Cuprinde:
- Ordinul nr. 2004/2018
- Hotararea nr. 772/2018
- Legea nr. 247/2018
Ordinul nr. 2004/2018
Ordinul nr. 2004/2018, publicat in MO Partea I nr. 865 din 12.10.2018, privind aprobarea modelelor-cadru ale certificatului si contractului de internship, precum si al cererii pentru solicitarea primei de promovare a angajari, face urmatoarele precizari:
Comentariu: Prezentul Ordin aproba modelele-cadru ale certificatului de internship, contractului de internship, respectiv al cererii pentru solicitarea primei de promovare a angajarii, astfel cum este prevazut in anexele 1-3 ale prezentului Ordin.
Mentionam pe aceasta cale faptul ca in data de 2 Octombrie 2018, Agentia Nationala Pentru Ocuparea Fortei de Munca a emis un comunicat de presa prin care anunta lansarea Registrului electronic de evidenta a contractelor de internship. Registrul infiintat si gestionat de ANOFM va tine evidenta tuturor contractelor de internship, organizatiile-gazda (persoane juridice la care internii desfasoara activitati specifice, in baza contractelor de internship) avand obligatia inregistrarii in acest portal a tuturor contractelor de internship incheiate.
Potrivit Legii nr. 176/2018 privind internshipul, anterior inceperii activitatii de internship, organizatiile – gazda vor completa si transmite datele din contracte in registrul de evidenta al acestora.
Hotararea nr. 772/2018
Hotararea nr. 772/2018, publicata in MO Partea I nr. 843 din 03.10.2018, pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul fortei de munca, face urmatoarele precizari:
Comentariu: Prezenta Hotarare aduce modificari urmatoarelor acte normative:
- Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca;
- Procedurile privind accesul la masurile pentru stimularea ocuparii fortei de munca, modalitati de finantare si instructiunile de implementare a acestora, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 377/2002;
- Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca;
- Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior.
Din modificarile aduse de prezenta Hotararea mentionam pe cele referitoare la modul de plata a primei de activare. De aceasta prima beneficiaza somerii inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca de cel putin 30 de zile, care nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, in situatia in care se angajeaza cu norma intreaga, pentru o perioada mai mare de 3 luni, ulterior datei inregistrarii la agentiile pentru ocuparea fortei de munca. Astfel dreptul banesc reprezentand prima de activare se plateste in doua transe, astfel:
- O transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, in luna urmatoare lunii in care s-a solicitat acordarea acestei prime de activare, la aceeasi data cu achitarea indemnizatiilor de somaj cuvenite somerilor;
- O transa egala cu 50% din cuantumul stabilit, in luna urmatoare expirarii perioadei de 3 luni de la angajare, la aceeasi data cu achitarea indemnizatiilor de somaj cuvenite somerilor.
Prima de activare este in valoare de 1.000 lei, neimpozabili.
Legea nr. 247/2018
Legea nr. 247/2018, publicata in MO Partea I nr. 941 din 07.11.2018, pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, face urmatoarele precizari:
Comentariu: Prezenta Lege aduce modificari urmatoarelor acte normative:
- Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania;
- Ordonanta Guvernului nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania;
Din numeroasele modificari aduse de prezenta lege, enuntam:
- Introducerea unor definitii pentru termeni noi precum: proiect educational, entitate gazda, cercetator, lucrator au pair, lucrator stagiar etc.
- Eliminarea obligatiei ca cetatenii non UE sa beneficieze de plata unui salariu de cel putin un salariu mediu brut pe tara. Astfel, strainilor intrati in Romania in scopul incadrarii in munca li se va prelungi dreptul de sedere temporara in scop de munca daca prezinta contractul individual de munca cu norma intreaga, inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor, din care sa rezulte ca salariul este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. In cazul lucratorilor inalt calificati, salariul trebuie sa fie la nivelul de cel putin doua ori castigul salarial mediu brut;
- Simplificarea procedurilor de selectie parcurse de catre angajatori in ceea ce priveste eliberarea avizului de angajare pentru lucratorii permanenti;
- Strainilor care sunt numiti la conducerea unei filiale, reprezentante sau sucursale de pe teritoriul Romaniei a unei companii care are sediul in strainatate, in baza unui contract de mandat ori a altui document cu aceeasi valoare juridica, li se prelungeste dreptul de sedere temporara in scop de munca fara prezentarea unui contract de munca, daca fac dovada mijloacelor de intretinere obtinute din activitatea desfasurata in aceasta calitate, cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
- Reducerea taxei pe care angajatorii o platesc la eliberarea avizului de angajare. Prezenta lege statueaza ca la eliberarea avizelor de angajare/detasare, angajatorul/beneficiarul prestarii de servicii plateste un tarif in lei, echivalent a 100 euro raportat la cursul oficial al BNR la data efectuarii platii (legislatia anterioara prevedea o taxa in lei, echivalent a 200 euro). Pentru eliberarea avizului de angajare pentru lucratori sezonieri ori in cazul in care angajatorul intentioneaza sa incadreze in munca un strain titular al unui drept de sedere temporara pentru studii (dupa absolvirea studiilor), angajatorul plateste un tarif in lei echivalent a 25 euro raportat la cursul oficial al BNR la data efectuarii platii (legislatia anterioara prevedea o taxa in lei, echivalent a 50 euro).