Recenzie carte – De la bine la excelent, de Zig Ziglar

Am primit cu bucurie solicitarea revistei HR Manager de a scrie recenzia unei carti de management, leadership sau dezvoltare personala.

De la bine la excelent de Zig Ziglar este cartea despre care am ales sa scriu. Nu mai citisem carti ale acestui autor si cand mi-a fost recomandata ca fiind o carte de dezvoltare personala cu impact, nu am stat pe ganduri. 

Cartea a fost scrisa pe cand Zig Ziglar avea 76 de ani si avea deja peste 20 de carti motivationale publicate si nenumarate discursuri si seminarii referitoare la cum sa duci o viata implinita. Ani de-a randul fusese om de vanzari, iar apoi a realizat ca menirea sa era aceea de a fi speaker motivational.

Autorul isi propune sa ofere o carte folositoare dezvaluind idei care au dat rezultate in timp si lasandu-ne sa descoperim in fiecare pagina ganduri, planuri, motive si indrumari care sunt surse de inspiratie in vederea schimbarii.  

Am fost putin rezervata cand am gasit in primele pagini indemnul autorului de a citi volumul cu caietul de notite alaturi. Mi-am spus „ok – tipic american”, dar apoi am realizat ca, intr-adevar, este folositor sa poti nota cate ceva.

Cartea prezinta trei piloni – Pasiunea, Performanta si Scopul – care, in conceptia autorului, stau la baza unei vieti excelente. Cu alte cuvinte, Ziglar spune: „ca sa ai o viata excelenta, trebuie sa traiesti cu pasiune, sa te lupti sa ajungi performant si sa-ti indeplinesti scopul.”

Prezentarea legaturii dintre pasiune, performanta si scop este facuta in paginile cartii cu exemple reale si povesti de viata ale unor personalitati sau ale unor oameni obisnuiti din diverse arii de activitate. Abordarea prezentata nu te lasa pasiv, nu ramai in minte numai cu o poveste cu final fericit, ci iti da si imboldul de a pune in practica sfaturile si modalitatile prin care si tu poti excela. M-am regasit in unele dintre situatiile sau trairile descrise in paginile cartii, iar invatamintele dobandite le-am pus in aplicare.

Am aflat cata forta poate aduce inspiratia, care este efectul stresului, al gandurilor, dar si cat de mult conteaza perceptia si atitudinea fata de viata.

Auzim adesea cat de important este sa ai un plan, sa-ti stabilesti scopuri, sa ai obiceiuri excelente si mai ales sa-ti descoperi menirea in viata, insa modul in care Ziglar le prezinta in aceasta carte este unul realist si util. Toate aceste afirmatii merita sa fie puse in practica.

Am gasit in paginile volumului experiente si intamplari, unele hazlii, explicate atat prin prisma stiintei, cat si al contextului spiritual. Si, mai mult decat atat, am gasit nenumarate citate si ganduri care m-au impresionat profund prin invataturile si mesajul pe care-l transmit. Astfel, Frank Outlaw surprinde puterea pe care gandurile noastre o pot avea:

Fii atent la gandurile tale, caci devin cuvinte.

Fii atent la cuvintele tale, caci devin actiuni.

Fii atent la actiunile tale, caci devin obiceiuri.

Fii atent la obiceiurile tale, caci devin trasaturi de caracter.

Fii atent la trasaturile tale de caracter, pentru ca-ti descriu destinul!

In concluzie, in cartea sa, De la bine la excelent, Zig Ziglar te indeamna sa-ti gasesti menirea si sa faci performanta pornind de la pasiunea ta.             

Mariana Vaida

Director General – BIA Human Resource Management

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.