Pe măsură ce previziunile economice pentru 2023 nu sunt tocmai optimiste, și angajații își schimbă așteptările. Un nou studiu efectuat pe un eșantion de 13.488 de persoane din 15 țări, realizat de compania de comunicare BCW, a identificat care sunt cele mai importante aspecte legate de job și de siguranta acestuia, pe care aceștia pun accent acum:
- 52% dintre respondenți au apreciat că siguranta locului de muncă, în special la o companie stabilă financiar este cea mai importantă acum;
- 50% au spus că își doresc un loc de muncă sigur și confortabil
- 49% doresc un salariu de bază competitiv și timp liber adecvat nevoilor lor
- 48% au spus că cea mai importantă este cultura locului de muncă
Flexibilitatea de a-și alege de unde lucrează este pe locul 12 pe lista celor mai importante aspecte pe care le apreciază acum angajații care au ales sistemul hibrid. Pentru cei exclusiv remote, posibilitatea de a-și alege locul de unde vor lucra este a șaptea cea mai importantă caracteristică a experienței de muncă. Află care sunt aspectele care contează acum cel mai mult pentru angajați, dar și ce poți face pentru a oferi perspective optimiste echipei tale.
Mai mult de jumătate (56%) dintre oamenii care au început un nou job, mai bine plătit în ultimul an, sunt îngrijorați de siguranta locului de muncă, potrivit companiei de servicii financiare Bankrate, care a chestionat 2.458 de adulți în SUA în luna august 2022.
În august, numărul disponibilizărilor la nivel național în SUA a fost puțin modificat în comparație cu iulie, la 1,5 milioane – doar 1% din forța de muncă din SUA – și a rămas sub nivelurile pre-pandemie pentru a 18-a lună consecutivă, potrivit Departamentului Muncii, precizează cnbc.com
Care sunt aspectele care contează acum pentru angajați
Dacă până acum vorbeam despre probabilitatea oamenilor de a pleca dacă angajatorii le cer să lucreze cu normă întreagă de la birou sau dacă nu au control asupra orelor de lucru, acum lucrurile s-au mai schimbat. Peste 50% dintre angajații chestionați în studiul BCW spun că probabil vor rămâne la locul de muncă actual în următoarele 12 luni. Pentru angajatorii care asigură un salariu competitiv și siguranta jobului, probabilitatea oamenilor de a rămâne crește cu 18%.
Cultura organizațională contează mult în această alegere. Când angajatorii comunică deschis și sincer, creează un sentiment de apartenență și pun accent pe starea de bine, oamenii raportează o probabilitate cu 24% mai mare de a rămâne în companie. Și procentul crește pentru generația Z, 31% dintre tineri rămân fideli locului de muncă datorită culturii. Pe de altă parte, când oamenii nu au o experiență bună în mediul de lucru al unei companii, probabilitatea generală de a rămâne scade la 39%.
Ce apreciază Generația Z
Generația Z consideră leadership-ul și cultura sunt mai importante decât salariul. Însă generația Baby Boomers evaluează salariile și beneficiile mai presus de cultură și leadership.
Pentru tinerii din Generația Z, leadership-ul locul șase ca importanță.
În mod similar, comunicarea deschisă și sinceră a liderilor se află pe locul cinci ca importanță pentru angjați, dar pentru Generația Z ea este al doilea atribut al experienței de muncă. Starea de bine, mentală și financiară se află pe locul zece pe lista importanței, iar pentru Generația Z, este pe locul cinci.
Căutările legate de siguranta muncii și securitatea financiară cresc
Pe fondul incertitudinii și a știrilor din economie, oamenii devin anxioși și nesiguri în privința locurilor de muncă, potrivit unui nou raport – și depinde de angajatori să înlăture aceste temeri. Un studiu recent de la Lemon.io, un dezvoltator software, a analizat tendințele de căutare Google și a constatat că următoarele căutări legate de securitatea muncii și securitatea financiară au crescut vertiginos în ultima vreme:
- „Îmi voi pierde locul de muncă într-o recesiune” (+9.900%)
- „Ce să faci când ești concediat” (+336%)
- „Mi-am pierdut locul de muncă, nu pot plăti chiria” (+467%)
Acest lucru arată că un număr semnificativ de angajați, în ciuda faptului că nu au fost disponibilizați, se tem să-și piardă sursa de venit pe fondul incertitudinii și a recesiunii care se anunță pentru 2023.
Cum oferi perspectiva unui loc de muncă sigur
Transparența este cheia
Aleksandr Volodarsky, CEO-ul Lemon.io, spune că a fi transparent cu oamenii din echipa ta este soluția pentru a-i face să se simtă în siguranta.
„Din experiența noastră, transparența este esențială, indiferent de circumstanțe, iar cel mai bun pariu al tău este să comunici în mod proactiv cum merge afacerea, care sunt planurile, provocările și câștigurile tale”, a declarat Volodarsky pentru Human Resources Director.
CEO-ul ucrainean a citat ca exemplu experiența companiei sa, în contextul în care tensiunea între Rusia și Ucraina a început să escaladeze.
„Am observat că tensiunea dintre angajați era în creștere. Oamenii erau nervoși de posibilitatea unui război în țara noastră. Nimeni nu se simțea în siguranta, iar oamenii nu știau dacă vor mai avea job în cazul în care ar izbucni războiul”, a spus el.
„Așadar, am avut o adunare generală, în care am abordat cu sinceritate temerile oamenilor, am arătat calculele noastre cu privire la cât timp compania ar putea rămâne pe linia de plutire în cel mai rău scenariu și i-am ajutat să-și gestioneze astfel așteptările.” Acestă abordare a dus la rezultate pozitive, în special în ceea ce privește încrederea și productivitatea.
Creează o relație cu oamenii din echipa ta
Caută feedback-ul lor în sondaje, dar și în focus grupuri, interviuri sau prin observarea experienței lor la job. Datele cantitative, cum ar fi sondajele, îți pot spune ce cred oamenii despre locul lor de muncă, dar datele calitative, cum ar fi discuțiile one-to-one, îți pot spune de ce oamenii reacționează într-un anumit fel. Dincolo de date, cea mai apreciată abordare este să-ți înțelegi oamenii, să-i asculți și să pui întrebări. Arată empatie în discuție, precum și importanța colegilor tăi în echipă.
Dezvoltă și responsabilizează liderii
Sunt oamenii care interacționează cel mai mult cu membrii echipelor, iar dezvoltarea abilităților de a inspira, de a implica colegii și de a comunica cu claritate atunci când sunt momente de incertitudine poate aduce stabilitate în companie.
Responsabilizează colegii
Ofere-le oportunități de creștere și dezvoltare. Fii clar în ceea ce privește așteptările și recunoaște-le munca grozavă pe care o fac, care este necesară pentru succesul organizației.
Creează experiențe
Asigură-te că joburile și procedurile țin pasul cu evoluția tehnologică și oamenii sunt în rolurile pe care și le doresc. Creează zone în care se pot concentra, colabora, învăța și face schimb de experiență.
Surse:
Citește și:
„Quiet Quitting”, noua provocare căreia HR-ul ar trebui să-i găsească rezolvare
Emoțiile pe care ar trebui să le gestionezi înainte de a face planuri de retenție