Pulsul recrutărilor și angajărilor în perioada concediilor. Interviu cu Cristina Scărlătescu, Recruitment Manager BIA HR

piata muncii

După doi ani în care mulți candidați au fost poate mai preocupați de stabilitate în plan profesional și financiar, în vara anului 2022 se resimte o relaxare în piața muncii. Deși situația este favorabilă candidaților, numărul de joburi disponbile crescând față de 2020 și 2021, interesul acestora pentru o schimbare în carieră în acest moment nu este proporțional. 

Dacă ne uităm însă pe plan economic, la nivel național, vedem că inflaţia este în jurul a 15%, în condițiile în care în zona euro inflaţia era de 8,6% în luna iunie. ROBOR la 3 luni în România (dobânda la care se împrumută băncile locale pe piaţa interbancară), a ajuns la 7,21% pe 21 iulie, după ce anul trecut în iulie era de 1,5%. Toate aceste creșteri din piața financiară se resimt deja în bugetul fiecăruia dintre noi. Inflația în creștere provoacă deja scăderea salariilor nete, iar analiștii financiari spun că efectele vor fi și mai evidente din toamnă. De aceea, este important ca în orice poziție te-ai afla, fie în cea de candidat, fie în cea de recrutor să rămâi activ în această perioadă, să evaluezi salariile și să vezi ce decizii poți lua pentru a ține pasul cu aceste modificări.

Rolul specialistului HR este acela de a observa ceea ce se întâmplă în cadrul proceselor de recrutare și de a sublinia anumite tendințe în comportamentul, în așteptările candidaților, angajatorilor, dar și în piața muncii. Aceste tendințe sunt importante atât pentru ghidarea candidaților, cât și pentru specialiștii din domeniul HR, care pot lua decizii mai bune pentru echipele lor și pentru business. Cristina Scărlătescu, Recruitment Manager BIA HR îți oferă o radiografie actuală a pieței muncii, de care merită să ții cont în recrutare și în negocierea ofertelor de angajare.

 

 

Cristina Scarlatescu - BIA HR
Cristina Scărlătescu, Recruitment Manager BIA HR, are o experiență de peste 11 ani în domeniul HR-ului. În cadrul BIA HR, este responsabilă de gestionarea integrală a proiectelor de recrutare pentru poziții de specialiști și top management, din diverse domenii de activitate.

 

 

Spre ce joburi se îndreaptă acum cei mai mulți candidați?

Ultimele două luni le-am simțit ca fiind dedicate concediilor și mai puțin dorinței de a face schimbări profesionale. Acest lucru a rezultat nu numai din numărul mai mic de aplicanți la anunțurile noastre de recrutare, ci și din discuțiile avute cu unii candidați, care ne-au adus la cunoștință că urmează să aibă o perioadă de concediu și nu pot participa la un proces de recrutare.

Cei care sunt interesați să facă schimbări profesionale tind către poziții mult superioare decât cele pe care le ocupă în acest moment. A existat întotdeauna acest trend, acum posibil să fie și din dorința unui câștig financiar mai mare.

 

Cum este oferta din partea companiilor acum?

Spre deosebire de alți ani, am simțit un dinamism vara aceasta din partea companiilor alături de care colaborăm. Dorința acestora a fost ca din toamnă să aibă colegi noi în cadrul anumitor departamente, și astfel, acestea au solicitat începerea căutarilor din timp, ținand cont și de numărul mic de candidați deschiși către noi oportunități. Solicitările venite din partea companiilor au fost fie pentru înlocuirea unor colegi care au plecat sau urmează să plece, fie pentru mărire de structură de departamente, chiar prin creare de roluri noi.

 

Ce joburi (care oferă dezvoltare profesională și satisfacții financiare) le recomandați candidaților?

Cred cu tărie că cele mai multe oportunități de dezvoltare se găsesc în cadrul companiilor mari. Acestea oferă șanse de promovare în cadrul aceluiași departament, de migrare către departamente noi sau de accesare a unor oportunități în grupul de business.

Pe de altă parte, consider că un angajat, dacă își dorește, poate să se dezvolte și în cadrul unei companii mici, propunând managementului companiei anumite acțiuni care pot aduce business-ului un beneficiu (de ex., o vizibilitate mai bună).

 

Ce abordări au candidații în cadrul interviurilor? 

În ultimii ani, rar am întâlnit candidați care să participe la un interviu și să aibă toate temele pregătite. De multe ori, abordarea este „particip la interviu ca să vad despre ce este vorba”, „ce pachet salarial, respectiv beneficii se oferă”, etc.

De când am început utilizarea platformelor online pentru susținerea interviurilor, candidații s-au relaxat foarte mult. Din păcate, nu mai există acele preocupări pe care le aveau în perioada când mergeau fizic la un interviu. 

 

  • Ținuta profesionistă, constituită anterior din cămașă, sacou, rochie office a fost înlocuită cu o ținută mult prea lejeră, bazată pe tricou ori  hanorac.
  • Pregătirea unui ambient potrivit pentru susținerea interviului nu mai este o prioritate. Remarcăm de multe ori prezența și altor membri ai familiei sau animalelor de companie la interviuri.
  • Pregătirea logisticii necesare pentru interviu, de asemenea, nu mai este o prioritate. Sunt și candidați care nu își pornesc camerele video, pe motiv ca au probleme cu laptopul. 

Am observat o relaxarea foarte mare a candidaților, poate și pentru că varianta online de susținere a interviurilor este asemănătoare cu cea utilizată pentru discuțiile amicale cu colegii.

 

Ce le recomandați pentru a se califica pentru joburile la care aplică? 

Candidații pot fi mai aproape de un loc de muncă potrivit profilului lor dacă își alocă timp pentru citirea cu atenție a anunțului de recrutare și aplică la anunțurile potrivite. De asemenea, contează să aibă un CV/scrisoare de intenție/conturi pe platformele de joburi sau cont de LinkedIn minuțios realizate.

 

Mai mult de o treime dintre cei care prospectează piața (35%) spun că au ca obiectiv principal o creștere a salariului, în vreme ce 25% dintre ei spun că își doresc o creștere profesională, arată studiul E&Y, Reîntoarcerea la muncă. Noile condiții. 

 

Ținând cont de contextul economic (de creșterea inflației și a dobânzilor), candidații cer salarii mai mari? Și-au modificat așteptările față de salariu și de pachetul de beneficii în ultima perioadă?

Tendința de a solicita salarii mai mari de la următorul angajator a existat dintotdeauna. Anul acesta am remarcat o creștere foarte mare a așteptărilor salariale în rândul candidaților aflați la început de drum. De exemplu, în domeniul contabilității sau resurselor umane, candidații cu studii superioare de specialitate, fără experiență sau cu experiență cuprinsă între 3 luni și 1 an, au așteptări salariale cuprinse între 3.000 și 4.000 lei net.

În randul candidaților cu experiență, există, de asemenea, dorința unui salariu mult mai mare, majoritatea solicitând o creștere cel puțin egală cu creșterea inflației.

 

Ce așteptări au angajatorii de la candidați? 

Profilul ideal de candidat dorit de angajator trebuie sa însumeze: inițiativă, implicare, entuziasm, interes pentru dezvoltare profesională, abilități foarte bune de comunicare, înțelegerea businessului și propunerea unor idei, soluții pentru creșterea acestuia.

 

43% dintre respondenții unui studiu EY declară că sunt dispuși să renunțe în următoarele 12 luni la locul de muncă actual, pe fondul unei inflații în creștere, o piață a forței de muncă în scădere și o creștere a locurilor de muncă care oferă flexibilitate, arată studiul E&Y, Reîntoarcerea la muncă. Noile condiții. 

 

Sunt dispuși angajatorii să ofere mai mult decât bugetul stabilit pentru un candidat valoros? 

În ultima perioadă, am observat o flexibilitate a angajatorilor în privința salariilor, mai ales când au identificat un candidat valoros. Aceste creșteri au fost cuprinse între 10 și 20 %.

Studiul E&Y arată însă că unii angajatorii sunt reticenți în a reseta salariile și oportunitățile de carieră pentru a reține angajaţii, fiind îngrijorați, la rândul lor, de creșterea inflației/ a costului forței de muncă. În aceste condiții, succesul în piața muncii ține de informare și de abilitatea de negociere a fiecăruia dintre noi.

 

 

Citește și:

Caut loc de munca. 10 lucruri pe care ar trebui să le știi acum despre găsirea unui job

Verifici candidații în social media? Iată ce ar trebui să știi despre această metodă de screening

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.