PURTAM IA CU MANDRIE

Mandri de identitatea noastra culturala, echipa BIA HR a imbracat si anul acesta IA romaneasca.

BIA HR ECHIPA

Aceste camasi traditionale erau in trecut adevarate panze prin care femeile exprimau simbolic universal cultural romanesc. Iile erau tesute din canepa, in si (mai tarziu) bornagic si tesute cu elemente grafice stilizate. Materialul era apoi imbogatit cu motive des intalnite in arta populara romaneasca. Simbolurile folosite celebrau conexiunea cu natura: cerul, florile, raurile, spicele de grau. Ia spunea atat povestea unui popor cat si una personala. Femeile isi coseau singure camasile si fiecare combina elementele tipice intr-un stil propriu. De aici varietatea modelelor si unicitatea fiecarei ii.

BIA HR ECHIPA 01

Nascuta din dorinta de redescoperire si celebrare a iei ca simbol al viziunii si maestriei artistice romanesti, Ziua Universala a Iei a pornit de la eforturile Dianei Tanasescu, fondatoarea comunitatii online „La blouse roumaine” si presedinta asociatiei cu acelasi nume. Primele evenimente organizate de aceasta comunitate incepand din 2013 au culminat cu recunoasterea (in 2015) de catre Primaria din Washington D.C. a zilei de 24 iunie ca Ziua Universala a Iei. A fost o prima victorie datorata implicarii impresionante a comunitatii romanesti din capitala Statele Unite. De atunci, in fiecare an de Sanziene, romanii din toate colturile lumii celebreaza portul traditional romanesc – De la Bucuresti, Paris si Washington si pana in Republica Dominica sau Tanzania.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.