Modificari pentru concediul de crestere a copilului – Newsletter Legislativ, 4 octombrie 2023

maternity leave

Cuprinde:

  • Hotararea nr. 865/2023
  • Ordinul comun nr. 2.654/1.925/ 2023

Hotararea nr. 865/2023 

Hotararea nr. 865 publicata in MO nr. 844 din 19.09.2023 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizataia lunara pentru cresterea copiilor, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 52/2011, face urmatoarele precizari:

Comentariu:  Prezentele norme metodologice pun in aplicare prevederile impuse de Ordonanta nr. 164/2022 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Astfel, incepand cu data prezentei se extinde perioada de concediu pentru cresterea copilului, pentru parintele care nu a solicitat initial acest drept, de la o luna la cel putin doua luni. Pe perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul propriu la concediul de crestere a copilului de cel putin doua luni, dreptul celuilalt parinte la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda. Daca dreptul propriu la concediu si indemnizatie nu se solicita de catre celalalt parinte, pe aceasta perioada primul parinte nu poate beneficia de concediul si, respectiv, de indemnizatia pentru cresterea copilului. Astfel, indemnizatia de crestere copil va fi acordata doar pana la varsta de 1 an si 10 luni.

In cazul in care celalalt parinte nu indeplineste conditiile pentru a intra in concediul de crestere copil, sau este vorba de familie monoparentala, atunci parintele care a solicitat initial acest drept, poate depune documente justificative pentru a beneficia de indemnizatie si pentru cele doua luni.

Alte modificari ce vor fi implementate ca urmare a publicarii prezentelor Norme metodologice vizeaza majorarea indemnizatiilor pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere, dar si majorarea indemnizatiei pentru nasterile care se suprapun in timpul concediului de crestere a copilului.

Totodata, este prevazut faptul ca, in vederea solicitarii concediului pentru cresterea copilului, angajatii au obligatia sa anunte angajatorul, cu cel putin 10 zile inainte de finalizarea concediului de maternitate, sau, dupa caz, inainte de data estimata de incepere a concediului pentru cresterea copilului, de intentia de a-si exercita dreptul la concediul pentru cresterea copilului prin depunerea unei cereri in format letric sau electronic, in care sa precizeze perioada preconizata a concediului pentru cresterea copilului. In cazul in care persoana indreptatita nu precizeaza in cererea de acordare a concediului perioada preconizata, angajatorul aproba cererea pentru perioada maxima a concediului de crestere a copilului.

In acelasi sens, persoana indreptatita care are calitatea de salariat si care se intoarce la activitatea profesionala, are obligatia de anunta, in scris, angajatorul cu cel putin 30 de zile inainte intentia de reluare a raportului de munca sau de serviciu.

Un alt aspect de interes se refera la faptul ca indemnizatia pentru crestere a copilului prevazuta la art. 2 alin. (1) din Ordonanta de Urgenta nr. 111/2010 poate fi urmarita si executata silit indiferent de natura creantelor datorate de debitor, in limitele prevazute de cadrul legal in materie

Ordinul comun nr. 2.654/1925/ 2023

Ordinul comun nr. 2654/1925 publicat in MO nr. 881 din 29.09.2023 privind stabilirea valorii sumei lunare indexate care se acorda sub forma de tichete de cresa pentru semestrul II al anului 2023, face urmatoarele precizari:

Comentariu: Pentru semestrul II al anului 2023, incepand cu luna octombrie 2023, valoarea sumei lunare care se acorda sub forma de tichete de cresa, este de 620 de lei

Valoarea nominala stabilita anterior se aplica si pentru primele 2 luni ale semestrului I al anului 2024, respectiv februarie si martie 2024. 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.