În căutarea destinației în carieră. Cum îți dai seama ce job ți se potrivește, cum și unde îl cauți?

cariera

Începutul este întotdeauna plin de provocări, mai ales că, în cele mai multe situații nu ești sfătuit unde să încerci și cum să pornești în călătoria de a-ți construi o cariera. Georgiana Mirică, Senior HR Consultant BIA HCS îți spune cum  îți poți găsi destinația potrivită în carieră, cum îți dai seama ce job ți se potrivește și unde să-l cauți.

Georgiana Mirica - Senior HR Consultant
Scenariul ideal este acela în care încă din timpul studiilor liceale, îți dai seama de ceea ce îți place să faci, cu ce rezonezi și care sunt pasiunile tale, astfel încât imediat după finalizarea studiilor să poți continua cu o facultate de profil, care să te formeze în cariera dorită.

Realitatea este însă diferită. Îți poți da seama abia în timpul facultății sau chiar la finalul acesteia dacă ai făcut alegerea cea mai bună sau alegerea deloc inspirată. De aceea, este important ca atunci când îți dai seama că te potrivești unui domeniu anume sau unei anumite meserii, să te poți reconfigura din mers și să încerci să fii cât mai bun în noua cariera. În acest sens poți opta pentru un master din aria de interes pentru tine sau chiar pentru diverse cursuri.

Înainte de a alege un job este deosebit de important să te documentezi foarte bine, să înțelegi industria, ce presupune jobul, care sunt provocările, care sunt oportunitățile și, mai ales, să te asiguri că vei avea un mentor bun, implicat și dedicat de la care poți învață și împreună cu care vei putea construi baza viitoarei tale cariere.

Criterii în alegerea jobului

În alegerea jobului trebuie să ții cont de obiectivele tale, de personalitatea ta și de calitățile pe care le ai. Aici este clar că o persoană comunicativă, creativă, vizionară și orientată către oameni nu poate alege un job de IT Analyst sau Contabil, cum nici candidatul căruia îi place să lucreze cu cifrele nu poate alege un job de Marketing Specialist sau unul de Recrutor. Participarea la un internship poate fi un bun start în construirea unei cariere, pentru că ți se poate oferi oportunitatea unui job intern care poate însemna startul carierei dorite.

Cât de mult contează un internhip pentru primul job

Experiența unui internship de 3-6 luni este binevenită, fiind totodată și un bun punct de plecare, un plus care îți crește șansele de a găsi destul de ușor și rapid o nouă provocare profesională, respectiv un job stabil.

Platforme de joburi recomandate pentru joburi entry-level

Te poți orienta în căutarea jobului către platforme precum HIPO, fiind un portal foarte prietenos, unde pot regăsi foarte multe anunțuri de angajare pentru categoria entry-level. Este dedicat tinerilor la început de cariera, are multe anunțuri de internship (mai ales primăvara), dar și anunțuri în care companii din diverse domenii de activitate caută persoane tinere, energice și dornice de dezvoltare care să se alăture pentru termen îndelungat echipelor acestora. Pe HIPO vei găsi sute de angajatori, de la companii mici până la cele mai căutate companii multinaționale.

O altă platforma pe care o recomand este eJobs, care are anunțuri de recrutare pentru Juniori, angajatorii fiind pregătiți să îi pregătească și să îi formeze profesional. Pe eJobs vei găsi și anunțuri pentru juniori cu o minimă experiență, de 6 – 12 luni.

De asemenea, poți opta și pentru a trimite către agențiile de resurse umane un CV actualizat și atent scris. Sunt destul de multe agenții pe piață, care colaborează cu sute de angajatori din București și nu numai, iar printr-o astfel de acțiune, îți crești șansele de reușită și poți fi recomandat către diverși clienți, care au planuri de recrutare.

În încheiere, mi-aș dori să reții că este important să alegi un prim job în care să te regăsești, care să corespundă pasiunilor tale și personalității tale, un job pe care să-l înveți cu drag. Să nu-ți fie teamă să încerci, pentru că numai așa îți poți da seama unde și care este locul tău profesional.

Citește și:

Prima impresie contează. Cum să redactezi CV-ul care îți poate aduce primul job

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.