Cât costă o recrutare greșită și ce soluții ai la îndemână pentru a atrage candidații potriviți

RECRUTARE

Îți dorești în echipa ta oameni alături de care să ai o colaborare pe termen lung. Și această colaborare se conturează încă din momentul recrutării dacă alegi bine colegul pe care ți-l dorești în echipă. Focusul tău asupra procesului de recrutare e cu atât mai important dacă iei în considerare că o recrutare greșită te-ar putea costa 30% din salariul anual al unui angajat, arată datele din 2023 ale Departamentului Muncii din SUA. 

Aceste cifre sunt susținute și de alte date. Potrivit CareerBuilder, aproape trei sferturi dintre companiile care au făcut o angajare greșită au raportat o medie de 14.900 dolari bani irositi.  În Statele Unite ale Americii, o recrutare costă în medie 4.700 de dolari și este nevoie de 36 până la 42 de zile pentru a ocupa o poziție medie. 15% din cheltuielile cu resursele umane sunt alocate eforturilor de recrutare, conform datelor Zippia.com.

Într-un studiu citat de Fortune, 34% dintre directorii financiari au spus că nu numai că angajările greșite costă la nivel de productivitate, managerii trebuie să-și petreacă 17% din timp supervizând angajații care sunt în formare.

Costurile vizibile ale unei recrutări greșite

Aceste cifre pot părea exagerate la prima vedere, dar la o analiză atentă poți constata că ajungi la aceste sume. Într-un articol publicat recent în Republica.ro, se face o analiza destul de amănunțită a costurilor vizibile și a costurilor ascunse pe care un angajator le suporta pentru pierderea unui angajat din companie. Unele dintre aceste costuri se pot aplica și în situația în care recrutarea unui nou angajat se finalizează cu eșec.

Din punctul de vedere al costurilor vizibile, putem evidenția costurile de recrutare și selecție internă, costurile de promovare și marketing pentru atragerea noilor candidați, costurile de integrare în colectiv a noului angajat, costuri legate de performanțele scăzute ale unui angajat nou în primele luni de activitate, costuri legate de echipamente noi și licențe, costuri de relocare și prime de instalare, costuri legate de abandonul candidaților în fazele avansate ale selecției, costuri legate de comisioanele percepute de companiile de recrutare și selecție și altele.

Costurile invizibile ale unei recrutări greșite

Din perspectiva costurilor ascunse, autorul articolului menționează costurile legate de scăderea productivității datorate prelungirii neocupării poziției, situație care poate duce la scăderea calității serviciilor / produselor, la perturbări de cash-flow și chiar la o scădere a cifrei de afaceri, costuri de reputație și de pierdere a credibilității în piață, costuri generate de dispute și conflicte generate de angajații care sunt supuși supraaglomerării task-urilor, costuri care, la rândul lor pot duce la costuri legate de riscul de pierdere a unor clienți, furnizori sau parteneri de afaceri, costuri legate de demisii corelate sau de recrutări făcute de competiție pe fondul nemulțumirilor și tensiunilor acumulate de angajații interni.

Călătoria până la omul potrivit pentru noul rol deschis în companie cuprinde pași esențiali pe care e nevoie să-i tratezi cu atenție, pentru că fiecare pas poate vorbi despre brandul tău de angajator.

 

Cum reduci riscul unei recrutări greșite

Partea bună este că nu ești singur în această călătorie. Compania de consultanță în resurse umane BIA te ajută cu o experiență de peste 29 de ani în recrutare și are o abordare complexă pentru a găsi colegul potrivit pentru echipa ta. Vei descoperi servicii complete de recrutare, de la analiza atentă a postului, pregătirea bazei de date cu cei mai relevanți candidați, crearea anunțurilor de recrutare în care setăm așteptările, susținerea interviurilor necesare, până la realizarea listei scurte de candidați (cu un raport al profilului acestora) și oferirea de feedback după terminarea procesului de recrutare. Mai mult decât atât, putem oferi asistență și consiliere noului coleg pentru integrarea în echipă.

 

George Georgescu - HR Business Development Manager BIA HR

 

George Georgescu, HR Business Development Manager în cadrul BIA Human Capital Solutions (HCS),  îți arată care sunt pașii colaborării cu BIA pentru a recruta oameni pentru echipa ta:

Ce informații ar trebui să aibă angajatorul când vine la întâlnire cu reprezentantul BIA?

Din perspectiva noastră, fiecare noua colaborare cu un partener, fie el existent sau nou, începe cu o discuție de calibrare a profilului de candidat. Scopul acestei întâlniri este acela de a identifica informații valoroase pentru buna desfășurare a procesului de recrutare, dincolo de informațiile pe care le poate furniza un job description sau o lista sumara de abilități, competente și atribuții.

În momentul în care ne întâlnim pentru a discuta despre procesul de recrutare este important ca angajatorul să cunoască foarte bine profilul candidatului pe care il dorește în echipa sa.

De asemenea este esențial să definească cunoștințele și experiența minimă a viitorului coleg. Astfel vom putea recruta un specialist care poate face față cu succes rolului pe care îl va ocupa.

Vom discuta și despre echipa din care va face parte viitorul angajat, despre programul și stilul de lucru, dar și despre colegii de muncă și interacțiunile cu aceștia. Informațiile acestea ne sunt utile pentru selectarea candidaților care se potrivesc cel mai bine în echipa angajatorului.

Ce servicii include recrutarea și ce pași presupune?

Procesul de recrutare include următorii pași:

  • Analiza postului și concepția strategiei de proiect.
  • Pregătirea bazei de candidați potențiali și selecția acestora în vederea evaluării.
  • Abordarea candidaților potențiali și stabilirea agendei de interviuri.
  • Intervievarea și selecția candidaților.
  • Prezentarea listei scurte și a rapoartelor de evaluare pentru fiecare profil de candidat propus.
  • Stabilirea și susținerea interviurilor finale Angajator – Candidat.
  • Ofertarea candidatului ales. La solicitarea angajatorului ne putem implica sau putem oferi suport în negocierea ofertei de angajare cu candidatul final selectat.
  • Oferirea de feedback pentru candidații respinși.

 

Care sunt criteriile de calcul al costului de recrutare?

În general, costurile pentru stabilirea comisionului de recrutare sunt stabilite pe baza unor indicatori precum:

  • Gradul de senioritate al poziției de recrutat.
  • Metodele de recrutare care vor fi folosite în procesul de recrutare și resursele care vor fi utilizate, potrivite cu nivelul/tipul poziției ce urmează a fi recrutată.
  • Analiza pieței de recrutare pentru noul rol (cât de mulți candidați sunt disponibili în piață, raportul dintre pachetul salarial propus de angajator și pachetul salarial mediu din piața muncii, analiză care se traduce prin cât de dificil va fi procesul de recrutare).

Cât durează procesul de recrutare?

În funcție de tipul poziției și de gradul de dificultate al acesteia, un proces de recrutare poate dura de la câteva zile până la o lună/o lună și jumătate.

Când primește angajatorul informații despre candidați și ce informații primește?

Pe tot parcursul procesului de recrutare există o comunicare constantă între angajator și consultantul BIA, astfel încât proiectul să rămână mereu calibrat la nevoile angajatorului, dar și la realitățile pieței muncii. Pe lângă această comunicare continuă, BIA oferă informații obiective despre statusul procesului de recrutare prin intermediul unor rapoarte periodice. De exemplu, în momentul în care facem recomandarea candidaților pentru lista scurtă, transmitem rapoarte cu profilul fiecărui candidat selectat. Această comunicare rămâne unul dintre pilonii de bază ai colaborării până la finalizarea procesului de recrutare.

Ce se întâmplă dacă, de exemplu, un candidat este angajat de o companie și renunță după 2 săptămâni?

Obiectivul nostru este acela de a preveni orice situație în care noul angajat să renunțe după o perioada la noul job, dar pot există situații în care acest lucru se întâmplă independent BIA HCS, precum situațiile în care noul angajat primește informații incomplete sau neconforme cu realitatea la momentul interviului cu angajatorul, cu scopul de a fi atras, situații legate de atmosfera de la noul loc de muncă, conflictele cu angajați mai vechi sau cu superiorii ierarhici, procesele de integrare în colectiv pe care angajatorul nu le tratează cu seriozitate. Toate aceste evenimente pot determina noul angajat să decidă părăsirea noului loc de muncă într-un termen scurt de la angajare.

Pentru fiecare proiect de recrutare, BIA oferă o perioadă de garanție în funcție de tipul poziției și gradul de senioritate al acesteia. Aceasta garanție poate varia de la 2 saptămâni, pentru o poziție de blue collar, și până la 12 luni pentru pozițiile de top management.

În cazul în care angajatul părăsește compania angajatorului în timpul perioadei de garanție,  din motive care țin de procesul de recrutare, acesta se va relua fără perceperea unui nou comision de recrutare. De asemenea, numărul acestor înlocuiri este limitat, conform înțelegerii dintre angajator și compania de consultanță în resurse umane.

Cum este BIA ca partener în recrutare pentru un angajator?

BIA are în obiectiv ca orice parteneriat nou să nu se limiteze la un singur proiect de recrutare, din acest motiv facem tot posibilul ca fiecare colaborare, fiecare proces de recrutare să fie unul pe măsura așteptărilor partenerilor noștri, astfel încât aceștia să revină constant cu alte proiecte.


Îți dorești să recrutezi pentru echipa ta oameni care să se potrivească atât din punctul de vedere al competențelor, cât și a culturii organizaționale?

Încheie un parteneriat cu BIA și ne vom ocupa de toate etapele procesului de recrutare și de integrarea noului coleg. Trimite mesajul tău aici.

 

Iată ce avantaje îți oferim în recrutare: 

  • Experiență în recrutare în domenii diferite: contabilitate, construcții, retail, medical, farma, auto, arhitectură.
  • 90% dintre proiecte sunt finalizate cu succes prin direct search și head hunting.
  • Scurtarea timpului de recrutare, unele posturi au fost ocuapte în mai puțin de 5 zile lucrătoare de la startul proiectului.
  • Integrarea profilului jobului în cultura companiei și definirea strategiei pentru căutarea candidaților.
  • Suport în ofertarea candidaților și în negociere

 


Surse:
https://social.hays.com/2020/11/04/how-to-write-best-possible-job-advert/
https://www.linkedin.com/pulse/whats-cost-bad-hiring-decision-brian-fink/

Citește și alte articole:

Cum faci ca stilul hibrid de lucru să funcționeze pentru echipa ta

Impactul Covid-19 Asupra Culturii Organizationale


 

 

 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.