Profil de Profesionist: Lucia Prisecariu, Consilier Juridic BIA HR: „Este important să-ți răspunzi la întrebarea „mi se potrivește cu adevărat?”

consilier juridic

Acum 5 ani spera să devină un judecător desăvârșit, însă spre finalul ciclului de licență la Facultatea de Drept din cadrul Universității București a realizat că trebuie să aleagă calea ce i se potrivește, nu ce îi satisface pe cei din jur. Și s-a înscris la programul de masterat de Dreptul Muncii. Este povestea Luciei Prisecariu, colega noastră, consilier juridic. Lucia și-a început primul job în echipa BIA HR, locul unde a rezonat cu valorile și cu oamenii deschiși să-i ofere din cunoștințele și experiența lor. 

Însă drumul până aici a fost unul muncit din plin și planificat. Nu a avut o rețetă a succesului, ci doar și-a dat voie să se cunoască și să-și asculte dorințele. Și-a dat libertatea de a experimenta.

Care au fost acele experiențe care au contat în drumul său spre jobul actual? Ce abilități și ce abordare au ajutat-o să facă diferența, dar și cum reușește să se încarce cu energie după o zi cu multe provocări în plan profesional? La toate aceste întrebări Lucia îți răspunde în cele ce urmează.

 

 

Lucia Prisecariu - Consilier Juridic BIA HR

 

 

Ce te-a determinat/motivat să alegi o carieră în domeniul legal?

Încă din copilărie am fost interesată să observ cum functionează comunitatea, de ce există reguli și cum trebuie acestea dezvoltate pentru ca toti participanții la viața socială să traiască în armonie. Având în vedere firea mea curioasă și mereu activă, am ales să studiez dreptul în cadrul Facultății de Drept a Universității din București, considerând că acolo îmi voi putea contura personalitatea și îmi voi însuși informații folositoare chiar și în viața de zi cu zi.

 

Povestește-ne despre parcursul tău profesional. Care au fost acele experiențe care te-au format pentru jobul actual?

Poziția de Consilier juridic din cadrul BIA HR este primul meu job, dar pot spune că am „muncit” pentru a ajunge în acest punct toată adolescența fiind voluntar în cadrul Fundației World Vision, Salvați copiii România, Centrul de Tineret al orașului Negrești și Consiliul Elevilor. Cred cu tărie că dacă nu mi-aș fi alocat timpul liber pentru dezvoltarea personală, pe lângă orele petrecute în cadrul școlii de stat, nu aș fi putut să îmi dau seama ce mi se potrivește și ce nu.

Dacă acum 5 ani speram să ajung un judecător desăvârșit, spre finalul ciclului de licență am realizat că trebuie să aleg calea ce mi se potrivește mie, nu ce îi satisface pe cei din jur. Asta am avut în vedere și când m-am înscris în cadrul Masterului de Dreptul muncii. Relații de muncă și industriale (tot în cadrul Facultății de Drept), urmându-mi pasiunea legată de studierea problemelor de dreptul muncii (materie pe care am îndrăgit-o nespus în anul IV de facultate).

 

Cum ai început colaborarea cu BIA HR și cum a fost adaptarea?

Deși nu știam nimic despre companie, primul contact pe care l-am avut cu colega mea Cristina Scărlătescu – în calitate de recrutor – a fost unul ce mi-a oferit încredere. Din primul moment am știut că drumul meu alături de BIA va fi unul bazat pe valori împărtășite reciproc, precum seriozitatea, temeinicia cu care se lucrează, suport și… dorința de a-i ajuta pe cei din jur. Deși începuturile ne-au găsit în perioada când veneam la birou o dată pe săptămână, colega mea, Ioana, dar și ceilalți, au făcut tot posibilul să mă simt încă de la început „de-a casei”. Atunci când cei din jur își doresc să transmită toate cunoștințele și know-how-ul lor, iar tu ești dornic să „furi meserie”, rezultatele nu pot fi decât unele pozitive!

 

Să știi ca „faci bine” este cea mai mare mulțumire pe care un profesionist, în opinia mea, o poate avea!

 


Ce provocări întâmpini acum în activitate și cum le faci față? Descrie acele situații care îți aduc satisfacții în activitatea ta.

Deși din exterior pare că munca unui consilier este destul de statică, în departamentul de Consultanță, în contextul relațiilor pe care le avem cu instituțiile publice ale Statului, nu ai timp să te plictisești. Munca noastră, fiind mereu conectată la nevoile clienților cu care colaborăm, presupune răspunsuri date în timp real, rezolvări de spețe (uneori greu de imaginat) ce se abat de la forma standard prezentată de lege și încercarea de a fi continuu la curent cu noile schimbări legislative face ca fiecare săptămână să fie diferită și să aducă o lecție nouă – ce ne îmbogățește bagajul de cunoștinte în materia dreptului (și nu numai).

Din punctul meu de vedere, provocările apar, în majoritatea cazurilor, din cauza sistemului defectuos în care lucrează instituțiile publice. De multe ori, o procedură ce ar putea fi dusă la capăt fără probleme conexe este îngreunată de insituțiile statului. În astfel de situații, când nu poți schimba datele problemei pentru clienții care au nevoie urgentă de sprijin și răspunsuri, situațiile pot deveni frustrante. Însă, cel mai important aspect pe care l-am învățat până acum este că orice situație are o rezolvare, iar munca în echipă a departamentului de Consultață a adus întotdeauna, mai devreme sau mai târziu, rezultate pozitive. 

Gândindu-mă la un aspect specific cu privire la satisfacția în activitatea pe care o desfășor, pot să fac referire la impactul pe care îl are munca noastră în viața privată a persoanelor. Fie că vorbim de consultanță în relații de muncă ce se referă, de cele mai multe ori, la angajații partenerilor noștri de business și la schimbările ce le afectează direct viața, fie la procesele de angajare locală/reîntregire a familiei expaților din diferite țări non-UE, este satisfăcător să știi că datorită eforturilor tale străinii/oamenii în general își pot continua viața fără a fi preocupați / stresați de ce va urma. Să știi că „faci bine” este cea mai mare mulțumire pe care un profesionist, în opinia mea, o poate avea!

 

Care sunt acele abilități care te ajută în jobul tău?

Răbdarea, procesul de învățare continuă, atenția distributivă, curiozitatea și spontaneitatea. De asemenea, este necesar să fii un bun comunicator, să te poti adresa clar în orice situație, fie că te adresezi unui CEO, unui ofițer sau unui funcționar public și să stăpânești limba engleză. Consider că pentru a deveni din ce în ce mai bun în ceea ce faci trebuie să te preocupe și alte aspecte ale vieții (aspecte financiare, de relaționare, de dezvoltare ale industriei), nu doar din perspectiva dreptului.

 

Este esențial să încercăm să ne cunoaștem pe noi înșine, să fim sinceri cu ceea ce credem că ni se potrivește și să renunțăm la ideea „rețetei perfecte ale succesului”. Deși în societate există profesii mult adorate și cu beneficii de toate felurile, este important să răspunzi la întrebarea „mi se potrivește cu adevărat?”.

 

 

Ce îndrumare i-ai da unui tânăr care vrea să lucreze în rolul de Consilier Juridic? Ce pași ar trebui să urmeze și ce ar trebui să știe despre această profesie?

Cred că este esențial să încercăm să ne cunoaștem pe noi înșine, să fim sinceri cu ceea ce credem că ni se potrivește și să renunțăm la ideea „rețetei perfecte ale succesului”. Nu cred că există o cale predefinită care îți aduce satisfacție și împlinire, ci doar trebuie să o cauți pe cea care te face să te simți liniștit și împăcat cu alegerile proprii asumate zi de zi. Deși în societate există profesii mult adorate și cu beneficii de toate felurile, este important să răspunzi la întrebarea „mi se potrivește cu adevărat?”. 

Chiar dacă în piața muncii din București/România poți întâlni multe obstacole, este important să-ți dai șansa de a experimenta și căi la care, poate, nu te-ai gândit niciodată sau care nu ți-au fost explicate de alții. Este esențial să accepți și să îți dorești să pleci de jos (eu nu știam să folosesc nici măcar imprimanta), pentru ca într-o zi să poți excela într-o anumită materie!

În primul rând, aveți curajul să ieșiți din zona de confort și să aplicați la job-uri! Interesați-vă despre companiile care au posturi disponibile, aflați dacă rezonează cu firea și scopurile voastre și prezentați tot ceea ce ați adunat mai bun până la această vârsta! Tratați totul cu interes și seriozitate și vă asigur că vă veți găsi drumul! Uitați-vă în jurul vostru, întotdeuna va fi ceva nou de descoperit!

 

Ce ar trebui să știe clienții care vor să lucreze cu tine?

Că nu aș accepta niciodată un proiect doar pentru motive financiare – fără a fi dispusă să îl duc la final cu brio, că fac toate eforturile să îmi cresc nivelul de cunoștințe și că iubesc interacțiunea umană – îmi iau energia, de cele mai multe ori, din relațiile cu cei din jur.

 

„You just have to take that leap of faith!” („Trebuie doar să faci un salt de credință!”).

 


Ai motto-uri preferate sau anumite cărți care ți-au deschis noi perspective asupra carierei?

O carte care mi-a schimbat viața pe plan personal, dar și profesional este „Curajul de a fi vulnerabil” scrisă de Brené Brown, care mi-a reamintit, când uitasem, că este perfect normal să ceri ajutorul, că e în regulă să nu le știi pe toate și că viața este o continuă luptă de a descoperi cine suntem cu adevărat (asta fiind posibilă doar dacă acceptăm că suntem oameni, nu roboți, și că sentimentele ne ghidează în orice interacțiune, chiar și în cele ce țin de muncă).

Îmi place să încerc să văd partea plină a paharului, așa că, indiferent de situație, îmi place să îmi reamintesc că „You are exactly where you need to be!” („Esti exact unde trebuie să fii!”). Totodată, tot o vorbă din engleză mă ajută să am curaj este „You just have to take that leap of faith!” („Trebuie doar să faci un salt de credință!”).

 

Ce îți place să faci în timpul liber și îți dă energie pentru job?

Așa cum spuneam, sunt o fire expresivă, îmi plac întâlnirile cu apropiații și ocazional, îmi place să cunosc oameni noi, cu interese comune (de exemplu, în luna martie-mai 2022 am luat parte la programul She leads tomorrow by Fundația Leaders și Grupul Renault, alături de alte 50 de tinere și am fost beneficiara programului de mentorat GirlPower by OTP Bank în perioada noiembrie 2021 – martie 2022).

Totuși, pentru a-mi încărca bateriile practic yoga, merg la sală de 2-3 ori/săptămână înaintea începerii programului de lucru, merg cu bicicleta, explorez „la pas” cu prietenul meu Bucureștiul și testez delicatese culinare (gătite de mine sau în restaurant) care mă fac să mă bucur de faptul că trăiesc într-o țară liberă și atât de frumoasă. Sunt pasionată de dezvoltarea mea pe plan personal, iar pentru a mă cunoaște particip la ședinte de consiliere alături de un specialist și apelez des la tehnici de mindfulness, care mă ajută să păstrez o relație armonioasă în interiorul meu.  

Citește și:

PROFIL DE PROFESIONIST: IOANA DOBRE, CONSULTANCY MANAGER

Profil de profesionist: Andreea Dumitrescu, Senior Recruitment Manager BIA HR

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.