De ce ar trebui ca acum să pui accent pe abilități în recrutare

abilitati

La o analiză a anunțurilor de locuri de muncă, vei observa că pentru joburile care cer o calificare medie sau pentru cele unde nu este nevoie de calificare, angajatorii nu mai pun accent pe diplome și se îndreaptă către angajări bazate pe abilitati. Și e una dintre soluțiile la care poate și tu ai apelat în ultima perioadă pentru a acoperi anumite poziții. Potrivit raportului The State of Skills-Based Hiring 2022, 76% dintre angajatori pun pe primul loc competențele,  pentru a găsi noi talente, aproape 55% utilizând teste de competențe specifice rolului.

De exemplu, în S.U.A., în ultimul an, LinkedIn a înregistrat o creștere cu 21% a anunțurilor de joburi care solicitau abilitati în loc de calificări. În plus, potrivit unui sondaj recent SHRM, 1 din 4 companii care folosește teste preliminare angajării intenționează să extindă utilizarea acestora în următorii cinci ani. Și dintre cei care nu le folosesc, 1 din 10 plănuiește să înceapă.

Recrutarea bazată pe abilitati va schimba modul în care angajăm oameni? Există beneficii tangibile pentru angajatori ? Descoperă detaliile în cele ce urmează.

 

Angajare bazată pe abilitati vs angajare pe bază de diplome. Care este diferența?

Conceptul de angajare bazată de abilitati este o abordare care se concentrează pe competențele practice și pe performanța unui candidat, mai degrabă decât pe calificările formale. Tendința acum mai bine de 3 ani era de a analiza strict candidații în funcție de cerințele jobului, printre care și studiile, certificările. Însă pandemia a schimbat perspectiva. De exemplu, în mai 2020, angajații au trecut fie prin experiențe neplăcute, fie și li s-au redus orele de muncă, fie și-au pierdut complet locul de muncă.

Prin urmare, pandemia a devenit un punct de cotitură în recalificarea angajaților. În 2020, LinkedIn a lansat tool-ul Career Explorer pentru a ajuta persoanele disponibilizate să găsească posibile tranziții în carieră, pe baza abilităților lor. Too-ul a mapat abilitățile candidatului și a detectat abilitati suplimentare pe care le-ar putea deprinde pentru a-și schimba ocupația.

Un exemplu sunt lucrătorii din domeniul HoReCa. Ospătarii și hostessele au demonstrat că au până la 71% abilitati similare cu specialiștii în servicii pentru clienți.

Aceasta este o situație avantajoasă atât pentru angajatori, cât și pentru potențialii angajați. De exemplu, ai putea ocupa rapid posturile și poți economisi costurile de formare și integrare. Angajații, la rândul lor, pot trece de la un domeniu la altul fără probleme, fără a pierde la salariu.

Asistăm la revoluție angajărilor pe bază de diplome? Nu chiar. Trebuie să recunoaștem că multe posturi necesită certificări, diplome și experiență considerabilă. Prin urmare, angajarea bazată pe abilitati este o strategie perfectă pentru locurile de muncă cu o calificare scăzută și medie.

Harvard Business Review s-a asociat cu Emsi Burning Glass, o companie lider de date pe piața muncii, și a analizat peste 51 de milioane de anunțuri locuri de muncă publicate între 2017 și 2020. A observat că angajatorii nu mai pun accent pe studii pentru pozițiile cu o calificare medie. Într-o măsură mai mică, schimbarea este vizibilă și în unele companii pentru posturi cu calificare superioară.


Avantajele recrutării pe baza abilităților

Într-o perioadă în care schimbarea și incertitudinea au devenit o normalitate, este esențial să implementezi practici de ultimă oră pentru atragerea candidaților. Iată ce avantaje îți aduce recrutarea pe baza abilităților:

 

Candidați relevanți
Angajarea unei persoane nepotrivite poate fi costisitoare. În cercetarea lui Bradford Smart, autorul cărții Topgrading, costul estimat al unei angajări nereușite variază de la cinci până la 27 de ori valoarea salariului real al unei persoane. Cu toate acestea, atunci când implementezi angajarea bazată pe competențe, calitatea candidaților crește. Potrivit  raportului The State of Skills-Based Hiring 2022, 92,5% dintre companii au înregistrat o reducere a angajărilor greșite, 44% raportând o scădere de peste 25%.

 

Baza de talente extinsă

Unul dintre cele mai evidente avantaje ale unei recrutări bazate pe competențe este că oferă o bază mai mare de candidați, unii dintre ei pasivi. Într-o perioadă în care talentele sunt greu de atras, acesta poate fi un beneficiu imens. De exemplu, în mai 2022, statul Maryland din SUA a anunțat că va elimina cerințele pentru studii universitare de patru ani pentru aproape 50% din pozițiile sale. Această schimbare este o mișcare revoluționară care permite candidaților fără diplomă să fie luați în considerare pentru oportunități în carieră.

 

Reducerea timpului de angajare

Timpul care trece din momentul în care un candidat este contactat pentru primul interviu și obține o ofertă de muncă este important pentru recrutori și este un KPI la care sunt tot mai atenți. Recrutarea bazată pe abilitati are ca rezultat un proces de angajare mai rapid și mai eficient. Evaluând candidații din timp, echipele de resurse umane ii pot clasifica rapid, în funcție de abilitățile lor cuantificabile. De exemplu, dintre companiile chestionate de TestGorilla, pentru raportul The State of Skills-Based Hiring 2022, 91% au înregistrat o reducere a timpului lor total de angajare, 40% raportând o scădere de peste 25%.

 

Costuri reduse de angajare

Când recrutezi pe baza abilităților, ocupi mai repede posturile vacante. Știi din prima dacă oamenii se pricep să facă anumite task-uri. Aceasta înseamnă că va scădea costul total al publicității și marketingului necesare pentru promovarea joburilor.

 

Rate de retenție se îmbunătățește

Un alt beneficiu al recrutării bazate pe competențe este că ajută la creșterea ratei de retenție. Potrivit studiilor McKinsey, „angajarea pentru competențe este de cinci ori mai predictivă pentru performanța la locul de muncă decât angajarea pentru educație și de peste două ori mai predictivă decât angajarea pentru experiența de muncă”. De asemenea, angajații fără studii universitare au cu 34% mai multe șanse să rămână pentru mai mult timp în rolurile lor decât cei cu diplome. 

 

Mai multe oportunități pentru candidați 

Angajarea bazată pe abilitati promovează diversitatea, echitatea și incluziunea la locul de muncă, deschizând uși pentru persoanele care din diferite motive nu-și găsesc un loc de muncă, pentru că nu au diplomă sau o certificare.

 

Cerințele pentru diplomă dispar?

Pentru a înțelege ce fel de schimbări au loc pe măsură ce companiile elimină cerințele privind diplomele, autorii Harvard Business Review au studiat anunțurile de joburi în IT la mai mulți angajatori de top.

Fiecare companie pe care au studiat-o anunțase recent eliminarea cerințelor privind studiile și diplomele. Ceea ce am constatat, însă, a fost că, în practică, toți continuă să ceară diplome universitare. Una dintre companiile din IT, de exemplu, cerea diplome pentru peste 90% dintre joburile în IT, inclusiv pentru toți administratorii de rețea.

În sens mai larg, până la sfârșitul anului 2021, Accenture și IBM s-au remarcat în mod constant în eforturile lor de a renunța la diplome. La Accenture, doar 43% dintre anunțurile pentru joburi IT cuprindeau o cerință de diplomă, iar la IBM, doar 29%.  La Apple și Google, mai mult de 70% dintre anunțurile de locuri de muncă în IT cer o diplomă.

Având în vedere că abilitățile tehnice pot fi confirmate cu ușurință prin teste înainte de angajare, de ce atât de mulți angajatori cer în continuare diplome?

Unii dintre ei consideră că absolvenții de facultate posedă abilitati sociale mai rafinate sau „soft”, capacitatea de a lucra în echipă de a comunica eficient în timp real sau de a prioritiza sarcinile. Aceste abilități sunt mult mai greu de evaluat, iar analiza Harvard Business Review arată cămulți angajatori folosesc diplomele universitare ca o garanție a acestor abilități soft. Angajatorii care au eliminat cerințele de diplomă au adăugat cerințe mai detaliate in privinta competențelor soft în anunțurile de joburi.

Această schimbare este notabilă. Angajatorii încep să se gândească mai atent la ce abilitati caută cu adevărat și le descriu mai explicit – ceea ce îi ajută și pe candidați să fie mai conștienți că trebuie să dezvolte abilitati soft.

 

Abilitati soft de care merită să ții cont în CV-uri și la interviu

Stilul de lucru preponderent hibrid și schimbările care au loc în business sunt principalele motive pentru care ar trebui să te orientezi spre oamenii care au potențial de a reuși la job în 2023 și în viitor. Ai în vedere aceste abilități:

Adaptabilitatea. Într-o perioadă în care schimbarea a devenit o normalitate în busines-uri, adaptabilitatea e una dintre abilitățile fără de care angajații nu ar putea să facă față unui job. Angajatorii apreciază profesioniștii care sunt capabili să se adapteze la schimbările de la locul de muncă, cum ar fi noile proceduri de lucru sau adoptarea de software nou.

Creativitatea. La fel ca adaptabilitatea, creativitatea este o abilitate utilă pentru a reuși într-un mediu de lucru care evoluează rapid. Un angajat creativ are șanse mai mari să poată rezolva problemele care apar într-un mediu de lucru aflat în continuă schimbare.

Automotivarea. Angajații automotivați sunt proactivi și energici să-și facă bine munca. În plus, sunt mai dornici să accepte noi provocări, să învețe noi abilități și să depună efort în dezvoltarea profesională. Întrucât doar 22% dintre angajații din întreaga lume se simt implicați în munca lor, acordă atenție automotivării încă de la interviu, prin întrebări care testează felul în care oamenii au reacționat în situații noi sau neașteptate.

Rezolvarea problemelor. Abilitatea de a rezolva probleme, de la cele de business până la conflicte interpersonale, este un atu valoros pentru companii în 2023. Odată cu schimbările rapide ale mediilor de lucru și ale tehnologiei, vor apărea probleme noi și neprevăzute. Asigură-te că recrutezi candidați pe care știi că te poți baza și care pot veni cu soluții de rezolvare a situațiilor. 

Comunicarea. Abilitățile de comunicare sunt esențiale la locul de muncă și este important să le urmărești cu atenție atât în CV, cât și la interviu. În condițiile în care oamenii au stiluri de lucru diferite, asigură-te că aduci în echipe colegi cu abilități de comunicare scrisă și verbală, care se pot adapta unor medii de comunicare diferite: meeting-uri online, social media, platforme de comunicare internă.

Managementul timpului. În condițiile în care oamenii au stiluri de lucru diferite și flexibilitate în program, ar trebui să acorzi atenție și abilităților de gestionare a timpului, deoarece trebuie să își poată îndeplini sarcinile zilnice la timp. Candidații cu abilități de gestionare a timpului au șanse mai mari de a reuși, deoarece sunt eficienți în planificarea orelor de lucru, în menținerea productivității și în îndeplinirea task-urilor.

 


Cum să adopți practica de recrutare bazată pe abilități soft

  1. Începe cu pași mici

Startup-urile nu își lansează niciodată produsele fără testarea ipotezelor cu utilizatori reali. Prin urmare nu trebuie să redefinești întreg procesul de recrutare și angajare. Începe cu posturile vacante pentru care trebuie să angajezi un număr mare de oameni, sunt pentru poziții cu o calificare medie sau înregistrează o fluctuație mare.

Definește mai întâi un cadru de competențe pentru toate posturile prin definirea abilităților necesare, mai degrabă decât a competențelor preferate. Caută apoi aceste abilități în baza ta de date, pe LinkedIn sau în recomandări.

 

  1. Rescrie anunțurile de joburi

Potrivit LinkedIn, anunțurile de joburi care evidențiază responsabilitățile în loc de cerințele formale primesc cu 14% mai multe CV-uri pe vizualizare. Astfel, înlocuiește „Cerințe” cu „Responsabilități” pentru a arăta task-urile care îi revin unui candidat. Astfel candidații își pot da seama dacă pot face jobul respectiv. 

 

  1. Concentrează-te pe testarea abilitatilor

Odată ce ai decis să mergi pe recrutarea bazată pe abilități, folosește tehnici precum evaluările bazate pe competențe pentru a cunoaște abilitățile practice soft și hard ale candidatului.

Pune întrebări comportamentale și situaționale la interviu care arată dacă un candidar are o anumită abilitate. Integrează o zi de lucru ca test în procesul de recrutare, astfel vei vedea skill-urile candidatului și modul în care reacționează la diferite situații care pot apărea în business.

Ideea recrutării bazate pe abilitati este de a verifica competențele actuale legate de locul de muncă, fără a elimina candidații din cauza experienței profesionale irelevante sau a lipsei acestora.

O resetare în ceea ce privește cerințele pentru angajare este importantă și utilă în contextul în care pentru anumite poziții îți poate fi dificil să găsești oameni, conform unor cerințe stricte. Dacă îți dorești să crești echitatea în echipa ta, o modalitate importantă de a face acest lucru este prin eliminarea barierelor. Și una dintre aceste bariere este diploma. Solicită studiile doar dacă sunt relevante pentru job și știi că acestea au jucat un rol important în deprinderea unor abilitati soft. 

 

Surse:

https://hrforecast.com/the-rise-of-skills-based-hiring-or-why-your-old-hiring-approach-doesnt-work-anymore/

https://hbr.org/2022/02/skills-based-hiring-is-on-the-rise

https://www.forbes.com/sites/carolinecastrillon/2023/02/12/why-skills-based-hiring-is-on-the-rise/?sh=6dc3e5b624a9

https://www.goskills.com/Soft-Skills/Resources/Top-resume-skills-2023

 

Citește:

 

Strategiile de care ai nevoie pentru a identifica, recruta și motiva candidații pasivi

Cum te ajută ChatGPT, noul tool AI, în HR

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.