Prima impresie contează. Cum să redactezi CV-ul care îți poate aduce primul job

CV

Te-ai gândit cum ai putea să convingi un recrutor în doar 7,4 secunde că ești un candidat relevant pentru jobul la care ai aplicat? Site-ul TheLadders.com a realizat în 2018 un nou studiu despre timpul pe care recrutorii îl dedică scanării unui CV. Vestea bună este că față de 2012, când studiul a arătat că petrec în medie 6 secunde (moment în care încă se simțea recesiunea și CV-urile copleșeau recrutorii), acest timp a crescut la 7,4 secunde.

Însă ia în considerare că în ultimul an aplicările au fost mai numeroase decât joburile disponibile. În plus trăim într-un mediu cu stimuli constanți veniți în special din partea tehnologiei. Atenția și puterea de concentrare a oamenilor scade tot mai mult. Asta înseamnă că ai doar câteva secunde pentru a convinge recrutorul că ești un candidat relevant pentru jobul la care ai aplicat. Imaginea pe care o creezi despre tine îl poate determina să facă următorul pas: să te sune pentru a stabili un interviu.

De ce prima impresie este atât de importantă pentru cariera ta

Un studiu realizat la Universitatea Princeton arată că oamenii stabillesc dacă au sau nu încredere într-o persoană într-o zecime de secundă. Un alt studiu, de la Universitatea din Toronto, a mers mai departe și a demonstrat că primele impresii sunt atât de puternice, încât, chiar dacă ulterior sunt contrazise de fapte, tot nu se vor schimba. Iar potrivit unui articol din Harvard Business Review, primele 15-20 de cuvinte dintr-un CV sunt definitorii pentru ca recrutorul să-și facă o impresie despre tine.

Gândește-te că raporturile angajați-angatori s-au schimbat în ultimul an, și recrutorii primesc din nou un volum mare de aplicări mai ales pentru joburi în vânzări, call-center, relații cu publicul, în medie aproximativ 120 CV-uri pentru un job. Cum poți crea o imagine pozitivă prin intermediul CV-ului tău și cum te poți diferenția de alți candidați, mai ales când ești la început de carieră și ai doar experiența programelor de practică sau voluntariat?


CV-ul este ca o prezentare a  „serviciilor tale”, așa că dacă pare neglijent realizat sau neîngrijit, este puțin probabil ca cineva să te selecteze pentru interviu. Fă-ți timp pentru a te asigura că CV-ul tău are o structură ușor de parcurs, este updatat cu cea mai recentă experiență sau calificare, are un unique selling proposition (valoarea pe care o aduci jobului la care ai aplicat, menționată în obiectivul profesional) și este susținut și de un portofoliu de proiecte.

Și nu ești singur în crearea CV-ului care contribuie la crearea unei imagini pozitive despre tine

Echipa de recrutare BIA HCS îți oferă sfaturi practice despre cum să îți creezi un CV convingător.

 „M-am gândit că un candidat vrea să afle ce pași ar trebui să urmeze în redactarea CV-ului și cum vede un recrutor CV-ul său, ”, spune Georgiana Mirică, Senior HR Consultant.

CV-ul tău face impresie bună urmând această structură:

  • Informații de contact
  • Obiectiv profesional
  • Experiență profesională
  • Studii și cursuri de perfecționare
  • Abilități și aptitudini


Iată cum ar trebui să redactezi CV-ul:

  • Redactează-l folosind Text color: negru;
  • Acordă atenție aspectului acestuia, lasă spații unde ai prea mult text, și asigură-te că ție ți-ar plăcea să-l citești;
  • Nu folosi fonturi speciale, sublinieri sau simboluri;
  • Citește-l cu atenție (asigură-te că nu ai greșeli gramaticale și ortografice);
  • Folosește diacritice – convertește CV-ul în format PDF;
  • Personalizează CV-ul, creează-l astfel încât să te reprezinte.


Cum și-ar dori recrutorii să arate CV-ul tău și ce poți face, dar și ce ar trebui să eviți , pentru a crea imagine pozitivă despre tine.

  1. Să fie ușor de citit.
  2. Să aibă o notă de profesionalism. Este important să acorzi atenție adresei de e-mail și pozei (să fie o poză de tip buletin, dar în care zâmbești).
  3. Să aibă maximum 2-3 pagini (poți adăuga și portofoliu de proiecte).
  4. Pentru evidențierea responsabilităților avute la fiecare job, nu da copy – paste la fișa de post, ci arată care au fost sarcinile concrete la jobul respectiv.
  5. Nu include informații irelevante în CV, în ideea de a avea un CV complex (ex: numele școlii primare, note din școala generală, datele de contact ale persoanelor care pot da recomandări, vârsta copiilor și a soției etc).
  6. Nu folosi cuvinte extravagante, cuvinte al cărui sens nu îl cunoști

Georgiana Mirică prezintă primul său CV din anul 2017 și cel din prezent.

 „Am încercat să fac o paralelă în care am punctat plusurile și minusurile dintre cele două CV-uri, ce trebuie menționat și cum ar trebui să arate pentru o rată de succes mai mare atunci când aplici”, spune Georgiana Mirică, Senior HR Consultant.

CV-ul de la începutul carierei Vs CV-ul actual. Do’s & Don’ts


CV Georgiana Mirica

Acesta este CV-ul Georgianei Mirică din 2017, în care, după cum observi, a început cu datele de contact, apoi cu experiența extracurriculară, programele de voluntariat, o practică bună pentru un candidat fără experiență. Din CV îi lipsesc însă câteva elemente importante: fotografia care contribuie la crearea unei imagini despre candidat și detaliile despre ce a făcut concret în cadrul programelor de voluntariat.

Un punct forte al CV-ului sunt abilitățile care sunt foarte importante atunci când nu ai experiență pentru un job.

CV Georgiana Mirica Senior HR Consultant BIA HR

În CV-ul actual, detaliază responsabilitățile fiecărui job (menționează ce face concret în fiecare zi la job, fără a prelua descrierea din fișa postului) și acordă o atenție mult mai mare aspectului, alegând un template Europass și adăugând și o fotografie.

CV-ul este primul tău contact cu recrutorul și un document important care te poate ajuta să creezi o impresie pozitivă despre tine. Contează să transmiți autenticitate, să acorzi atenție structurii, precum și informațiilor oferite astfel încât acestea să se potrivească jobului pentru care aplici. După redactare, lasă să treacă puțin timp și apoi revino asupra lui, încercând să-ți răspunzi la cea mai importantă întrebare: Ce impresie îmi creează acest CV?

 

Surse:

https://www.theladders.com/career-advice/you-only-get-6-seconds-of-fame-make-it-count

https://theundercoverrecruiter.com/create-big-impression-cv/

https://cheekyscientist.com/how-to-ensure-your-resume-makes-a-winning-first-impression/

https://hbr.org/2014/12/how-to-write-a-resume-that-stands-out

 

Citește și:

 

Caut loc de munca. 10 lucruri pe care ar trebui să le știi acum despre găsirea unui job

 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.