Ce ar trebui să știi despre career cushioning, noua abordare a angajaților, care dă de gândit liderilor

career cushioning

Mai întâi a fost The Great Resignation (Marea Demisie) și apoi Quiet Quitting (renunțarea liniștită). Acum, mass-media internațională vorbește despre un nou fenomen „career cushioning”. 

Cum există îngrijorări cu privire la siguranța jobului în 2023, dar și la evoluția prețurilor, angajații lucrează la Planul B. Se tem pentru pentru viitorul lor și, în timp ce au un job stabil, pleacă în căutarea unor noi locuri de muncă, un proces care îi poate epuiza, mai ales că la sfârșitul anului, volumul de muncă este mult mai mare. Profesioniștii în resurse umane au numit acest fenomen career cushioning „amortizarea carierei”, în care amortizare are sensul de slăbire/scădere.  

 

De unde vine termenul?

Career cushioning provine din lumea întâlnirilor, în care oamenii în relații așteaptă o despărțire, păstrând opțiunile romantice deschise. Și acest termen a intrat în mediul de lucru, odată ce giganții tehnologici precum Twitter, Meta și Amazon au făcut cu mii de disponibilizări și au creat îngrjorări angajaților actuali față de siguranță locului de muncă.

„Riscul pentru management este că noua oportunitate, oferită angajaților, să fie mai interesantă decât cea actuală”, spune expertul în resurse umane Ron Porter, partener senior pentru clienți la Korn Ferry.

 

De ce career cushioning este un semnal de alarmă pentru manageri

Potrivit unui sondaj realizat de compania Bluecrew (platforma cu joburi temporare) în septembrie 2022, două treimi dintre lucrători plănuiau să caute noi locuri de muncă pentru a combate inflația în anul următor. Intenția lor vine într-un moment nepotrivit pentru companii. „În condițiile în care economia se află într-o potențială recesiune, companiile se bazează, de obicei, pe bunăvoința din partea angajaților, spune Mark Royal, senior client partner la Korn Ferry. El spune că managerii ar trebui să perceapă căutările de locuri de muncă ale angajaților ca un indicator serios al unei probleme de implicare. „Poate că angajații simt că în mediul actual de lucru nu există recunoștință sau nu sunt prețuiți ca oameni”, spune Royal.

Pe lângă o creștere a căutărilor de locuri de muncă și a conversațiilor despre disponibilizări și recesiune, expertul în carieră pe LinkedIn Blair Heitmann a subliniat alte indicii că forța de muncă în general se pregătește pentru un scenariu mai puțin optimist.

În primul rând, unii oameni lucrează mai mult. LinkedIn a constatat că una din cinci persoane plănuiește să lucreze mai mult timp (20%) sau să-și ia un al doilea loc de muncă (18%), în timp ce 15% iau în considerare un loc de muncă mai stabil. Tendința este deosebit de pronunțată în rândul generației Z, unde 34% intenționează să lucreze mai multe ore, 30% să preia un al doilea loc de muncă și 32% iau în considerare un loc de muncă mai stabil.

În plus, angajații își comercializează mai mult abilitățile, 365 de milioane de abilități au fost adăugate profilurilor LinkedIn în ultimele 12 luni, în creștere cu 43% față de an. Potrivit platformei, numărul recrutorilor care folosesc în mod explicit abilitățile pentru a ocupa roluri a crescut cu 30% de la an la an.

 

Cum se anunță finalul de an din punctul de vedere al implicării

Unii angajați știu că se apropie evaluările de performanță și sezonul de bonusuri, prin urmare s-ar putea să se implice mai mult pentru a-și ajuta companiile și să lase pe planul doi căutarea unui loc de muncă. „Dar cei prea distrași de știri și de titlurile din mass-media, vor fi adepții career cushioning, ceea ce va duce probabil la o calitate slabă a muncii lor”, spune Nathan Blain, lider global la Korn Ferry. El subliniază corelația pozitivă dintre angajamentul angajaților și performanța individuală la locul de muncă. „Aceasta este o relație foarte puternică, așa că este foarte important ca liderii să aibă echipele implicate 100% în munca pe care o au.”

 

Ce poți face, în acest context, pentru a-ți menține oamenii talentați în echipă

În mod contraintuitiv, experții nu sugerează încercarea de a împiedica membrii echipei să caute job în altă parte. Nathan Blain propune să începi cu discuții one-to-one, separate, pe fiecare dintre aceste subiecte: performanță și planuri în carieră. Discuțiile despre carieră se concentrează pe ceea ce își dorește un angajat, încotro se îndreaptă ea sau el și cum să ajungă acolo – și este în regulă dacă acea carieră este în afara organizației. „Ești mai bine servit dacă ai acea conversație și ești deschis în privința ei”, spune Blain, pentru că o carieră este lungă și este normal ca oamenii să-și dorească să încerce joburi diferite.

Analizează care sunt acei angajați care ar fi deosebit de greu de înlocuit sau a căror plecare ar fi perturbatoare pentru companie, discută constant cu ei și oferă oportunități atât pentru ei, cât și pentru echipele lor. 

Ron Porter, partener senior pentru clienți la Korn Ferry observă că managerii uită adesea un pas simplu pentru a înlătura anxietatea inutilă:  informarea constantă a tuturor angajaților despre cum merge compania. Aceasta include detalii și despre direcția în care se îndreaptă compania și pozițiile persoanelor pe acea traiectorie.

Ce caută acum oamenii la un loc de muncă nou?

Flexibilitatea continuă să fie una dintre prioritățile de top pentru angajați, conform raportului LinkedIn Global Talent Trends din octombrie 2022, dar doar aproximativ o treime dintre lideri spun că flexibilitate la locul de muncă este o prioritate acum. Mai mult de jumătate (56%) dintre directorii din SUA declară că sunt îngrijorați de faptul că incertitudinea economică îi va obliga să renunțe la progresele legate de munca flexibilă.

Între timp, chiar dacă persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă continuă să fie interesate de joburi remote, procentul acestora continuă să scadă. Locurile de muncă la distanță reprezintă acum 14% din totalul locurilor de muncă pe LinkedIn, în scădere de la 20% în martie trecut.

Îmbunătățirea competențelor – un beneficiu atractiv pentru generațiile tinere, precum și pentru angajații middle – este, de asemenea, amenințată, deoarece doar 39% dintre managerii din SUA spun că investesc în oportunități de învățare și dezvoltare și 60% sunt îngrijorați de faptul că incertitudinea economică actuală le va afecta progresul în astfel de domenii.

Așa cum, din rolul de manager îți adaptezi deciziile în funcție de situațiile economice și de schimbările în domeniul de activitate al business-ului, similar, și angajații își adaptează deciziile, siguranța jobului fiind prioritatea lor acum. Fenomene precum Marea Demisioneală, Quiet Quitting și, mai nou, Career Cushioning nu pot fi oprite, dar merită să faci tot ceea ce ține de tine pentru a evita ca echipa ta să piardă oameni talentați. Recunoștința, discuțiile one-to-one despre planurile în carieră, stabilirea unui plan de carieră în companie pot face diferența. 

 

Surse:

https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2022-11-22/tech-layoffs-have-workers-job-hunting-while-employed-as-career-cushion?srnd=premium-asia

https://www.kornferry.com/insights/this-week-in-leadership/career-cushioning-looking-for-the-next-job

 

Citește și:

 

De ce e important să arăți oamenilor din echipa ta recunoștință

De ce ar trebui să pui accentul pe siguranța jobului în discuțiile cu echipa ta

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.