Recrutarea este un proces care presupune atragerea si selectarea unor candidati calificati pentru a ocupa o pozitie vacanta in cadrul unei organizatii. Headhunting-ul este un proces de recrutare mai special, care difera de celelalte modalitati folosite pentru a atrage noi candidati, iar in prezent este folosit la scara tot mai larga si de un numar tot mai mare de companii.
Acesta presupune gasirea si atragerea unor candidati cu o vasta experienta, extrem de pregatiti si care au abilitatile necesare pentru a ocupa o anumita pozitie. Spre deosebire de metodele clasice de recrutare, cum ar fi anunturile pe site-urile de joburi, acesta include si practici precum atragerea de candidati din randul concurentei.
Scanarea concurentei
Un prim pas folosit de headhunteri este acesta de a identifica un potential candidat in cadrul unor organizatii concurente. Acesta poate fi urmat de o invitatie la o discutie formala, in cadrul careia i se pot prezenta avantajele pe care le-ar avea daca ar decide sa se alature concurentei. Daca persoana respectiva nu se arata interesata, headhunter-ul poate merge mai departe pentru gasirea unui alt candidat.
Procesul de headhunting presupune foarte multa rabdare si necesita o implicare deosebita in vederea gasirii candidatului ideal, insa rezultatele se situeaza peste cele obtinute de catre departamentele obisnuite de HR, care se ocupa de recrutare in general. Gasirea unui angajat prin intermediul tehnicilor de headhunting dureaza mai mult, iar multe organizatii aleg sa externalizeze acest serviciu catre companii specializate.
Headhunting-ul, o vanatoare de persoane talentate
Pe langa experienta in resurse umane, headhunterii trebuie sa detina si cunostinte temeinice despre domeniul in care opereaza angajatorul si sa fie la curent cu evolutia pietei. Totodata, ei trebuie sa fie extrem de activi in mediul online, astfel incat sa acceseze mediile si platformele pe care potentialii candidati le folosesc si sa fie in contact cu profesionisti din diverse companii.
De obicei, organizatiile care apeleaza la companii ce ofera servicii de headhunting se afla in cautarea unor persoane talentate, cu niste abilitati specifice si mai greu de intalnit. Acest lucru face ca headhunting sa fie uneori un proces cu o dificultate mai mare si sa implice o scanare a intregii industrii in prealabil, precum si o cunoastere temeinica a culturii organizationale a angajatorului.
ECHIPA BIA HR