Care este situația din piața muncii acum? Ce ar trebui să știi despre angajarea ucrainenilor? Descoperă recomandările echipei BIA HR

piata muncii


În ultima lună ai trecut poate prin multe emoții și  te-ai întrebat cum va arăta piata muncii în contextul politic și militar actual. Cum vor reacționa candidații, dar și ce ai putea face mai bine pentru a le oferi suport într-un moment în care resimt situația de pe plan extern. Te-ai implicat poate în această perioadă alături de echipa ta pentru a oferi ajutor ucrainenilor sau chiar joburi. Despre cum este situația în piata muncii în contextul actual, dar și ce ar trebui să iei în calcul pentru angajarea cetățenilor ucraineni, am stat de vorbă cu Andreea Dumitrescu, Senior Recruitment Manager BIA HR și cu Cristina Scărlătescu, Manager Recrutare BIA HR.

Peste 38.000 de locuri de muncă noi au fost publicate în ultima lună pe una dintre cele mai mari platforme de joburi din România, cu 13% mai multe față de perioada anterioară. Totodată, numărul de joburi publicate în ultimele patru săptămâni este cu 62% mai mare față de același interval al anului trecut, date care nu pot decât să ne mențină optimismul în această perioadă în care, inevitabil, starea emoțională ne este afectată de situația din Ucraina.

Starea emoțională resimțită și la interviu. Cum îi acorzi atenție

„Candidații sunt mai precauți la schimbare în aceasta perioadă. Se informează mai bine despre potențialul angajator. Temerea este aceea de a nu rămâne fără un loc de muncă”, spune Andreea Dumitrescu. „Suntem atenți la starea lor emoțională, de aceea incercam ca în timpul interviului să creăm o atmosferă plăcută, discuția este deschisă, încercăm să aflăm care sunt temerile candidaților și să-i ajutăm cu răspunsuri”, adaugă Andreea.


Interesul pentru joburi se menține crescut. Ce preferințe au candidații


Candidații își doresc job-uri stabile si sunt deschiși să lucreze de la birou, cât și hibrid. Andreea Dumitrescu, Senior Recruitment Manager în cadrul BIA HR, spune că a întâlnit candidați, care, după 2 ani de muncă remote își doresc un loc de munca în care să meargă zilnic la birou, să interacționeze cu colegii, dar sunt și candidați care își doresc să continue remote pentru că și-au format un stil de lucru și vor să se bucure în continuare de un confort. Interesul pentru joburi se menține crescut, la nivelul de la începutul anului 2022. Numele companiei angajatoare atrage în continuare, cât și perspectiva dezvoltării profesionale.

Cum ajungi la candidații potriviți

„La fel ca anul trecut, căutarea directă este una din metodele care a funcționat cu succes și cu ajutorul căreia am finalizat proiecte. Interviurile se desfășoară în continuare online si acest aspect este considerat de către candidați un lucru bun din perspectiva timpului alocat pentru a ajunge fizic și a sustine un interviu”, spune Andreea Dumitrescu. „Candidații angajați în unele proiecte sunt persoane peste 45 de ani și acest lucru mă bucură foarte mult”, adaugă managerul. 

 Așteptări ținând cont de candidați, dar și de situația de pe plan politic și militar

„Cred ca indiferent de situația politică, de pandemine sau de situația economică sunt și vor exista persoane care își doresc o schimbare în carieră sau care îsi caută un loc de muncă.  Sunt aspecte care-i motivează pe candidați să fie activi: un salariu mai mare, flexibilitatea programului de muncă, un mediu de lucru plăcut”, menționează Andreea Dumitrescu.

Ce aspecte legale ar trebui să știi despre angajarea ucrainenilor?

Statul român oferă un  cadru legislativ care face mai ușoară angajarea cetățenilor ucraineni. 

Astfel, conform Ordonanței de Urgență 20/2022 din 07.03.2022 publicată în MO nr. 231 din 08.03.2022, privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri de sprijin și asistență umanitară, cetățenilor ucraineni li se prelungește dreptul de ședere în scop de muncă potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, făra obligativitatea obținerii unei vize de lungă ședere pentru angajare în muncă. De asemenea, acestor persoane li se prelungește dreptul de ședere în scop de muncă fără obligativitatea obținerii unei vize de lungă ședere pentru angajare în muncă.

Încadrarea în muncă a cetățenilor ucraineni, care provin din zona de conflict armat din Ucraina, care nu dețin documente care să probeze calificarea profesională sau experiența în activitate necesare ocupării unui loc de muncă, se poate realiza, pentru o perioadă de 12 luni cu posibilitatea de prelungire cu perioade de 6 luni, pentru maximum un an, în baza declarației pe propria răspundere a acestora că îndeplinesc condițiile de calificare profesională si nu au antecedente penale care să fie incompatibile cu activitatea pe care o desfasoară sau urmează să o desfășoare pe teritoriul României.

Aceste prevederi nu se aplică cetățenilor ucraineni care doresc să acceadă ori să exercite în România, profesiile de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist, moașă, medic veterinar si arhitect sau una din profesiile prevăzute la anexele nr. 2,4,8 din Legea nr. 200/2004 privind recunoașterea profesiilor reglementate din România.

Prin Ordinul nr. 301 din 09.03.2022 publicat în MO nr. 240 din 10.03.2022, s-a aprobat Procedura de încadrare în muncă a cetățenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina și s-a stabilit modelul de declarație pe propria răspundere care poate fi utilizat pentru angajarea cetățenilor ucraineni.

     

Ce joburi le poți oferi ucrainenilor?

În mod teoretic ai un cadru legal care face mai ușoară angajarea ucrainenilor. În mod practic întâmpini anumite probleme și e nevoie să-ți adaptezi deciziile în funcție de pregătirea profesională a ucrainenilor și de specificul business-ului tău. 

„Este important să discutăm cu fiecare ucrainean dornic să se angajeze, pentru a vedea ce experiență are și ce i s-ar potrivi”, spune Cristina Scărlătescu, Manager Recrutare BIA HR.

„Sunt ucraineni cu experiență vastă într-un anumit domeniu care trebuie încadrați pentru poziții mai înalte. Dar sunt și situații în care angajarea acestora este dificilă pentru poziții care necesită aplicarea legislației române, revizuire de proceduri, prezentări, cunoașterea limbii române. În acest caz recomand angajarea ucrainenilor pentru pozițiile în call center, unde pot lucra pentru proiecte care necesită limba ucraineană.  De asemenea, pot fi potriviți pentru poziții operaționale, în retail”, adaugă Cristina.

O analiză similară este prezentă și pe site-ul https://www.icmpd.org/ – International Centre for Migration Policy Development


Angajatorii din mai multe state membre ale UE sunt optimiști cu privire la capacitățile de absorbție a cetățenilor ucraineni pe piata muncii. Într-adevăr, există mai multe oportunități acum pentru deficitul de forță de muncă, dar nu toată lumea va intra atât de ușor pe piata muncii. Pe lângă provocările legate de limbă, refugiații ucraineni sunt în mare parte femei, copii și vârstnici, ceea ce înseamnă că este posibil ca o parte semnificativă a nou-veniților să nu fi fost activi pe piata muncii din Ucraina și să nu fie nici în UE. Îngrijirea copiilor și a bătrânilor poate fi o condiție prealabilă a acestora pentru angajare. Refugiații vulnerabili vor avea nevoie de sprijin pe termen lung. 

Rămâne întrebarea dacă profilurile potențialilor lucrători se vor potrivi cu posturile disponibile. Piata muncii se confruntă cu un deficit mare de lucrători cu calificări specifice. Chiar dacă poate fi relativ ușor să angajezi lucrători cu calificări mai slabe pe piata muncii, cei cu calificări mai înalte ar putea resimți dificultăți. 

Partea bună este mobilitatea ucrainenilor în Europa ceea înseamnă că, teoretic, pot merge acolo unde se vorbește limba lor sau simt că au cele mai multe oportunități, create și prin intermediul grupurilor de prieteni/rude din care fac parte.

Care este rolul HR-ului în contextul actual?

Indiferent de situația în care te afli, dacă ai angajat ucraineni, urmează să faci acest lucru sau sunt anumiți factori pentru care amâni momentan angajarea lor, este important să acorzi atenție oamenilor în perioada aceasta. Echipei tale, candidaților, noilor colegi. Iată o abordare potrivită:

Anunță joburile potrivite pentru ucraineni

Identifică posturile unde ucrainenii s-ar potrivi în compania ta și anunță locurile de muncă disponibile pe site-ul companiei sau pe platformele de joburi. Apelează la un translator care te poate ajuta să creezi anunțurile în limba ucraineană și asigură-te că acestea au un ton empatic, cu accent pe posibilitatea oamenilor de a învăța și de a se forma la locul de muncă. La interviuri, cere suportul unui translator pentru a comunica eficient și pentru a reduce din emoțiile candidaților ucraineni.

Consideră o normalitate faptul că angajații se confruntă cu provocări și oferă empatie

Informează colegii despre sprijinul pe care compania îl oferă. Mesajele ar trebui să reflecte o cultură a compasiunii și să sublinieze că sunteți o echipă și împreună puteți oferi sprijin. 

Vă puteți implica împreună într-o campanie umanitară. Poți solicita ghidare de la angajații care sunt familiarizați cu nevoile ucrainenilor pentru a ghida donațiile. O astfel de acțiune vă poate uni ca echipă, poate face legătura între departamente mai puternică, creează apartenență la locul de muncă și poate combate sentimentul de deznădejde, prin acțiune.

Creează un mediu sigur din punct de vedere psihologic 

Încurajarea conversațiilor la locul de muncă despre situația actuală din plan politic și militar poate întări cultura companiei și poate da încredere oamenilor. Începe prin a stabili câteva reguli:

  • Amintește-le colegilor despre politicile anti-discriminare ale organizației.
  • Cere respect reciproc. Angajații care au opinii diferite de restul grupului nu ar trebui să fie etichetați sau tratați într-un mod discriminatoriu.
  • Încurajează colegii să asculte și să reflecte la înțelegerea pozițiilor celorlalți colegi.
  • Amintește valorile comune care ar trebui să ghideze conversațiile.

Oferă îndrumare oamenilor pentru a recunoaște stările colegilor

Câteva sesiuni de consiliere psihologică pentru colegi sau pentru liderii de echipă vor ajuta mult pentru a putea oferi suport în această perioadă. 

Astfel vor ști cum să observe schimbări care nu sunt tipice pentru o persoană în ceea ce privește comportamentul sau starea de spirit. Scăderea performanței, întârzierile la job, retragerea socială, iritabilitatea, dificultățile de concentrare pot fi semnale care arată că un coleg este afectat de situația actuală. Cea mai potrivită abordare a unui manager în această situație este să sublinieze că îi pasă și să îndrume colegul spre consiliere psihologică. 

Oferă sprijin managerilor și flexibilitate

Amintește-le managerilor să discute cu echipele lor și să fie conștienți de faptul că acest conflict îi poate afecta emoțional pe oameni. Este important ca managerii să fie flexibili cu sarcinile de lucru și termenele limită și să întrebe colegii despre orice nevoie de asistență suplimentară. În special pentru angajații cu prieteni sau familie din zona afectată, recunoașteți nevoia lor de a pune nevoile personale sau familiale pe primul loc și oferiți-le sprijinul pentru a face acest lucru.

Managerii ar trebui încurajați să asculte și să empatizeze cu membrii echipei direct afectați de conflict și să menționeze resursele companiei și ale comunității care sunt disponibile pentru susținere.

Misiunea ta în acest moment este să monitorizezi situația și să faci ajustezi suportul oferit oamenilor din echipă și comunității, aplicând principiile de bază ale resurselor umane.  „Este timpul ca HR -ulsă fie uman… să ținem cont de „H” în „HR”, să vorbim cu oamenii din echipele noastre și să-i ascultăm”, spune Cary Cooper, profesor de psihologie organizațională și sănătate la Alliance Manchester Business.

Surse:

https://www.shrm.org/resourcesandtools/hr-topics/global-hr/pages/war-in-ukraine-how-business-leaders-can-support-employees-affected-by-the-crisis.aspx

https://www.peoplemanagement.co.uk/news/articles/ukraine-conflict-how-can-hr-help#gref

https://www.icmpd.org/blog/2022/integration-of-ukrainian-refugees-the-road-ahead

Citește și:

Cum faci diferența în recrutare în 2022? Trenduri pe care merită să le urmezi

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.