PROFIL DE PROFESIONIST: IOANA DOBRE, CONSULTANCY MANAGER

Ioana a ajuns sa lucreze in HR printr-o conjunctura fericita. Era in 2009 cand a plecat de la locul de munca anterior, unde facuse consultanta pentru expatriati, si s-a alaturat echipei BIA HCS, intrucat cunoastea o parte din echipa si ii stia ca buni profesionisti. Empatica si dornica de a interactiona cu oamenii, de a-i asculta si de a veni in intampinarea nevoilor acestora, Ioana avea multe dintre atributele unui om de HR.

 

Ioana Dobre - Consultancy Manager BIA HR

 

Care a fost cea mai importanta lectie invatata in toti anii de lucru in HR?

O lectie care se aplica in toate domeniile de activitate (nu doar in HR) este ca nimeni nu este indispensabil si de neinlocuit.

Care a fost cel mai frumos moment de pana acum?

Nu este un moment anume. In schimb sunt toate momentele in care am simtit echipa unita si am realizat ca tragem toti in acelasi sens iar la final am primit apreciere pentru munca depusa.

Ai un proiect preferat?

La sfarsitul fiecarui proiect, atunci cand vad multumirea clientilor, am satisfactia lucrului bine facut. Totusi, pot spune ca atunci cand proiectul este mai dificil si satisfactia de a-l finaliza cu bine este mai mare. Cred ca aspectele acestea sunt proportionale.

Un citat dintr-o carte folositor pentru viata personala?

“Trebuie sa ramanem putin copii pana la sfarsitul vietii noastre si sa pastram inocenta copilariei intru maturitate creatoare.“ John Fowles, “Magicianul”

Ai avut un model care te-a ajutat sa te ghidezi in viata profesionala?

Unul dintre modelele mele este Silvia Manolache, Senior Outsourcing Manager la BIA. Aprecierea pentru ea a prins contur cu opt ani in urma, cand Silvia m-a ajutat cu finalizarea unui proiect pe care nu-l puteam gestiona singura. Cu toate ca nu intra in atributiile ei si ca, pentru ea, era o arie de expertiza mai putin explorata, s-a implicat cot la cot cu mine si a preluat o parte din activitate, finalizand proiectul cu bine. Situatia descrisa nu este solitara. In cursul anilor aceasta a fost atitudinea abordata de ea indiferent de situatie si de membrul echipei care avea nevoie de indrumare sau suport.

Ce abilitati crezi ca trebuie sa aiba un PROFESIONIST HR?

Inclinatie spre a lucra cu oamenii si pentru oameni, trebuie sa stie sa comunice atat verbal cat si in scris, sa poata sa-si adapteze limbajul in functie de interlocutorul pe care il are. De asemenea, trebuie sa poata evalua o situatie data si sa aiba capacitatea de a rezolva eventuale probleme sau conflicte. As mai adauga nevoia de a fi flexibil, carismatic si, nu in ultimul rand, vizionar.

Ce le-ai recomanda tinerilor care se gandesc la o cariera in HR?

Sa fie constienti ca si in HR, ca in orice alt domeniu, trebuie sa se inarmeze cu rabdare intrucat cunostintele si know how-ul presupun timp. In toata activitatea profesionala vor fi supusi invatarii. Cu atat mai mult in domeniul HR unde lucrurile evolueaza si se schimba chiar si de la o zi la alta. Le-as mai recomanda sa invete sa se adapteze oricarei situatii si sa gandeasca flexibil dar, in acelasi timp, sa-si pastreze integritatea si valorile.