac dacă îmi caut loc de munca?

În primul rând este important să-ți redactezi CV-ul: să-ți aloci timp pentru găsirea unui template care să te reprezinte, apoi să adaugi informații reale despre tine și să fii atent la forma lui. Să arate ordonat, frumos aranjat în pagină, fără greșeli gramaticale sau de ortografie, textul să fie cursiv și coerent.

În al doilea rând, este important să-ți aloci timp și pentru așa-zisul self assessment, timp în care te descoperi cu bune, cu rele, cu frici, cu dorințe, îți faci un inventar al abilităților, aptitudinilor, competențelor și certificărilor. Poți folosi și teste de personalitate care îți vor fi utile în creionarea direcției profesionale.

Îți recomand să-ți creezi și conturi active pe platformele de recrutare (eJobs, BestJobs, Hipo), dar și pe LinkedIn, unde este ideal să aplici doar la pozițiile potrivite, nu la orice poziție vacantă în cadrul unei companii, doar pentru a fi în baza de date a acesteia. Pentru a fi în baza de date a unei companii, există adresa oficială de recrutare.

Cum mă pot pregăti pentru interviul cu recrutorul?

Așa cum un recrutor se pregătește pentru interviul susținut cu un candidat (citește CV-ul, caută informații despre companiile unde a lucrat, se informează cu privire la zona în care locuiește, se familiarizează cu anumiți termeni menționați în CV, etc), consider că este important ca un candidat să se pregătească pentru susținerea interviului.

Apreciez candidatul care știe informații despre poziția, respectiv compania la care a aplicat și care are abilități de a-și prezenta activitatea profesională subliniind și obiectivul său profesional. De asemenea este important să pregătească întrebări pe care să le adreseze recrutorului, astfel încât, după finalizarea interviului să aibă toate informațiile necesare pentru luarea unei decizii.

Pregătirea pentru un interviu implică și latura emoțională. Este normal să existe emoții (și noi avem emoții la fiecare interviu, întrucât mereu întâlnim oameni noi și situații noi cu aceștia), însă trebuie să învețe încet – încet să își gestioneze aceste emoții. Este în regulă să le simtă și interlocutorul, nu trebuie mascate în totalitate.

Ce așteptări are un recrutor de la mine cand imi caut loc de munca?

Așteptările sunt clar definite. Să știi pentru ce post și pentru ce companie ai venit la interviu. Să fii punctual și prezentabil (nu în șlapi sau pantaloni scurți; nu în costum cu cravată când sunt 40 grade afară). Să fie corect și să ai o atitudine profesionistă.

În cât timp pot primi răspuns după interviu?

Depinde foarte mult de complexitatea poziției și a procesului de recrutare. Sunt momente când le oferim candidaților feedback chiar la finalul interviului, dar sunt și momente când feedbackul va fi oferit chiar și după câteva săptămâni. În această situație, îi anunțăm pe candidați în timpul interviului că procesul de recrutare va fi de durată.

Ce ar trebui să fac dacă răspunsul e unul negativ?

În cazul în care feedbackul este unul negativ, este important să mergi mai departe. Să înțelegi că poate este mult mai bine pentru tine să ai un răspuns negativ din partea recrutorului sau managerului de departament care și-a dat seama de nepotrivirea ta cu postul sau echipa decât să treci printr-o experiență asemănătoare după câteva săptămâni de la angajare. Evident, dorința ta este aceea de a obține feedback pozitiv  la toate interviurile la care participi, însă nu toate joburile ți s-ar potrivi în totalitate, iar recrutorul sau managerul de departament știu foarte bine ce candidat se potrivește echipei.

În cazul în care primești feedback negativ după mai multe interviuri susținute la angajatori diferiți, îți recomand să ai în vedere o discuție cu un consultant în recrutare pe care l-ai întâlnit la interviu, pentru a identifica anumite aspecte pe care ar trebui să le îmbunătățești.

Așadar iată cele 10 lucruri pe care le știi acum despre găsirea unui job:

  1. Redactează CV-ul cu informații relevante despre experiența ta profesională și acordă atenție aspectului acestuia.
  2. Alocă timp pentru self assessment astfel încât să știi ce abilități poți pune în valoare la interviu, dar și unde e nevoie să te perfecționezi.
  3. Creează conturi profesionale pe platformele de recrutare și asigură-te că CV-ul tău este public.
  4. Pregătește-te pentru interviu, prin documentare despre poziție, companie, prin stabilirea unor întrebări pe care să le pui recrutorului.
  5. Învață să-ți gestionezi emoțiile, dar nu le ascunde. Și recrutorul are emoții
  6. La interviu fii punctual și prezentabil.
  7. Adoptă o atitudine corectă și profesionistă în discuția cu recrutorul.
  8. În cazul unui feedback negativ, încearcă să înțelegi motivația recrutorului, poate nu te potrivești unei anumite echipe.
  9. Mergi mai departe, locul tău e sigur într-o altă echipă.
  10. Cere consiliere din partea recrutorului, va fi bucuros să-ți ofere ghidare pentru ca tu să poți îmbunătăți prezența la următorul interviu.

Caut loc de munca. Ai nevoie de consiliere în carieră? Trimite un mesaj aici și te vom contacta pentru a stabili o întâlnire.

Citește și:

Cum faci ca stilul hibrid de lucru să funcționeze pentru echipa ta

Modificări legislative în privința acordării tichetelor de masă și a altor beneficii acordate de angajatori

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.