Acordarea concediilor de odihna: Cum sa respectam drepturile angajatilor fara a afecta bunul mers al afacerii

In ultimele decenii, oamenii au inceput sa dea mai multa importanta concediilor de odihna si sa faca eforturi pentru a merge macar o data sau de ori pe an in vacanta cu cei dragi. Astfel, in vreme ce angajatii fac tot posibilul pentru a pune bani deoparte si pentru a-si planui concediile, managerilor si angajatilor de la departamentele de resurse umane le revine sarcina de programa zilele libere ale tuturor intr-un mod cat mai eficient pentru afacere.

In mod inevitabil, doi sau mai multi angajati vor cere concediu in aceeasi perioada, insa nu tuturor li se vor putea aproba cererile. Asadar, ce este de facut atunci cand mai multi angajati solicita zile libere in acelasi timp? Cum se pot evita situatiile in care un numar foarte mare de angajati doresc sa plece in concediu in aceeasi perioada si volumul de munca risca sa ramana neacoperit? Cum ar trebui acordate zilele de concediu, astfel incat niciun angajat sa nu fie nedreptatit si fiecare sa se poata bucura de dreptul legal la zile libere platite?

Lucrurile trebuie sa fie clare de la inceput

Salariatii trebuie sa fie instiintati inca de la angajare care este politica de acordare a concediilor de odihna in organizatie. Daca este cazul, ar fi bine sa li se inmaneze si un document cu regulamentul privind acordarea zilelor libere platite. Acesta ar putea include perioadele in care exista un volum de munca mai mare si in care un numar mai restrans de persoane poate pleca in concediu in acelasi timp.

Totodata, daca este cazul sa fie implementat un astfel de regulament intern, care sa ii fie prezentat salariatului la angajare, ar fi recomandat ca in el sa se precizeze si daca se va lucra in zilele de sarbatori legale sau cu ocazia marilor sarbatori religioase. Mai mult decat atat, aceste lucruri trebuie sa ii fie expuse inca de la interviu viitorului angajat, astfel incat sa nu existe conflicte pe viitor cu privire la acest lucru.

In egala masura, trebuie sa se clarifice de la inceput ca managementul are dreptul de a interveni in planificarea concediilor legale pentru a indeplini nevoile de business ale organizatiei. Exista domenii de activitate in care acordarea de concedii in lunile de vara nu afecteaza nevoile de business, avand in vedere ca atunci volumul de munca este mai scazut. Totusi, in anumite sectoare de activitate, cum ar fi retailul sau turismul, aceste luni ale anului aduc un volum de munca mai ridicat, iar acordarea de concedii unui numar mare de angajati in acelasi timp ar putea fi o problema.

Stabilirea termenelor limita

Multe organizatii folosesc baze de date interne la care au acces angajatii pentru a-si putea introduce preferintele privind acordarea concediului de odihna. Astfel, acestia pot intra intr-un calendar virtual si pot vedea daca alti colegi de pe pozitii similare din departament si-au rezervat deja libere intr-o anumita perioada si pot opta pentru alta, astfel incat sa nu existe riscul de a le fi respinsa cererea de concediu.

Totodata, managerii ar trebui sa stabileasca deadline-uri, termene limita in care angajatii sa inainteze cererile de concedii pentru anul in curs. In functie de acestea, dar si de ordinea in care cererile au fost inaintate, managementul poate planifica mai usor distributia volumului de munca in lunile in care cei mai multi angajati sunt plecati in concedii. In acelasi timp, angajatilor care au indatoriri si functii similare li se poate acorda dreptul de a se pune de acord in ceea ce priveste stabilirea zilelor de concediu.

Asadar, nu trebuie sa uitam ca fiecare angajat are dreptul la un anumit numar de zile de repaus platite anual si ca obligatia angajatorului este sa asigure acordarea lor. Nu in ultimul rand, angajatorul trebuie sa aiba in vedere ca nicio persoana nu trebuie defavorizata si ca atunci cand apar probleme legate de suprapunerea unor zile de concediu in cazul unui numar mai mare de angajati, lucrurile pot fi discutate si se poate ajunge la o solutie benefica tuturor partilor.

ECHIPA BIA HR

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.