NEWSLETTER LEGISLATIV – 19 MAI 2022

Cuprinde:

• Legea nr. 135/2022

Legea nr. 135/13.05.2022

Legea nr. 135/13.05.2022 publicata in MO nr. 489 din 17.05.2022 pentru modificarea unor acte normative, face urmatoarele precizari:

Comentariu: Salariul minim pentru angajatii din agricultura si din industria alimentara se stabileste la 3.000 de lei brut pe luna pentru perioada de timp de la 1 iunie 2022 si pana la 31 decembrie 2028.

In acelasi sens, salariatii din aceste sectoare de activitate vor beneficia si de facilitati privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor din salarii si asimilate salariilor.

Similar salariatilor din domeniul constructiilor, salariatii din sectorul agro-alimentar vor beneficia de urmatorul tratament fiscal pentru veniturile din salarii:

  • Scutire de impozitul pe venit – 10%;
  • Scutire contributie sanatate – CASS- 10%;
  • Diminuare contributie pensii – CAS- de la 25% la 21,5%.

Angajatorii din aceste domenii vor plati o contributie asiguratorie pentru munca redusa la 0,337% din salariul brut.

Pentru a beneficia de cele de mai sus, angajatorii trebuie sa desfasoare pe teritoriul Romaniei activitati in sectorul agricol si in industria alimentara definite de urmatoarele coduri CAEN:

1. Cod CAEN 01: Agricultura, vanatoare si servicii anexe
011 – Cultivarea plantelor nepermanente;
012 – Cultivarea plantelor din culturi permanente;
013 – Cultivarea plantelor pentru inmultire;
014 – Cresterea animalelor;
015 – Activitati in ferme mixte (cultura vegetala combimnata cu cresterea animalelor);
016 – Activitati auxiliare agriculturii si activitatii dupa recoltare;
2. Cod CAEN 10: Industria alimentara.

Totodata, angajatorii trebuie sa realizeze cifra de afaceri din activitatile mentionate anterior in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totale. Pentru angajatorii nou-infiintati, respectiv inregistrati la registrul comertului/inregistrat fiscal incepand cu luna iunie 2022, cifra de afaceri se calculeaza cumulat de la data inregistrarii, inclusiv luna in care se aplica scutirea, iar pentru angajatorii existenti la data de 1 iunie 2022 se considera ca baza de calcul este cifra de afaceri realizata cumulat de la inceputul anului, respectiv cumulat de la data inregistrarii in cazul celor constituiti/inregistrati in perioada cuprinsa intre inceputul anului si data de 1 iunie 2022, inclusiv luna in care se aplica scutirea. Pentru angajatorii existenti la data de 1 ianuarie a fiecarui an ulterior datei de 1 iunie 2022, cifra de afaceri se calculeaza cumulat in perioada corespunzatoare din anul curent, inclusiv luna in care se aplica scutirea. Cifra de afaceri va cuprinde inclusiv productia realizata si nefacturata.

Veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor, realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei, obtinut din salarii si asimilate salariilor, realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar care depaseste 30.000 lei nu va beneficia de facilitati fiscale.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.