NEWSLETTER LEGISLATIV – 24 MAI 2022

Cuprinde:

• Legea nr. 144/2022

Legea nr. 144/20.05.2022

Legea nr. 144/20.05.2022 publicata in MO nr. 502 din 23.05.2022 pentru modificarea si completarea art. 34 din Legea nr. 53/2003- Codul Muncii, face urmatoarele precizari:

Comentariu: Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

  • Registrul general de evidenta a salariatilor se completeaza si se transmite inspectoratului teritorial de munca in ordinea angajarii si cuprinde elementele de identificare ale tuturor salariatilor, data angajarii, functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, nivelul si specialitatea studiilor absolvite, tipul contractului individual de munca, salariul, sporurile si cuantumul acestora, perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, perioada detasarii si data incetarii contractului individual de munca.
  • Registrul general de evidenta a salariatilor este accesibil online pentru salariati/fosti salariati, in privinta datelor care ii privesc. Dreptul de acces se limiteaza la vizualizarea, descarcarea si tiparirea acestor date, precum si la generarea online si descarcarea unui extras din registru.
  • In conditiile stabilite prin Hotarare a Guvernului, vechimea in munca si/sau specialitate poate fi dovedita si cu extrasul anterior mentionat.
  • Metodologia de intocmire a registrului general de evidenta a salariatilor, inregistrarile care se efectueaza, conditiile privind accesul online al salariatilor sau al fostilor salariati la datele din registru, inclusiv conditiile privind dovada vechimii in munca si/sau specialitate, precum si alte elemente in legatura cu intocmirea acestora se stabilesc prin hotarare a Guvernului.

In termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, prin hotarare a Guvernului, se stabilesc procedura de acces online a salariatilor sau fostilor salariati la datele din registrul general de evidenta a salariatilor, modalitatea de generare si descarcare a extrasului, precum si conditiile in care prin extras se poate dovedi vechimea in munca si/sau specialitate.

Prezenta lege intra in vigoare la data de 26 mai 2022.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.