NEWSLETTER LEGISLATIV – 26 IULIE 2022

Cuprinde:

• Ordinul nr. 1580/1098/2220/2022
• Ordonanta nr. 16/2022

Ordinul nr. 1.580/1.098/2.220/2022

Ordinul nr. 1580/1098/2220/2022 publicat in MO nr. 715 din 15.07.2022 privind aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a „Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, face urmatoarele precizari:

Comentariu: Prin prezentul ordin comun se aproba modelul si continutul formularului 112 „Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate”, precum si anexele nr. 1.1 „Anexa angajator” si nr. 1.2 „Anexa asigurat” la acesta, prevazute in anexa nr. 1.

Prevederile prezentului ordin se aplica incepand cu declararea veniturilor aferente lunii iunie 2022.

Ordonanta nr. 16/2022

Ordonanta nr. 16/2022 publicata in MO nr. 716 din 15.07.2022 privind modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale.

Comentariu: Prezenta ordonanta are numeroase modificari ce vizeaza, printre altele, impozitul pe profit, impozitul pe veniturile microintreprinderilor, impozitul cu retinere la sursa, taxe locale, modificari cu impact asupra facilitatilor fiscale acordate anumitor sectoare de activitate, impozit pe venit, TVA.

Cele mai importante modificari sunt asupra impozitului de venit, dintre care amintim:

1.Modificari aduse asupra facilitatilor fiscale in domeniul constructiilor, agricol si alimentar:

    • Este reglementat un nou mecanism de calcul al cifrei de afaceri realizate de catre angajatorii din domeniul constructiilor;
    • Facilitatile fiscale vor fi acordate in limita unui venit salarial brut de pana la 10.000 lei incepand cu veniturile realizate incepand cu luna august 2022;
    • Incepand cu ianuarie 2023, facilitatile fiscale se vor aplica veniturilor din salarii si asimilate salariilor realizate doar in baza contractelor individuale de munca.

2. Modificari aduse la regimul de impozitare in cazul contractelor individuale de munca part-time.
In cazul acestora, incepand cu august 2022, contributiile sociale nu pot fi mai mici decat cele aferente salariului minim brut pe tara, calculate prin raportare la numarul de zile lucratoare in care contractul de munca a fost activ.
Diferenta de contributii va fi suportata de angajator in numele salariatului.
Ordonanta prevede anumite exceptii: elevi, studenti pana la 26 de ani, anumite categorii de pensionari, salariatii care realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este de cel putin egala cu salariul de baza minim brut pe tara.

In identificarea si aplicarea exceptiilor, angajatorul va solicita documente justificative, iar in cazul salariatilor care realizeaza venituri din salarii in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, procedura de aplicare a exceptiei se stabileste prin ordin al ministrului finantelor.

3. Incepand cu ianuarie 2023 se aduc modificari importante asupra sistemului de deduceri personale de baza si suplimentare.

4. Incepand cu ianuarie 2023 se modifica tratamentul fiscal pentru beneficiile acordate salariatilor prin introducerea unui plafon neimpozabil de 33% aplicabil la salariul de baza al salariatului

In afara celor mentionate mai sus, se aduc modificari majore si asupra impozitarii veniturilor din dividende, din cedarea folosinte bunurilor, jocuri de noroc, activitati independente, etc.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.