NEWSLETTER LEGISLATIV – Ce ar trebuie sa stii despre angajarea ucrainenilor – 11 MARTIE 2022

legislativ

Cuprinde:

• Ordonanta de urgenta nr. 20/2022
• Ordinul nr. 301/2022

Ordonanta de urgenta nr. 20/2022

Ordonanta de urgenta nr. 20 din 07.03.2022 publicata in MO nr. 231 din 08.03.2022 privind modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri de sprijin si asistenta umanitara, face urmatoarele precizari:

Comentariu: Pe langa alte prevederi impuse de prezenta ordonanta de urgenta, actul normativ prevede la art. VI faptul ca cetatenii ucraineni intrati legal pe teritoriul Romaniei si care nu solicita o forma de protectie (azil), pot fi incadrati in munca fara avizul de angajare. Acestor persoane li se prelungeste dreptul de sedere in scop de munca potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, fara obligativitatea obtinerii unei vize de lunga sedere pentru angajare in munca.

Incadrarea in munca a cetatenilor ucraineni, care provin din zona de conflict armat din Ucraina, care nu detin documente care sa probeze calificarea profesionala sau experienta in activitate necesare ocuparii unui loc de munca, se poate realiza, pentru o perioada de 12 luni cu posibilitatea de prelungire cu perioade de 6 luni, pentru maximum un an, in baza declaratiei pe propria raspundere a acestora ca indeplinesc conditiile de calificare profesionala si nu au antecedente penale care sa fie incompatibile cu activitatea pe care o desfasoara sau urmeaza sa o desfasoare pe teritoriul Romaniei.

Procedura de incadrarea in munca pentru aceste persoane se aproba prin ordin al ministrului muncii si solidaritatii sociale, in termen de 5 zile lucratoare de la intrarea in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.

Aceste prevederi nu se aplica cetatenilor ucraineni care doresc sa acceada la ori sa exercite in Romania, profesiile de medic, medic dentist, farmacist, asistent medical generalist, moasa, medic veterinar si arhitect saun una din profesiile prevazute la anexele nr. 2,4,8 din Legea nr. 200/2004 privind recunoasterea profesiilor reglementate din Romania.

Ordinul nr. 301/2022

Ordinul nr. 301 din 09.03.2022 publicat in MO nr. 240 din 10.03.2022, pentru aprobarea Procedurii de incadrare in munca a cetatenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina, face urmatoarele precizari:

Comentariu: Se aproba procedura de incadrare in munca a cetatenilor ucraineni care provin din zona de conflict armat din Ucraina si se stabileste modelul de declaratie pe propria raspundere care poate fi utilizat pentru angajarea cetatenilor ucraineni.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.