De ce ar trebui să ai programe de (re)integrare a mamelor la job

mame

„Tinerii din ziua de azi vor să muncească 2 ore și să călătoarească. Nu găsim talente și situația pare să fie tot mai problematică în următorii ani”. Acestea sunt de regulă concluziile managerilor, antreprenorilor și recrutorilor care se arată tot mai preocupați că noua generație are altă viziune asupra muncii. În tot acest timp mamele se confruntă cu niveluri ridicate de depresie și anxietate, unele având temerea că își vor pierde jobul. Ce poți face acum pentru ca deficitul de talente să nu fie și mai mare în următorii ani? Află răspunsul în cele ce urmează. 

Numărul tinerilor din întreaga lume care nu au un loc de muncă, care nu urmează o formă de învățământ sau o formare profesională se află în prezent în cel mai ridicat nivel din 2005. (studiu PwC)

Să privim mai în profunzime la comportamentul tinerilor din Generația Alpha și Z. Sunt nativi digital, își petrec mare parte din timp pe YouTube și TikTok. Pentru că și mediul familial i-a condus în această direcție. Mamele au fost și sunt atât de preocupate de job, încât nu mai au timp pe care să-l petreacă cu ai lor copii. Iar situația nu este deloc roz când revin la job după concediul de creștere copil. 

Datele celui mai recent studiu realizat de site-ul airost.ro arată că 43% dintre respondente petrec în medie 120 de ore lunar pentru sarcinile casnice. La acestea, adaugă și 160 de ore pentru job și ai 280 de ore. Încă 240 de ore pentru somn (8 ore x 30 de zile) și ai 520 de ore din 720 ore /lunar. Mai rămân 200 de ore, din care mare parte sunt consumate pe muncă peste program, drumuri, către și de la job, preluarea copiilor, activități extra grădiniță și școală. Și așa mamele ajung să nu mai aibă timp pentru ele, ceea ce se reflectă în viața de familie și la job.

La întrebarea „În medie, câte ore pe săptămână îți acorzi ție, pentru relaxare?” (din studiul realizat de airost.ro), aproape 20% dintre respondente au declarat că nu au nicio oră liberă pentru ele săptămânal și 60% dintre ele reușesc să-și rezerve între 0 și 3 ore săptămânal, în condițiile în care, pe lângă jobul de zi cu zi, au declarat că fac încă 30 de ore de muncă săptămânal de acasă. 

Iar lipsa de relaxare se reflectă în calitatea somnului, care la rândul lui se reflectă în eficiență. O arată răspunsurile la întrebarea Cât de des simți că te odihnești atunci când dormi?

  • Mamele în concediul de creștere copil/Urmează să revină din CIC/Șomeră/Casnică:
    Rareori – 58,53%, Uneori – 31%, Des – 9%, Foarte des – 1%
  • Mamele care lucrează full time/part-time/hibrid:
    Rareori – 51,90%, Uneori – 29%, Des – 15%, Foarte des – 1%
  • Mamele antreprenoare/freelancer:
    Rareori – 42,41%, Uneori – 25%, Des – 26%, Foarte des – 7%

Lipsa somnului duce la anxietate și depresie. La întrebarea ai experimentat simptome de anxietate sau depresie legate de rolul de mamă, 79.55% dintre mame au spus că au experimentat astfel de stări, 6% au spus că nu știu să le identifice, iar 14.24% au spus că nu, se arată în studiul airost.ro.

 

Care sunt cele mai mari temeri ale mamelor? 

Aici răspunsurile sunt împărțite pe categorii de vârstă:

Mame 18-45 de ani

49.2% – „Să nu îmi acapareze jobul tot timpul și să nu mai fiu disponibilă emoțional pentru familia mea”

33.16% – „Să nu mă pierd pe mine între rolurile de mamă și profesionist”

15.03% – „Că nu voi face față familiei și jobului”

2.61% – „Să nu îmi pierd locul de muncă”

 

Mame 46+

38.1% – „Să nu îmi acapareze jobul tot timpul și să nu mai fiu disponibilă emoțional pentru familia mea”

33.78%  – „Să nu mă pierd pe mine între rolurile de mamă și profesionist”

15.12% – „Că nu voi face față familiei și jobului”

13% – „Să nu îmi pierd locul de muncă”

Și după ce ai parcurs datele din acest studiu, vine întrebarea: Ce faci ca angajator ca să susții mamele să crească viitoarea generație de oameni de care ai nevoie în echipa ta?

31.09% dintre mame au indicat experiențe pozitive de reintegrare la locul de muncă

68.91% au indicat experiențe negative la întoarcerea din concediul de maternitate. (studiu airost.ro)

 

Ce ar trebui să faci pentru integrarea mamelor în compania ta

Sunt câțiva pași concreți:

  • Programe de reintegrare a mamelor la job, desfășurate cu 5-6 luni înainte să revină la activitate;
  • Comunități interne de suport;
  • Suport psihologic. Doar 18% dintre mame primesc consiliere psihologică conforrm studiului airost.ro.
  • Flexibilitate în program;
  • Parteneriate cu grădinițe și creșe pentru a susține financiar mamele.

91% dintre americanii care lucrează au spus că mamele aduc abilități unice la job, precum comunicarea, multitasking-ul, păstrarea calmului în situații dificile, leadership. (studiu  from Bright Horizons)

 

Ce alte acțiuni mai poți face pentru integrarea și suportul mamelor la job

Cunoaște mamele

Înainte de a lansa un program de sprijinire a mamelor care lucrează, începe prin a culege date relevante. De exemplu, identifică în ce departamente lucrează mamele din compania ta. Cât e de stresant jobul lor sau implică muncă peste program? Există mame care lucrează în roluri de conducere? Care sunt ratele de retenție în privința mamelor? Creează focus grupuri pentru a afla situația reală. 

 

Definește demografia

Odată ce ai identificat mamele care lucrează sau urmează să se întoarcă din concediul de creștere copil, următorul pas este să definești demografia. Părinții vor avea nevoi diferite în funcție de stadiul călătoriei lor parentale. Creează programe de integrare, adaptare, training-uri pentru a viza toate mamele,  de la cele care sunt însărcinate la cele care au copii la liceu.

 

Concentrează resursele pe punctele de tranziție

Oferă sprijin mamelor mai ales în timpul punctelor de tranziție, cum ar fi intrarea în concediul de maternitate (care presupune reducerea orelor de lucru, găsirea cât mai rapidă a unui înlocuitor pentru predarea task-urilor) sau întoarcerea din concediul de creștere copil (de exemplu, program de jumătate de zi de lucru în primele câteva luni).

 

Creează un plan de (re)integrare

Înainte de plecarea mamelor în concediul de creștere copil, stabiliți un plan de reintegrare treptată în rolul lor și începe conversațiile cu acestea pe măsură ce concediul se apropie de sfârșit. 

  • Oferă un program redus 30/săptămână) în primele trei până la șase luni de revenire la job.
  • Prezintă-i schimbările care au avut loc în companie cât timp a fost în concediu

 

Oferă condiții pentru mame

O cultură organizațională care susține mamele este bazată pe crearea unor condiții potrivite pentru acestea. Chiar dacă legislația nu cere, ia în considerare crearea unor spații pentru mamele care alăptează sau aduc copiii la job. Aceste spații ar trebui să fie private, liniștite, cu fotolii comode și produse de igienă și îngrijire. Unele companii oferă chiar și frigidere private pentru stocarea laptelui, creând astfel condițiile necesare pentru ca mamele să se simtă binevenite și incluse la locul de muncă.

 

Oferă beneficii potrivite pentru mamele care lucrează

Beneficiile parentale, cum ar asistență pentru îngrijirea copilului (de exemplu, rambursarea taxelor de creșă sau grădiniță) sau un serviciu de îngrijire a copiilor aproape de job contează în atragerea mamelor și în integrarea acestora. 

Unele companii aleg să ofere o flexibilitate sporită în programul de lucru, permit mamelor să lucreze de acasă câteva zile pe săptămână sau să aibă săptămâni de lucru mai scurte.

 

Fii consecvent

Este important să fii consecvent cu politicile pentru toți angajații. De exemplu, o mamă care lucrează poate avea un manager înțelegător sau își poate negocia anumite beneficii care să răspundă nevoilor sale actuale. Însă alți colegi, care nu sunt părinți, nu au același beneficii. Pentru a evita discriminarea, menține și aplică politici consecvente pentru toți angajații. Oferă același nivel de flexibilitate a programului sau de timp liber pentru toți angajații, indiferent dacă au sau nu copii.

 

Anunță ce resurse au la dispoziție mamele care lucrează 

Dacă oferi ședințe de parenting sau traininguri de dezvoltare personală sau profesională pentru părinți, asigură-te că beneficiile sunt vizibile pentru toți angajații. O soluție este crearea unui site sau a unui intranet al companiei, unde mamele pot accesa beneficiile disponibile.



Comunică des

Una dintre cele mai la îndemână modalități pentru a sprijini mamele care lucrează este să menții deschisă comunicarea și să discuți despre nevoile lor atât în sedințe, cât și în întâlnirile one to one. Ai o abordare empatică cu privire la provocările cu care se confruntă mamele care lucrează. Contează mult să le întrebi cum se simt la job, de ce au nevoie și orice mod specific în care echipa le poate sprijini.

O altă modalitate de a promova echilibrul dintre muncă și viață este clasificarea e-mailurilor cu antete precum „Nu este urgent”, „Pentru luni” etc.

 

Creează un manual de concedii (de maternitate și creștere copil)

Poți oferi viitoarelor mame informațiile legale și practice de care au nevoie pentru a intra în concedii. Creează un manual de concedii de maternitate și creștere copil. În realizarea acestuia, cere feedback și îndrumări de la mamele care lucrează acum în companie. Un manual le ajută pe mame să știe la ce să se aștepte în timp ce sunt plecate și cum să se (re)adapteze mai ușor înapoi la locul de muncă.

 

Oferă exemple

O modalitate prin care liderii pot arăta că sprijină mamele este prin fotografiile de familie plasate vizibil pe birourile lor. Astfel vorbesc deschis despre viața de familie în afara locului de muncă și transmit mesajul că este posibil un echilibru între viața profesională și viața privată. Practicarea leadershipului vulnerabil (de exemplu, a fi deschis să vorbești despre problemele parentale) poate, de asemenea, normaliza aceste conversații și ajută mamele care lucrează să nu se simtă singure.

 

Creează o comunitate

După ce se întorc la muncă din concediul de creștere copil, mamele au senzația că au pierdut mult din punct de vedere profesional și au tendința de a-și dovedi valoarea și competența, ceea ce înseamnă stres și presiune. Cercetările susțin că bărbații la locul de muncă sunt evaluați în funcție de potențialul lor, în timp ce femeile sunt evaluate pe baza performanțelor lor anterioare. Această perspectivă îi depărtează pe colegi, în loc de a-i aduce împreună.

Pentru a construi un mediu mai bun pentru mamele care se întorc la job, creează grupuri de părinți. Astfel se pot conecta, pot împărtăși resurse și experiențe cu alți părinți. 

Cel puțin 60% dintre companiile Fortune 500 au început să ofere programe de educație pentru părinți și văd rezultate productive. Când business-ul devine un loc care deține soluții pentru provocările oamenilor (echilibrul dintre viața profesională și viața privată,  educația parentală) oamenii devin loiali. Se simt înțeleși și apreciați nu doar pentru munca lor, ci pentru cine sunt.

 

Creează un program de mentorat

Ia în considerare crearea unui program de mentorat pentru a conecta mamele cu mamele în poziții de conducere. Acest lucru le va oferi sprijin și le va construi încrederea în rolul de părinte, dar și în cel profesional.

 

Lucrează cu o agenție de recrutare care vizează integrarea mamelor

Bia Human Capital Solutions are o abordare incluzivă în recrutare și susține mamele în carieră. În acest sens, oferim mamelor consiliere profesională, pentru că am remarcat dificultatea acestora de a se angaja, fie din cauza burnout-ului, fie din temerea că nu au abilitățile necesare pentru un interviu. Tot ce trebuie să faci este să ne scrii la biaoffice@bia.ro – dacă ești angajator sau la recrutare@bia.ro dacă ești candidat și dorești consiliere în carieră.

Ne așteptăm de multe ori ca mamele să dea 200% la job și uităm poate că mai au un job și acasă. Acela de a forma viitoarele generații de oameni, care poate vor intra în compania ta sau o vor recomanda. De aceea, programele de integrare a mamelor la job, cu accent pe răspunsul la nevoile lor, sunt esențiale acum și cu sens.

 

Surse:

https://www.indeed.com/hire/c/info/mothers-in-the-workplace

https://www.linkedin.com/pulse/4-easy-ways-employers-can-support-new-mothers-workplace-ashley-stahl-k8wrc/

 

Citește și:

Ce soluții ai pentru a găsi oameni care se potrivesc culturii companiei

Noutăți legislative privind voucherele de vacanță, apariția unor noi ocupații și concediile cu plata CASS – 23 aprilie 2024

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.