Principalele tale preocupări în rolul de HR sau manager este cum să identifici talentele potrivite și cum să eficientizezi task-urile administrative care-ți iau mare parte din zi. Și probabil ai apelat la tool-urile AI, dar te-ai întrebat cât de etic este să le folosești? Pentru ce activități poți apela la AI și unde trebuie să fii prudent? Descoperă avantajele și dezavantajele utilizării AI în recrutare, precum și cum să limitezi posibilele părtiniri.
Tehnologia bazată pe inteligență artificială și sistemele de tracking a candidaților (ATS) au devenit instrumente indispensabile pentru companiile din întreaga lume. Potrivit Predictive Hire, 55% dintre managerii HR au investit în recrutarea AI. Și majoritatea companiilor din Fortune 500 folosesc tehnologia AI pentru a filtra CV-urile înainte de a ajunge să angajeze noi colegi, menționează Forbes.
Avantajele tool-urilor AI:
Eficiență: Sistemele de recrutare bazate pe inteligență artificială pot analiza volume mari de CV-uri și profiluri de candidați mult mai rapid decât oamenii. Astfel economisești timp și efort semnificativ, având posibilitatea de a te concentra pe sarcini mai strategice și cu valoare.
Optimizarea task-urilor repetitive: AI te ajută în scrierea anunțurilor de angajare, pentru confirmarea primirii CV-ului, pentru cereri de concediu, pontaje.
Potrivirea candidaților cu jobul: Algoritmii AI evaluează calificările candidaților, abilitățile și experiența și selectează acei candidați potriviți cu cerințele postului. Astfel ai mai multe șanse să găsești candidații potriviți.
Feedback în timp real. Unul dintre principalele motive de nemulțumire a candidaților în timpul unui proces de recrutare este faptul că nu primesc feedback, conform unui poll BIA HCS desfășurat pe LinkedIn. Însă tool-urile AI rezolvă acest aspect. Candidații primesc răspuns rapid de la echipele de resurse umane, ceea ce duce la rate mai mare de acceptare a ofertelor de angajare.
Minimizarea costurilor operaționale. Tool-urile AI pot automiza sarcinile administrative și repetitive, iar tu te poți concentra pe munca cu valoare mai mare, cum ar fi motivarea oamenilor, discuțiile one-to-one.
Dezavantajele folosirii AI în recrutare
Problema fundamentală a tool-urilor care-ți automatizează sarcinile este lipsa inteligenței umane; tool-urile nu pot identifica potențialul uman sau creativitatea.
Diversitatea este cea mai mare preocupare atunci când ne gândim dacă inteligența artificială este eficientă și etică. Diversitatea, echitatea și incluziunea sunt componente esențiale ale forței de muncă, iar în rolul tău trebuie să abordezi prejudecățile legate de angajare. De exemplu, ATS (sistemele de tracking a candidaților) poate elimina candidații care ar putea să nu aibă acces la resursele necesare pentru a crea aplicări perfecte din punct de vedere tehnologic, ceea ce duce la alte preocupări etice.
Lipsa înțelegerii contextuale: sistemele AI se luptă să înțeleagă aspecte nuanțate ale comunicării umane și pot interpreta sau judeca greșit răspunsurile candidaților, ceea ce poate duce la respingeri nedrepte sau angajări necorespunzătoare.
Încrederea excesivă în algoritmi: Bazarea exclusivă pe algoritmi AI subminează importanța raționamentului uman și a intuiției în procesul de recrutare. Deși AI poate spori procesul decizional, nu ar trebui să înlocuiască oamenii.
Posibilitatea de a perpetua și amplifica părtinirile existente. Algoritmii pot învăța numai din datele pe care le au la dispoziție, așa că, dacă acele date conțin părtiniri, sistemul AI va replica acele părtiniri. De exemplu, dacă o companie are un istoric de discriminare față de gen sau rasă, un sistem AI antrenat pe acele date ar putea continua acest model. Această situație evidențiază importanța instruirii sistemelor AI pe date imparțiale și a efectuării de audituri regulate pentru a preveni amplificarea părtinirilor.
Amazon a dezvoltat un program automat pentru a revizui CV-urile – care a fost abandonat odată ce compania și-a dat seama că programul nu evaluează candidații într-un mod neutru din punct de vedere al genului. Pentru a reduce astfel de părtiniri, acum antrenează modelele AI, pentru a acorda șanse egale tuturor candidaților. Cu cât tehnologia are mai multe informații, cu atât poate controla mai bine eventualele părtiniri.
O altă problemă etică este că utilizarea AI ar putea duce la un proces de recrutare impersonal, în care candidații simt că interacționează cu un robot mai degrabă decât cu o persoană. Deși AI poate eficientiza procesul de recrutare și îți poate economisi timp, este important să echilibrezi aceste beneficii cu nevoia de a menține conexiunile umane. Asigură-te că oamenii se simt auziți și apreciați pe tot parcursul procesului de recrutare.
În cele din urmă, confidențialitatea datelor este o problemă etică semnificativă atunci când vine vorba de utilizarea AI în recrutare. Sistemele AI necesită acces la date personale, cum ar fi CV-uri, profiluri de rețele sociale și alte activități online. De aceea, în rolul tău, de recrutor sau manager trebuie să te asiguri că vei colecta și folosi aceste date în conformitate cu reglementările privind confidențialitatea datelor.
Cum să ai o abordare etică când folosești AI
Transparență: este esențial să asiguri transparența în sistemele de recrutare AI. Să comunici în mod clar candidaților modul în care AI este utilizat în procesul de recrutare, inclusiv criteriile și factorii de decizie implicați. Această transparență creează încredere și îi ajută pe candidați să înțeleagă baza pe care sunt evaluate aplicările lor.
Atenuarea prejudecăților: pentru a atenua părtinirile, algoritmii AI ar trebui să fie proiectați cu atenție, testați și monitorizați continuu. Seturile de date utilizate pentru antrenarea acestor algoritmi ar trebui să fie diverse, reprezentative și actualizate în mod regulat pentru a identifica și rectifica orice discriminare.
Consimțământ informat: candidaților ar trebui să li se ofere opțiunea de a renunța la evaluările bazate pe AI dacă au îngrijorări cu privire la confidențialitatea datelor sau preferă o evaluare condusă de oameni. Respectarea alegerilor și preferințelor candidaților este crucială pentru menținerea practicilor etice în recrutarea bazată pe inteligență artificială.
Și e nevoie de consimțământul candidaților pentru că, pe măsură ce tehnologia avansează, big data și AI vor putea continua să determine variabilele „proxy” pentru atributele private, personale, cu o acuratețe sporită. De exemplu, „like-urile” Facebook pot fi folosite pentru a deduce anumite date despre un candidat cu o acuratețe considerabilă. Ar putea companiile să fie tentate să folosească date ca acestea pentru a selecta candidații, crezând că nu pot fi acționate din punct de vedere legal? Compania poate deveni vulnerabilă din punct de vedere legal dacă ia decizii negative de angajare, bazându-se pe criterii de rasă, gen, religie etc.
Evaluare continuă: companiile ar trebui să evalueze în mod continuu performanța și impactul sistemelor de recrutare AI pentru a identifica și aborda orice preocupări etice sau consecințe nedorite. Auditurile regulate, feedback-ul și formarea angajaților pot contribui la îmbunătățirea etică continuă.
Supravegherea umană: Oamenii trebuie să fie implicați în etapele importante ale procesului de recrutare pentru a se asigura că deciziile finale nu se bazează exclusiv pe recomandările AI.
Colaborează cu Echipa BIA Human Capital Solutions, care are o experiență de peste 30 de ani în recrutare și îți poate oferi suport în business. Ne dorim să ai mai mult timp pentru echipa ta și încercăm mereu să gasim cele mai bune soluții pentru a atrage noi colegi, chiar și pentru domeniile sau posturile mai dificil de ocupat. Iată ce avantaje îți aduce recrutarea prin BIA HCS:
- Experiență în recrutare în domenii diferite: contabilitate, construcții, retail, medical, farma, auto, arhitectură.
- 90% dintre proiecte sunt finalizate cu succes prin direct search și head hunting.
- Scurtarea timpului de recrutare, unele posturi au fost ocuapte în mai puțin de 5 zile lucrătoare de la startul proiectului.
- Integrarea profilului jobului în cultura companiei și definirea strategiei pentru căutarea candidaților.
- Suport în ofertarea candidaților și în negociere
Folosirea tot mai frecventă a tool-urilor de inteligență artificială în recrutare îți oferă avantaje semnificative în ceea ce privește eficiența, potrivirea candidaților cu joburile și îmbunătățirea experienței candidaților. Cu toate acestea, este important să recunoști și să abordezi potențialele dezavantaje și considerente etice asociate cu utilizarea AI în recrutare. Găsirea echilibrului corect între AI și implicarea umană este esențială pentru a îmbunătăți procesele de recrutare și pentru a susține diversitatea și incluziunea în echipa ta. .
Surse:
https://www.linkedin.com/pulse/ethics-ai-recruitment-triton-ai/;
https://www.forbes.com/sites/karadennison/2022/06/27/are-ai-recruitment-tools-ethical-and-efficient-the-pros-and-cons-of-ats/?sh=7e8d716c2e4f;
https://www.resourceondemand.com/the-rise-of-ai-in-recruitment-pros-cons-and-ethical-considerations/;
https://hbr.org/2019/04/the-legal-and-ethical-implications-of-using-ai-in-hiring;
Citește și:
Ce așteptări au candidații de la procesul de recrutare în 2024