NEWSLETTER LEGISLATIV – 12 MAI 2021

Cuprinde:

• Ordonanta de urgenta nr. 36/2021
• Ordonanta de urgenta nr. 37/2021

Ordonanta de urgenta nr. 36/2021

Ordonanta de urgenta nr. 36 publicata in MO nr. 474 din 06.05.2021 Partea I privind utilizarea semnaturii electronice avansate sau semnaturii electronice calificate, insotite de marca temporala electronica sau marca temporala electronica calificata si sigiliul electronic calificat al angajatorului in domeniul relatiilor de munca, si pentru modificarea si completarea unor acte normative, face urmatoarele precizari:

Comentariu: Prezenta ordonanta de urgenta aduce modificari si completari urmatoarelor acte normative:

  • Legii nr. 53/2003 – Codului Muncii;
  • Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca;
  • Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006.

Dintre modificarile si completarile de interes mentionam:

  • Angajatul si angajatorul pot opta sa utilizeze la incheierea contractului individual de munca/actului aditional la contract, dupa caz, semnatura electronica avansata sau semnatura electronica calificata, insotita de marca temporala electronica sau marca temporala electronica calificata si sigiliul electronic calificat al angajatorului;
  • Angajatorul poate opta pentru utilizarea semnaturii electronice avansate sau semnaturii electronice calificate, insotita de marca temporala electronica sau marca temporala electronica calificata si sigiliul electronic calificat al angajatorului, pentru intocmirea tuturor inscrisurilor/documentelor din domeniul relatiilor de munca rezultate la incheierea contractului individual de munca, pe parcursul executarii acestuia sau la incetarea contractului individual de munca, in conditiile stabilite prin regulamentul intern si/sau contractul colectiv de munca aplicabil, potrivit legii.
  • La incheierea contractului individual de munca/actului aditional la contract sau a altor documente emise in executarea contractului individual de munca, dupa caz, partile trebuie sa utilizeze acelasi tip de semnatura, respectiv semnatura olografa sau semntaura electronica avansata sau calificata, insotita de marca temporala electronica sau marca temporala electronica calificata si sigiliul electronic calificat.
  • Angajatorii au obligatia de a informa persoanele selectate in vederea angajarii sau salariatii cu privire la procedurile privind utilizarea semnaturii electronice avansate sau semnaturii electronice calificate insotite de marca temporala electronica sau marca temporala electronica calificata si sigiliul electronic calificat al angajatorului. Obligatia de informare se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.
  • Modificarea definitiei telemuncii, astfel actualul act normativ defineste telemunca ca fiind: „forma de organizare a muncii prin care salariatul, in mod regulat si voluntar, isi indeplineste atributiile specifice functiei, ocupatiei sau meseriei pe care o detine in alt loc decat locul de munca organizat de angajator, folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor.”
  • Angajatorii sunt in drept sa verifice activitatea telesalariatilor prin utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor, in conditiile stabilite prin contractul de munca, regulamentul internsi/sau contractul colectiv de munca.
  • Se elimina prevederea care obliga partile sa insereze in contractul de munca sau actul aditional de telemunca locul/locurile desfasurarii activitatii de telemunca.

Ordonanta de urgenta nr. 37/2021

Ordonanta de urgenta nr. 37 publicata in MO nr. 474 din 06.05.2021 Partea I pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, face urmatoarele precizari:

Comentariu: Prezenta ordonanta de urgenta aduce modificari si completari la prevederile Codului Muncii referitoare la microintreprinderilor, definite la art. 4 alin. (1) lit a) din Legea 346/2004 ca fiind acele companii care au pana la 9 salariati si relizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane de euro, echivalent in lei. Astfel, pentru aceste microintreprinderi, nu mai este obligatorie:

  • Intocmirea Regulamentului Intern;
  • Intocmirea fiselor de post pentru salariatii microintreprinderilor, specificarea atributiilor postului putand fi facuta verbal. Prin exceptie, la solicitarea scrisa a salariatului, angajatorul este obligat sa comunice in scris fisa postului cu specificarea atributiilor postului.

In final precizam ca pentru salariatii mobili, salariatii care desfasoara munca la domiciliu si salariatii microintreprinderilor, angajatorul tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat in conditiile stabilite cu salariatii prin acord scris, in functie de activitatea specifica desfasurata de acestia.

 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.