Guvernul a aprobat joi, 27 martie 2025, Hotararea privind Registrul general de evidenta a salariatilor – REGES-ONLINE, care va inlocui Revisalul – „aplicatia depasita in raport cu volumul de informatii despre relatiile de munca, complexitatea acestora si evolutia tehnologiei”, se arata in mesajul Executivului. Afla cum sa faci mai usoara tranzitia de la Revisal la REGES si cum sa eviti orice forma de sanctiune din partea autoritatilor!
Cum vei face tranzitia de la Revisal la REGES
De la 1 aprilie 2025, noul Registru General de Evidenta al Salariatilor – REGES Online – va fi disponibil pe un site dedicat. In acest moment exista o varianta de test a noii platforme, care poate fi accesata la adresa reges.test.inspectiamuncii.org.
Timp de 6 luni cele doua platforme (REGES si REVISAL) vor rula in paralel, urmand ca din octombrie 2025 REGES sa inlocuiasa complet REVISAL-ul, programul care gestiona, din 2011, datele tuturor angajatilor din Romania.
Astfel, angajatorii au la dispozitie un termen de 6 luni pentru a face tranzitia de la Revisal la Reges Online, urmand ca procedura de acces pentru completarea, transmiterea si interogarea datelor in/din registru sa se stabileasca prin ordin al ministrului Muncii, familiei, tineretului si solidaritatii sociale in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a hotararii, conform notei de fundamentare.
Cum obtii acces ca angajator in platforma REGES:
Sunt doua metode prin care te poti inregistra in platforma:
- cu un cont de RoID al unuia dintre administratorii firmei, conform cu datele de la Registrul Comertului;
- cu o semnatura digitala a unuia dintre administratorii firmei, conform cu datele de la Registrul Comertului.
Odata ce ai creat un cont pentru un reprezentant al companiei, il poti da si altor colegi care au nevoie de informatii – angajati de la resurse umane (HR), firme colaboratoare etc.
Important de stiut! Odata ce ai creat contul in REGES Online, programul REVISAL nu va mai fi accesibil, accesul va fi blocat implicit.
Beneficiile pe care le aduce REGES
Portalul Reges Online va facilita accesul la date pentru angajati, va simplifica debirocratiza procedurile pentru angajatori si salariati se arata n nota de fundamentare a Guvernului. Ministerul Muncii a publicat beneficiile noului portal:
REGES va permite:
- Digitalizare completa, fara sa mai fie nevoie de alte programe instalate pe calculator. Noul sistem permite gestionarea datelor angajatilor direct printr-un portal web securizat;
- Acces online in timp real pentru angajatori, salariati si autoritati;
- Interoperabilitate cu alte baze de date nationale;
- Acces direct pentru salariati la datele proprii, inclusiv posibilitatea de verificare in timp real a inregistrarii corecte a elementelor contractului individual de munca, cum ar fi durata timpului de munca si salariul, si descarcarea unui extras pentru dovedirea vechimii in munca;
- Notificarea in aplicatie sau prin e-mail a salariatilor la orice inregistrare pe care o transmite angajatorul cu privire la raportul de munca;
- Eliminarea birocratiei si a deplasarilor la inspectoratele teritoriale de munca pentru informatii;
- Securitate cibernetica sporita si protectie avansata a datelor.
Obligatiile angajatorilor in completarea si transmiterea datelor in REGES
- Sa introduca datele despre noii salariati cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii;
- Sa introduca urmatoarele tipuri de date: datele de identificare a salariatilor, date despre persoanelor cu dizabilitati, data incheierii contractului individual de munca numarul acestuia si data inceperii activitatii; functia/ocupatia, conform COR sau altor acte normative; tipul contractului individual de munca, durata contractului individual de munca; locul de munca: fix sau mobil; durata timpului de munca si repartizarea acestuia;
- Sa introduca in sistem toate modificarile, suspendarile si incetarile raporturilor de munca (inclusiv detasari si transferuri), salarii, sporuri, in termenul reglementat;
- Sa transmita suspendarile contractelor individuale de munca, inclusiv cele cauzate de concedii medicale, absente nemotivate, cazuri de forta majora;
- Sa respecte o disciplina in transmiterea datelor, respectand termenele stricte pentru raportarea acestora. In cazul intarzierilor se aplica sanctiuni.
La date vor avea acces extins, in timp real, Inspectia Muncii, angajatorii, salariatii si autoritatile competente. Baza de date va fi interoperabila cu alte baze de date nationale – de exemplu cu cea a Inspectoratului General pentru Imigrari sau Oficiul National al Registrului Comertului.
Neinregistrarea datelor angajatilor in REGES aduce si amenzi
Conform art. 13, alineatul 1, din Hotararea Guvernului, angajatorii au obligatia de a se inregistra in REGES, in termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari. In termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, angajatorii au obligatia de a completa si transmite in Registru toate elementele contractelor individuale de munca active la acea data, care nu se regasesc in aplicatia REVISAL, se arata in alineatul 2 al aceluiasi articol.
Incalcarea obligatiei prevazute la alin. (1) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 lei la 20.000 lei. Incalcarea obligatiei prevazuta la alin. (2) constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.
De asemenea, se acorda amenzi cuprinse intre 3.000 si 8.000 de lei, pentru netrasmiterea datelor in termenele prevazute in Hotararea Guvernului si pentru netrasmiterea modificarilor aduse datelor.
Cum asiguri acuratetea datelor transmise in noul sistem de raportare electronica
Pentru a evita erorile in raportare si orice forma de sanctiune din partea autoritatilor, incepe tranzitia la noul Reges Online cu auditarea dosarelor de personal, pentru a verifica corectitudinea datelor existente si pentru a completa informatiile.
Echipa BIA vine in sprijinul angajatorilor cu serviciile de audit dosare de personal pentru a asigura acuratetea datelor ce vor fi transmise in Reges Online.
Serviciile de audit de personal presupun verificarea dosarelor angajatilor pentru a asigura conformitatea cu legislatia muncii si acuratetea datelor transmise in Reges Online.
Auditul dosarelor de personal include:
✔️ Verificarea documentelor obligatorii din dosarele angajatilor
✔️ Identificarea lipsurilor sau erorilor in acte
✔️ Asigurarea respectarii legislatiei muncii
✔️ Recomandari pentru remedierea problemelor constatate
Este un serviciu util companiilor care vor sa fie in regula din punct de vedere legal si administrativ, mai ales in contextul digitalizarii si al cerintelor tot mai stricte impuse de autoritati.
Descopera serviciile complete de administrare de personal oferite de BIA HR:
✅ Auditul dosarelor de personal
✅ Intocmirea contractelor de munca si a actelor aditionale
✅ Intocmirea deciziilor si notelor de lichidare
✅ Intocmirea si transmiterea REGES
✅ Completarea adeverintelor
✅ Relatia cu autoritatile abilitate
✅ Asistenta operationala si suport legislativ permanent
Specialistii BIA HR, printre care 10 experti certificati in legislatia muncii, sunt intotdeauna la curent cu modificarile aparute in materie de legislatie a muncii sau legislatie financiara, astfel incat sa-ti poata oferi tot suportul necesar in schimbarile care apar in activitatea ta.
Scrie-ne la biaoffice@bia.ro sau contactează-ne la telefon: +40.372.132.431 / +40.21.319.35.82
Citeste si:
Servicii salarizare/Payroll. Află beneficiile externalizării acestor activități prin BIA HR!