Ce poți face când nu ai posibilitatea de a mări salariile

salariile

Suntem într-o perioadă în care multe bugete sunt „înghețate”. Și parcă toți așteptăm să vedem ce se întâmplă cu adoptarea noilor măsuri fiscale și cu efectele pe care le vor avea. Din acest motiv și salariile poate au stagnat anul acesta sau au crescut cu procente mai mici decât în anii precedenți. Însă la nivelul echipei simți poate tensiune. Oamenii sunt tot mai îngrijorați de creșterea costului vieții și de faptul că salariile nu mai țin pasul cu acesta. Cum îi poți sprijini? Află în cele ce urmează ce soluții ai la îndemână pentru a-ți motiva oamenii atunci când nu ai buget pentru a le mări salariile.

 

Ultimii patru ani au fost poate plini de situațíi neprevăzute în business-ul tău. Iar după pandemie, resimți la nivelul business-ului inflația. Și încerci să ai grijă atât de afacerea ta, cât și de oamenii din echipa ta. Începe prin a fi la zi cu datele despre inflație și despre costul vieții!

 

Inflația a scăzut, prețurile au crescut

Rata anuală a inflaţiei a scăzut în luna septembrie la 8,8%, de la 9,4% în august, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 10,36%, cele nealimentare cu 6,68%, iar serviciile cu 12,10%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate pe 12 octombrie 2023.

Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2022 – septembrie 2023) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2021 – septembrie 2022) determinată pe baza IAPC (indicele amortizat al prețurilor de consum) este 11,4%, potrivit datelor INS.

 

De câți bani au nevoie oamenii pentru a trăi decent anul acesta

Fundația Friedrich Ebert România şi Syndex România au reclaculat valoarea coșului pe baza indicilor de prețuri comunicați de Institutul Național de Statistică pentru luna septembrie 2023, raportat la luna septembrie 2022.

Astfel, valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și doi copii este de 9.978 lei pe lună, față de 8.659 lei în septembrie 2022, în creștere cu 15.2% , conform datelor Fundaţiei Friedrich Ebert România şi Syndex România. 

Pentru un adult singur, valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent anul acesta este de 3.807 lei.

Raportat la familii, valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent în 2023 este:

  • o familie de doi adulți și doi copii este de 9978 lei pe lună 
  • o familie de doi adulți și un copil este de 8205 lei pe lună 
  • o familie de doi adulți fără copii este de 6162 lei pe lună 

„Creșterea valorii totale a coșului de consum e determinată de creșterea puternică a costurilor pentru toate capitolele, cu excepția cheltuielilor cu locuința (apă, energie electrică, gaz și energie termică)”, se arată în comunicatul Fundației.

 

Inflația este preocuparea oamenilor de HR

Societatea pentru Managementul Resurselor Umane (SHRM) a chestionat 1.150 de profesioniști în HR, iar 73% au spus că inflația este o preocupare pentru organizația lor. Aproape 90% au spus că principala lor preocupare este modul în care inflația ar afecta viața angajaților lor.

 

Cum să gestionezi salariile într-un context economic care nu-ți permite să faci măriri

Din cauza concurenței acerbe pentru talente, salariile au crescut cu rate mai mari în 2021 și 2022 decât în anii precedenți. Dar acele creșteri ale salariilor nu au ținut pasul cu ratele inflației. Acum, pentru a menține moralul ridicat al colegilor și pentru a evita fluctuația, ia în considerare modalități prin care poți oferi creșteri salariale sau bonusuri. S-ar putea să ai nevoie și de creativitate în acest proces.

 

Analizează competiția

Monitorizarea concurenței este întotdeauna importantă și te ajută să rămâi relevant financiar față de colegii și candidați. Potrivit unui sondaj realizat de una dintre platformele de recrutare din România, 6 din 10 companii spun că au bugetat măriri salariale pentru acest an, asta în condițiile în care 73,7% au adoptat această măsură și anul trecut. 

Un sfert dintre respondenții sondajului spun că salariile nu vor crește cu mai mult de 5% anul acesta, în timp de 37,5% au programate măriri între 5% și 10% comparativ cu anul trecut. 20,8% anunță majorări de 10% – 20%, iar 12,5% spun că vor fi ajustate cu inflația.

 

Oferă bonusuri în loc de creșteri financiare

Dacă creșterea salariilor nu este posibilă în compania ta, ia în considerare bonusurile. Regândirea structurii de bonusuri poate fi o modalitate bună de a menține sub control costurile obișnuite de afaceri, sporind în același timp compensația pentru angajați. Ia în considerarea crearea unui program de stimulente lunar sau trimestrial. Această structură le permite oamenilor să câștige bani suplimentari pe baza implicării și aduce și rezultate în business. Este un câștig-câștig pentru tine și echipa ta.

 

Fii transparent

Majoritatea angajaților înțeleg că inflația îi afectează nu doar pe ei, ci și pe afacerea ta. Iar unii dintre ei cunosc aspectele financiare din mediul business, prin discuțiile pe care le au cu clienții. Fii transparent cu ei în privința bugetelor de salarii ale companiei atunci când discuți despre salarii. Dacă bugetul permite doar o creștere de 4% la nivel general, de exemplu, explică-le colegilor. Fiți deschis despre cum merge afacerea. Când oamenii văd că depui un efort real și oferi transparență, le poți câștiga loialitatea.

 

Fii clar în ceea ce privește criteriile pentru a câștiga o mărire de salariu

În timpul evaluărilor de performanță, oferă colegilor criterii clare despre cum pot câștiga o creștere a salariului. Această abordare le oferă angajaților încredere că măririle salariale sunt obiective și le pot obține cu performanțe bune la locul de muncă. Odată ce criteriile sunt clare, angajații vor înțelege de ce au câștigat o mărire de salariu sau ce îmbunătățiri trebuie să facă pentru a primi una data viitoare.

 

Fii echitabil din punct de vedere financiar 

Poți alege să oferi bonusuri și măriri de salarii, poate mai mici decât anul trecut, pe baza performanței la job. Dar în același timp urmărește să ajustezi în mod echitabil salariile angajaților, evitând favoritismele. Dacă un angajat primește o mărire de salariu mai mică decât altul într-un rol similar, asigură-te că poți explica clar și obiectiv de ce. Să fii transparent înainte de a ți se cere acest lucru contribuie mult la imaginea ta de angajator. 

 

Oferă ajutor în cheltuielile de zi cu zi

Chiar dacă nu ai posibilitate de a crește salariile, le poți acorda sprijin financiar angajaților. Încheie parteneriate cu business-uri locale și oferă colegilor carduri sau reduceri pentru benzină, cumpărături sau restaurant. De asemenea, poți acoperi o parte din costurile de îngrijire a copiilor. O altă opțiune este de a oferi un bonus unic bazat pe nevoile legate de costul vieții.

 

Oferă flexibilitate 

Chiar dacă poate majoritatea colegilor s-au întors la birou, permite-le să aibă mai mult control asupra programului și asupra mediului de lucru. De exemplu, oferă-le ocazia de a-și alege zilele de lucru de acasă, alege o zi în care toată echipa lucrează de acasă sau de a avea ore flexibile de începere și de sfârșit de program. Astfel pot să economisească cheltuielile de transport și îngrijire  a copiilor. Programul flexibil de lucru ajută oamenii să-și gestioneze timpul mai eficient, poate să aibă și alte activități care le aduc câștiguri financiare și pot reduce nevoia de concediu plătit.

 

Implementează un program de bunăstare financiară

O modalitate eficientă de a sprijini angajații care sunt preocupați de inflație este oferirea unui program de bunăstare financiară. Acest lucru îi poate ajuta să ia decizii mai informate cu privire la viitorul lor financiar și le poate oferi ocazia a-și gestiona mai bine banii. Aceasta ar putea include acces la consilieri financiari, oferirea de cursuri de educație financiară sau consiliere privind creditele. 

 

Creează planuri personalizate de beneficii 

Pe măsură ce oamenii din echipa ta devin mai preocupați de inflație, o modalitate de a-i sprijini este un plan personalizat de beneficii. Aceasta înseamnă să-i lași să decidă ce beneficii doresc să le ofere compania. De exemplu, dacă o persoană nu dorește să folosească beneficiile pentru sănătate și, în schimb, dorește mai multe fonduri pentru educația copiilor, compania ar trebui să accepte cererea lor. Pentru a ține lucrurile sub control, un angajator poate defini o limită pentru suma care poate fi solicitată de o persoană. Această abordare poate îmbunătăți semnificativ loialitatea și crește satisfacția angajaților într-o companie. 

 

Cere suportul unei echipe de recrutare cu experiență în negocierea salariului

Echipa BIA Human Capital Solutions are o experiență de peste 30 de ani în recrutare și îți poate oferi suport șn business. Ne dorim să ai mai mult timp pentru echipa ta și încercăm mereu să găsim cele mai bune soluții pentru a atrage noi colegi, dar și pentru a negocia salariile cu aceștia. Iată ce avantaje îți aduce recrutarea prin BIA HCS:

  • 90% dintre proiecte sunt finalizate cu succes prin direct search și head hunting.
  • Scurtarea timpului de recrutare, unele posturi au fost ocuapte în mai puțin de 5 zile lucrătoare de la startul proiectului.
  • Experiență în recrutare în domenii diferite: contabilitate, construcții, retail, medical, farma, auto, arhitectură.
  • Integrarea profilului jobului în cultura companiei și definirea strategiei pentru căutarea candidaților.
  • Suport în ofertarea candidaților și în negociere.

Povestește-ne despre business-ul tău și despre nevoile de recrutare la biaoffice@bia.ro

Bine de știut în privința creșterii salariilor


Care este creșterea medie a salariului pe an?
Atunci când stabilești salariul angajaților, poate fi util să ai câteva criterii de referință. Până la jumătatea anului 2020, creșterea medie a salariului pe o perioadă de 12 luni în SUA a fost între aproximativ 2,4% și 3,2%. În 2021, însă, aceasta a crescut la 4,2%; până în septembrie 2022, salariile au crescut cu 5,1% față de anul precedent.

Care este un procent bun de creștere a salariului?
În timp ce creșterile salariale tradiționale se situează în jurul a 3%, ratele inflației au fost mult mai mari în 2022 și 2023. Aceasta înseamnă că, chiar și după obținerea unei creșteri de 5%, puterea de cumpărare a oamenilor din echipa ta ar fi în continuare mai mică decât era acum un an. Ține cont de costul vieții și al coșului de cumpături atunci când planifici creșteri salariale. Compensarea corectă a angajaților este mai importantă ca niciodată. La urma urmei, dacă procentele de creștere a salariilor nu țin pasul cu inflația, este posibil să vezi mai mulți dintre ei schimbând locul de muncă.

Care sunt creșterile salariale prognozate pentru 2024?
Salariul minim trebuie să crească la jumătate din salariul mediu, pentru că, până spre finalul lui 2024 România trebuie să implementeze directiva privind salariul minim european. Nu este vorba de un salariu minim la nivel european, ci este vorba de o metodă de calcul a venitului mediu din fiecare stat membru UE, adică 50% din salariul mediu net din ţară sau 60% din salariul median.

Astfel salariul minim net ar urma să crească de la 3.000 de lei brut la 3.800 de lei brut, adică jumătate din salariul  mediu de 7.600 de lei brut, prognozat de guvern pentru anul 2024, se arată în zf.ro. 

Un nou sondaj realizat de firma de consultanță Mercer constată că angajatorii din SUA intenționează să majoreze salariile cu 3,5% pentru 2024, comparativ cu 3,8% pe care i-au acordat în 2023. 

 


Surse:

https://www.forbes.com/sites/theyec/2023/02/07/seven-ways-to-support-your-employees-amid-growing-inflation-concerns/?sh=375c06d735a7

https://insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/ipc09r23.pdf

https://sba.thehartford.com/managing-employees/hiring/salary-inflation/

 

Citește și: 

Întâmpini dificultăți în a ocupa anumite posturi? Iată soluțiile!

10 întrebări pe care să le eviți la interviul cu un candidat

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.