10 întrebări pe care să le eviți la interviul cu un candidat

intrebari interviu

Cum evaluezi un candidat? Întrebările iți sunt la îndemăna, dar sunt cele potrivite? În interviu, poți ajunge și la întrebări greșite, concentrandu-te mai mult pe ceea ce a făcut persoana intervievată în trecut decât pe ceea ce poate face în viitor. Iar o recrutare greșită costă 30% din salariul anual al unui angajat, arată datele din 2023 ale Departamentului Muncii din SUA. Echipa BIA HCS își spune cum să eviți intrebările pe care mulți candidați le consideră de modă veche sau nerelevante pentru jobul la care au aplicat.

 

1. Ce îmi poți spune despre tine?
Întrebările deschise pot fi bune pentru a sparge gheața în conversație și îți vor oferi o perspectivă asupra experienței și caracterului unei persoane; cu toate acestea, a-cere să se descrie, nu este o modalitate de a afla informațiile care te interesează. În schimb, pune un alt tip de întrebare deschisă care se referă la jobul pentru care este intervievat. Astfel îi vei permite candidatului să vorbească despre abilitățile și despre ceea ce îl califică pentru job.

În schimb, întreabă: Spune-mi ceva care nu este în CV-ul tău care se aliniază cu acest job.



2. Unde te vezi peste cinci ani?

Deși această întrebare îți poate oferi o perspectivă asupra planurilor pe care un candidat le are în carieră, nu îți va arăta că are abilitățile necesare pentru a avea succes. Răspunsul la această întrebare îți poate oferi câteva observații asupra dorințelor sale în carieră. Cu toate acestea, nu îți va oferi niciun indiciu cu privire la capacitatea lui de a-și  face treaba.

În schimb, întreabă: Cum se încadrează acest rol în cariera ta/în planurile tale de carieră? 

 

3. Care este cea mai mare slăbiciune a ta?
Răspunsul la această întrebare nu îți oferă o perspectivă asupra abilităților unui candidat. Unii vor veni răspunsuri predefinite, alții vor spune că sunt prea perfecționiști sau prea dedicați. Este mai bine să pui o întrebare deschisă care să le permită candidaților să-și manifeste conștiința de sine cu privire la dezvoltarea lor

În schimb, întreabă:  Dacă ai întâlnit situația X, ce pași ai urma pentru a rezolva problema?

 

4. De ce ar trebui să te angajez?

Mulți candidați vor spune că se potrivesc jobului. O reformulare a acestei întrebări îți va arăta cât de bine înțelege candidatul cerințele postului.

În schimb întreabă: Cum se aliniază postul tău anterior cu îndatoririle pentru această poziție?

 

 

5. De ce vrei acest job?

Candidații își doresc un nou loc de muncă din nenumărate motive: salariu mai bun, beneficii mai bune, nu le place vechiul lor manager, se mută. Niciunul dintre aceste răspunsuri nu îți oferă informații valoroase care să te ajute să iei o decizie de angajare.

În schimb, întreabă: pe măsură ce înțelegi acest job, ce te atrage cel mai mult?

 

6. Ce nu ți-a plăcut la ultimul tău job?

Oamenii își schimbă locul de muncă cel mai adesea din cauza managerilor. Nu cere unui candidat să discute despre managementul defectuos sau despre nepotrivirile cu fostul angajator. O altă întrebare deschisă despre rolul anterior al candidatului ar fi mai potrivită pentru a obține informațiile care te interesează. 

În schimb, întreabă: Ce aspecte ți-au plăcut în jobul anterior și ce provocări ai avut din punct de vedere profesional?

 

7. Ce ar spune fostul tău manager despre tine?

Prin această întrebare îi oferi candidatului ocazia de a exagera sau de a inventa. Poți face mai degrabă o verificare a referințelor, așa că vei auzi direct de la fostul lor manager ce crede despre candidat. În schimb pe candidat ar trebui să-l întrebi cu relaționează cu ceilalți.

În schimb, cere candidatului: Povestește-mi despre o perioadă în care ți s-a cerut să lucrezi la un proiect ca parte a unei echipe și cum ai gestionat situația.

 

8. Unde locuiești?

Îți place poate să pui această întrebare pentru a-ți face o idee despre locul în care locuiește o persoană în raport cu locația jobului. Cu toate acestea, prin această întrebare poți discrimina candidatul.  Pentru a afla dacă drumul sau timpul petrecut pe drum vor fi o problemă pentru candidat, poți pune această întrebare altfel.

Întreabă: Te simți confortabil cu locul de muncă?


9. Care este salariul tău actual?

În SUA, California și alte state au adoptat legi pentru plată echitabilă care interzic adresarea acestei întrebări. În România mai avem până acolo, dar ar trebui să urmăm acest exemplu:

Întreabă în schimb: „Ce salariu sau pachet de compensare îți dorești?”

 

 

10. Sunteți căsătorit? Aveți copii?

Planificarea familială și statutul  familial nu sunt subiectul unor întrebări la interviu. Dar ce faci când vrei să afli aceste informații pentru că ai un proiect care se întinde pe 5 ani?.
În schimb, întreabă: Prevezi anumite situații care te-ar putea împiedica să te implici în acest proiect?


În rolul de recrutor sau angajator trebuie să afli care sunt abilitățile și experiențele relevante ale candidatului. Iată câteva tipuri de întrebări pe care ar trebui să le pui pentru a evita selectarea unui candidat pe baza unor criterii greșite.

Întrebări care evaluează abilitățile nu doar la experiența. Să ne imaginăm că un candidat îți cere să-i evaluezi CV-ul. Primul lucru la care te uiți este probabil unde a lucrat și cât timp. Avantajul angajării pe bază de experiență este că primim pe cineva care a făcut ceea ce avem nevoie. Dezavantajul este că riscăm să limităm ceea ce putem crea în continuare.  În loc să întrebi: „Ai făcut x sau y sau z?” ai putea întreba:  „Cum poți să faci x sau y sau z?” Această schimbare a întrebării îți permite să vezi capacitatea actuală a candidatului.

Dacă lucrezi într-un domeniu creativ, ai nevoie de cineva care să gândească ca tine. Și concentrându-te pe capacitate în detrimentul experienței, crești șansele să găsești acea persoană.

Întrebări care evaluează capacitatea de a lucra într-o echipă. Când întrebi echipele de ce ultimul lor efort strategic major a eșuat, rareori menționează că au fost neînțelegeri în echipă. Dar ei spun că au existat deficiențe/decalaje în echipă – roluri care nu au fost ocupate – și nimeni nu a putut interveni să le rezolve. Ai putea întreba candidații: „Cum ai gestiona o situație în care devine clar că există un decalaj în echipa ta?”
Urmărește cum s-a simțit: Au fost mândru că s-a implicart în gestionarea situației apărute în echipă? Astfel vei afla dacă ai de-a face cu un jucător de echipă sau cu un om care știe totul. Misiunea ta este să găsești oameni care să poată lucra împreună, completând golurile dintre rolurile predefinite.

Întrebări care arată dacă scopul lor corespunde cu cel al companiei. Dacă îți dai seama de ce le pasă cu adevărat oamenilor, poți pune împreună oameni care nu au aceleași abordări, dar care doresc să atingă același obiectiv. Este acea conexiune în care are loc inovația. Dar oamenii trebuie să fie uniți în jurul unui scop comun și concentrați pe ceva care are sens pentru ei. Întrebă candidații: „Ce ți s-a părut semnificativ la acel proiect? Acest succes contează pentru tine?” Oamenii doresc să existe o potrivire între scopul lor și compania pentru care lucrează. Și este treaba ta ca lider să aliniezi acest scop, astfel încât oamenii aparent disparați să se poată reuni într-un „noi” îndreptat în aceeași direcție.

Misiunea unui lider nu este să cunoască toate răspunsurile, ci să creeze condițiile pentru a ajuta candidații să-și pună în valoare abilitățile și să afle astfel care sunt potriviți pentru echipa sa. Unele întrebări de la interviu pot fi pur și simplu învechite, nepotrivite sau fără rost. Reevaluează-le din perspectiva candidaților, pentru că ele dau reputația companiei tale.

 

Cauți o echipă de recrutare care să conducă interviul într-un mod adaptat candidaților? Scrie-ne la biaoffice@bia.ro

 

Surse: 

https://hbr.org/2019/03/stop-eliminating-perfectly-good-candidates-by-asking-them-the-wrong-questions

https://fitsmallbusiness.com/worst-interview-questions/

https://www.glassdoor.com/employers/blog/10-worst-interview-questions/

 

Citește și:

 

Care sunt pașii colaborării cu BIA pentru a recruta oameni pentru echipa ta

Consultanta resurse umane. Beneficiile pe care le ai în business

 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.