Cum a fost anul 2023 pe piața muncii și ce lecții luăm pentru 2024

lectii1

2023 a fost anul dominat de incertitudine economică care s-a resimțit pe piața muncii. Angajatorii au recrutat poate mai cumpătat, iar candidații s-au activat, au fost interesați să cunoască mai mult oportunitățile profesionale și să aplice mai des. Pentru a face față cheltuielilor zilnice, unii dintre angajați și-au luat chiar și al doilea job. Și acestea nu sunt singurele trenduri din piața muncii în 2023, care nu a fost deloc una tipică anilor anteriori. Descoperă în continuare cum au acționat angajatorii și candidații, precum și cele mai importante lecții pe care le putem lua din 2023 și aplica în 2024! 

 

2023 din perspectiva angajatorilor

A existat în continuare o cerere mare de profesioniști în anumite domenii, angajatorii fiind mult mai atenți la nivelul profesional al candidaților și la perspectivele lor de dezvoltare în carieră. În acest sens, angajatorii nu au dorit neapărat să introducă noi etape în procesul de recrutare, însă și-au exprimat dorința de a vedea mai mulți candidați, pentru a putea face o alegere corectă.

Majoritatea companiilor au acordat șanse mai mari candidaților a căror experiență a fost acumulată pe o poziție similară, respectiv în cadrul unei companii din aceeași industrie. Pentru a-și motiva candidații, dar și angajații au păstrat o serie de beneficii acordate în anii precedenți, dar, totodată, au adăugat și altele noi, de exemplu, short Friday și 4 zile de munca/săptămână. 

 

Cum au găsit candidații potriviți?

„Chiar dacă angajatorii au depus eforturi pentru că anunțurile de recrutare să aibă un conținut cât mai atrăgător și să fie promovate intens și constant pe diferite canale social media, acestea nu au fost un magnet pentru candidați. În aceasta situație, echipa BIA Human Capital Solutions am apelat la headhunting pentru a identifica candidații pasivi potriviți joburilor pentru care recrutam. 90% dintre proiectele de recrutare BIA Human Capital Solutions sunt finalizate cu succes prin utilizarea mijloacelor de recrutare care implică tehnici de direct search/headhunting”, spune Cristina Scărlătescu, Manager Recrutare BIA Human Capital Solutions.

 

2023 din perspectiva candidaților

În anul în care au resimțit din plin schimbările din plan economic, candidații au fost mult mai atenți la oportunitățile deschise, acordând mai mult timp informării în prealabil, chiar înaintea aplicării la un anunț sau în timpului procesului de recrutare. „Am observat, în timpul etapelor de recrutare, că au existat mult mai multe întrebări ale candidaților despre specificul companiilor, proiectele de viitor ale acestora, echipa din care ar face parte, dar și perspectivele pe care le pot avea în cadrul companiei respective. De asemenea, am remarcat și dorința candidaților de a se alătura unei companii în care să existe un echilibru între muncă și viața personală, tendință care va ocupa un loc fruntaș pe lista cu priorități de anul viitor”, spune Georgiana Mirică, Senior HR Consultant BIA HCS.



Ce așteptări să avem de la 2024 pe piața muncii?

„Considerăm că și în 2024, talentele de top vor fi în căutare de companii cu un brand puternic, iar companiile vor alege să aibă echipe mai mici, dar cu oameni mult mai bine pregătiți din punct de profesional. În acest scenariu, rolul consultanților de recrutare rămâne în continuare destul de provocator, un proces de recrutare de succes vă avea nevoie de o atenție mult mai sporită cu un plan de acțiune personalizat”, spune Andreea Dumitrescu, Senior Recruitment Manager BIA HCS. 

 

Ce lecții luăm 2023 și aplicăm în recrutare și în relația cu oamenii în 2024

2023 a fost un an de transformare pe piața muncii. Schimbările din plan economic i-au afectat atât pe angajatori, cât și pe angajați. Și toți s-au luptat să mențină controlul asupra bunăstării financiare, mai ales că salariile și bugetele nu au ținut pasul cu creșterea prețurilor de consum.

Această realitate i-a determinat pe unii angajatori să caute modalități de a sprijini financiar angajații, să le ofere planuri de asistență medicală și flexibilitate la locul de muncă.

Am adunat cele mai importante tendințe din 2023, subliniind cele mai mari lecții învățate care vor continua să modeleze 2024.

 

Succesul este influențat de starea de bine a oamenilor

2023 a însemnat o creștere a prețurilor și a costului vieții. Oamenii s-au confruntat și se confruntă cu provocări financiare. Potrivit unui sondaj PWC, finanțele personale au fost un factor de stres de top în viața angajaților, ceea ce a avut un impact negativ asupra sănătății lor fizice și mentale. Aproape jumătate din cei intervievați au spus că provocările financiare le-au distras atenția la locul de muncă. Mai mult de o treime au indicat că își caută activ noi oportunități de muncă, subliniind legătura dintre bunăstarea financiară și factori precum productivitatea, implicarea și retenția.

Toate acestea indică necesitatea de a construi o cultură a bunăstării, care să creeze un sentiment de apartenență și respect și să demonstreze că unui angajator îi pasă de angajați ca oameni. Construirea unei astfel de culturi nu numai că îmbunătățește productivitatea, prin promovarea unor stiluri de viață mai sănătoase, dar stimulează și implicarea și retenția.

Și anunțurile de recrutare pot reflecta preocuparea angajatorilor pentru starea de bine. Condițiile economice determină oamenii să fie mai atenți și la pachetul de beneficii. De aceea aceastea trebuie să răspundă unor nevoi reale ale acestora, care pot avea legătură cu starea de sănătate, cu cheltuielile zilnice, îngrijirea copiilor, . Foarte importantă este și educația financiară și în acest sens poți oferi oamenilor soluții și ghidare pentru a gestiona provocările financiare imediate.

Reține însă că pachetele de beneficii nu pot oferi valoare dacă angajații nu sunt informați despre acestea. Asigură-te că îi informezi în onboarding și periodic, prin canalul intern de comunicare, prin newsletter-ul intern. 

 

Atragi mai ușor talentele prin transparență financiară

În 2023, Parlamentul European a adoptat directiva transparentizării salariilor, care reprezintă una dintre cele mai importante măsuri de pe piața muncii din ultimii ani, cu efecte care se vor resimți atât în rândul angajaților, cât și al angajatorilor. Această directivă urmărește să asigure egalitatea de remunerare între bărbați și femei. Astfel, angajatorii trebuie să ofere informații despre salarii sau despre intervalul salarial în anunțul jobului sau înainte de interviul de angajare.

Mișcarea pentru transparență a continuat să câștige teren în 2023, ceea ce reprezintă atât o provocare, cât și o dezvoltare pozitivă pentru forța de muncă în mai multe moduri. Potrivit unui raport al Societății pentru Managementul Resurselor Umane (SHRM), transparența salarială poate crește semnificativ ratele de aplicare la joburi. 82% dintre lucrătorii din SUA sunt mai predispuși să aplice pentru posturi care oferă un interval salarial în anunț.

Și am observat că transparența financiară a adus mai mult interes din partea candidaților pentru a continua procesul de recrutare, iar percepția oamenilor a fost una foarte bună, reflectată și în recomandări.

Transparența salarială în recrutare poate atrage candidați mai calificați și poate crește încrederea colegilor. Dar mai înainte de a afișa salariile, trebuie să te asiguri că ai o politică echitabilă de compensare, că oferi salarii echitabile pentru femei și bărbați, pentru același nivel de studii, experiență. Odată ce ai stabilit politica de compensare, este important să o comunici colegilor, ca fiind parte din cultura companiei. 

 

Generația Z redefinește munca

Generația Z reprezintă în prezent 30% din populația lumii, conform Forumului Economic Mondial, iar până în 2025 se așteaptă să reprezinte 27% din forța de muncă. Este considerată una dintre cele mai vocale generații cu privire la dorințele, nevoile și cerințele la locul de muncă. 

De exemplu, 72% dintre reprezentanții generației Z caută un șef corect și etic, potrivit cercetării Tallo; 61% doresc să fie auziți, iar 47% caută un loc de muncă cu impact social și economic. 77% dintre membrii generației Z acordă prioritate echilibrului dintre viața profesională și cea privată atunci când iau în considerare o nouă oportunitate de muncă, conform datelor de la McKinsey, și sunt, de asemenea, generația cu cele mai multe șanse de a părăsi un loc de muncă dacă angajatorul lor nu le oferă o politică de lucru flexibilă. Prin urmare, va trebui ca în fiecare an să facem pași importanți în a ne adapta generației Z, regândind fiecare interacțiune cu tinerii, de la recrutare, la onboarding, cultura de lucru, beneficii, lucru pe care îl putem face printr-o comunicare continuă cu reprezentanții generației.


AI nu mai poate lipsi din recrutare

Potrivit unui studiu realizat de IBM în 2023, 35% dintre companii folosesc în mod activ inteligența artificială în operațiunile lor de zi cu zi și 42% încă explorează potențialul AI pentru viitor. De fapt, datele de la compania de analiză a pieței și servicii de consultanță GrandViewResearch au descoperit că piața AI este de așteptat să crească anual 37,3%  între 2023 și 2030.

În recrutare, avem nevoie de inteligența artificială pentru a analiza aplicațiile și a simplifica procesul de angajare. La locul de muncă, chatboții hiperinteligenti preiau sarcini administrative repetitive și care necesită timp, astfel încât oamenii să se poată concentra pe aspectele mai împlinitoare ale jobului lor. Și în timp ce datele sugerează că nu există încă vreo amenințare reală la adresa joburilor, este clar că acestea vor evolua, se vor schimba, iar oamenii trebuie să țină pasul cu ele. Cum îi ajuți? Oferindu-le continuu posibilități de dezvoltare. 

 

Investește în Upskilling

Pe măsură ce tehnologia evoluează, trebuie să avem și oameni care țin pasul cu aceasta.  Totul începe din etapa de recrutare cu identificarea candidaților cu o mentalitate de creștere și un angajament față de dezvoltare și continuă cu beneficiile și oportunitățile de creștere în companii. Oferă-le căi de dezvoltare în companie și posibilitatea de a-și perfecționa și extinde setul de abilități. Prin formare, le dai ocazia de a rămâne relevanți pe piața muncii.

 

Pune accentul pe diversitate, echitate și incluziune

2023 a consolidat importanța diversității, echității și incluziunii la locul de muncă. Și tot mai mulți angajatori recunosc că forța de muncă diversă nu numai că încurajează inovația, ci este și o reflectare a responsabilității sociale. 

Totul începe încă din etapa de recrutare, unde accentul trebuie să fie abilitățile oamenilor și nu pe aspecte care țin de gen/religie/cultură/mediu social/dizabilități. În acest sens, poți să extinzi canalele de recrutare, să elimini cerințele inutile din anunțurile de recrutare și să devii mai conștient de părtiniri, încercând pe cât posibil să fii obiectiv în recrutare.

Reflectând la provocările și lecțiile din 2023, aceste experiențe valoroase ne vor ghida către creștere și succes în continuare în 2024. Mai rămâne doar să ne stabilim un motto curajos, ca acesta: 

 

„Dream big, work hard, stay focused & surround yourself with good people!”
(Visează măreţ, munceşte din greu, rămâi concentrat şi înconjoară-te cu oameni buni!)

Surse: 

https://www.benefitnews.com/list/23-hr-and-benefit-lessons-learned-in-2023;
https://www.linkedin.com/pulse/hr-lessons-learned-from-2023-ross-astramecki-btyoc/;

Citește și: 

10 idei pentru a aduce diversitatea în recrutare

Cum gestionezi situațiile în care este nevoie să faci disponibilizări în echipă

 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.