In Romania s-au inregistrat pana acum peste 78.000 cazuri de infectare cu Covid-19, mai mult de 35.000 de pacienti s-au vindecat, cu peste 3.000 de vieti pierdute. Consecintele economice nu au intarziat nici ele sa apara – Institutul National de Statistica a inregistrat in iunie o rata a somajului de 5.2%, cu un numar de 467.000 de someri.
Experimentul scoala online si la ce sa ne asteptam din toamna
In perioada martie – iunie, cei 3.5 milioane de copii de varsta scolara din Romania nu au mai putut merge la scoala si au experimentat in masa scoala virtuala. Potrivit unei cercetari realizate de Fundatia World Vision Romania, doar 64% din cadrele didactice au putut tine orele online si 55% au trimis copiilor exercitii si teme folosind telefonul mobil sau tableta, prin aplicatii precum Whatsapp sau Messenger.
Autoritatile au anuntat ca din septembrie incepe din nou scoala in formatul clasic. In acest sens, Ministerul Sanatatii a publicat proiectul de ordin de ministru referitor la masurile propuse cu mai multe scenarii, aflat inca in dezbatere publica. Proiectul include protocoale pentru cantine, camine (internate scolare), transport si triaje, obligativitatea purtarii mastii de protectie si altele. Intr-un interviu acordat ziarului Evenimentul Zilei, prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, presedintele Academiei Romane considera ca „digitalizarea nu este eficienta, asa cum ne-am dori cu totii, dar este absolut necesara in conditiile prin care trecem. Si cred ca greutatea este intre a gasi un echilibru intre ceea ce se cheama regulile pandemiei si pe care trebuie sa le respectam si nevoia de normalitate”. Tot academicianul ridica problema gazduirii studentilor in camine ca potential focar de infectie.
Psihologii avertizeaza asupra pericolelor distantarii pentru copii si adolescenti
Specialistii din intreaga lume au avertizat inca de la inceputul crizei Covid-19 despre consecintele pe termen lung pe care izolarea le poate avea asupra psihicului adultilor, dar mai ales al copiilor si adolescentilor. Intr-un articol publicat in editia dedicata acestei categorii a prestigioasei publicatii medicale The Lancet, o echipa de psihologi si-a exprimat ingrijorarea – pe masura ce guvernele din intreaga lume impun distantarea fizica, societatea se afla la inceputul unei perioade de limitare drastica si intensa a relationarii fata-in-fata a oamenilor.
Colega noastra de la Payroll, Camelia Ifrim povestea ca baietelului ei i-a placut foarte mult scoala online, s-au conectat zilnic si a existat un contact permanent cu scoala si ceilalti colegi, dar, in acelasi timp, „ii este dor de aglomeratie”.
Ioana Vega, psiholog care lucreaza indeaproape cu copiii este de parere ca „scoala inseamna pentru copii mai mult decat cunostinte si abilitati academice, inseamna sa fii impreuna cu ceilalti, sa te joci, prietenie, implinirea uneia dintre nevoile fundamental umane – cea de aparteneta – sa imiti, sa pui in comun idei, proiecte, temeri, vise si dorinte, sa fii vazut si auzit de grupul tau de egali, sa iti gasesti si regasesti “tribul” zi de zi. Din punct de vedere cognitiv, cu cat copilul este mai mic, cu atat este mai putin echipat cognitiv pentru invatarea online”.
„A fost o presiune imensa pe parinti in a gestiona acasa emotiile intense ale copiilor: furia, frica, frustrarea, teama, deprimarea. Greutatea a venit din faptul ca parintii le aveau si ei pe ale lor. In UK, intr-o luna de la inchiderea scolilor in plina pandemie, 67% din copii intampinau dificultati de adaptare din punct de vedere psihologic (noteaza un studiu realizat aproximativ in acea perioada), evidentiindu-se o crestere a fenomenelor care tin de depresie si anxietate”, a adaugat psihologul.
Aceste efecte se manifesta nu doar la copii, ci si la adulti. Acelasi articol citat din The Lancet arata ca instrumentele digitale de comunicare si retelele de socializare pot fi utile in a-i tine pe oameni conectati, dar nu se cunoaste deocamdata masura in care acestea pot inlocui contactul fizic. In acest moment se stie foarte putin despre potentialele consecinte ale cumulului de factori de stres care se alatura izolarii sociale: disparitia evenimentelor publice care marcau traseul normal al vietii si care erau adevarate ritualuri cu valoare simbolica importanta, presiunea economica, incertitudinea.
Scoala online si telemunca – impactul asupra productivitatii
Mediul de afaceri este supus unor provocari mai numeroase decat de obicei. Se vorbeste inca din martie despre variantele si resursele pe care le au la dispozitie angajatorii pentru a duce business-ul mai departe in contextul pandemiei de Covid-19 si a proteja angajatii in acelasi timp. Conform unui comunicat de presa al ANOFM, peste 294 de milioane de euro au fost atrasi din fondurile europene pentru sustinerea somajului tehnic acordat angajatorilor pentru mentinerea locurilor de munca in contextul dificultatilor intampinate.
Potrivit OUG 132/ 2020, printre altele, statul acorda cate 2500 lei pentru fiecare salariat care a lucrat cel putin 15 zile in regim de telemunca in perioada starii de urgenta, pentru achizitia de bunuri si servicii tehnologice necesare activitatii in regim de telemunca.
Potrivit unui raport al INS, 85% dintre angajatorii cu peste 10 angajati din industria prelucratoare, constructii, comert si servicii ultilizau deja tehnica de calcul in 2019. Desi activitatea de telemunca este reglementata inca din 2018, prin Legea 81, in anul 2019 Romania a inregistrat printre cele mai mici procentaje din Europa privind numarul angajatilor care lucreaza in telemunca, un procent de 0.8% care a pozitionat-o pe penultima pozitie, imediat inaintea Bulgariei (0.5%).
Intampinand deja provocari legate de activitatea profesionala in plina pandemie si de instabilitatea economica, o parte din parinti a avut posibilitatea sa lucreze de acasa cand s-au inchis scolile. Bucurosi initial ca vor putea petrece mai mult timp alaturi de cei dragi, au descoperit repede cat de dificil poate fi. Nu e usor sa faci o delimitare clara intre viata de birou si cea de acasa in telemunca si, mai ales, sa lucrezi avand un copil in preajma.
Interventii de rasete, plansete, zgomote de la datul cu rolele pe gresie ori parchet, avioane si alte jucarii zburand in cadrul virtual al biroului de acasa, din sufragerie sunt doar cateva dintre exemplele de mici perturbari ale sedintelor sustinute prin aplicatii de comunicare la distanta. Colega noastra de la Recrutare, Cristina Scarlatescu, mama si ea, ne-a povestit cum copilul a dat buzna, incantat, in camera in care aceasta sustinea un interviu, cu o soparla pe care o prinsese afara.
Un studiu realizat de Colliers International a aratat, insa, ca doar 23% din respondentii din 25 de tari considera ca productivitatea lor a scazut lucrand de acasa, iar 4 din 5 angajati isi doresc sa poata lucra de acasa in continuare pentru cel putin o zi din saptamana. Cele mai bune rezultate in materie de abilitati de concentrare si creativitate le-au observat respondentii care au avut la dispoziţie o incapere din propria locuinta dedicata strict muncii si separata de restul activitatilor sau familiei pe durata lucrului, un lux de care nu dispune, insa, toata lumea.
In ciuda micilor interferente potentiale intre viata privata si cea profesionala in timpul activitatii de telemunca, aceasta ramane in continuare o optiune valida pe care cele mai multe dintre companiile care isi permit o vor mentine macar partial, intrucat prezinta si numeroase beneficii pentru toate partile implicate.
Asadar, este un context fragil si provocator pentru toate mediile: autoritati – care trebuie sa tina lucrurile sub control si sa vina in sprijinul populatiei, companii – care se confrunta cu felurite provocari pentru a supravietui si a respecta normele impuse, angajatii – care trebuie sa imbine armonios regulile impuse de autoritati si de angajatori cu aspectele de viata privata.
Insa scolile se redeschid in aceasta toamna, intr-o incercare, poate, de revenire la normalitate si la bunul-mers al societatii. Urmeaza sa aflam in perioada urmatoare ce optiuni si chiar obligatii au parintii in acest sens, cel mai probabil vor acoperi cel putin o parte din costurile copiilor legate de masti de protectie, produse de curatenie si igienizare.
Ce variante le raman parintilor aNgajati
- Cei mai norocosi angajati se bucura de sprijinul parintilor, bunicilor sau altor membri ai familiei, care pot sa aiba grija de copii in timpul cat lucreaza, fie de acasa, fie de la locul de munca. Este cea mai buna varianta: copiii au ocazia sa petreaca timp cu membri ai familiei pe care altfel nu i-ar vedea prea des, in timp ce parintii isi pot vedea de treburi in continuare.
- Celor care nu au in preajma familia, rude apropiate, dar au un loc de munca stabil si remunerat pe masura, le ramane posibilitatea sa apeleze la ajutor profesional din partea bonelor. Pretul pentru un asemenea serviciu se ridica, insa, de la 1500 lei, in functie de program, activitati, numarul de copii etc., iar una dintre temerile principale ale celor care isi permit sa plateasca este legata de eventuale riscuri de imbolnavire.
- Pandemia a obligat antreprenorii sa isi reinventeze business-ul, astfel au aparut idei precum „Plicul Creativ”, mai multe persoane publice si artisti au dedicat spatii online pentru programe educative care ii tin pe copii ocupati in activitati constructive, insa este necesar in continuare sa fie supravegheati, acest tip de activitate fiind mai degraba unul pe care sa il desfasoare impreuna cu membrii familiei.
- In Statele Unite au aparut business-uri care functioneaza sub forma centrelor de ingrijire a copiilor simultan cu furnizarea de spatii de co-working.
- In Romania, in orasele mari exista de mai mult timp spatii de co-working, insa nu am vazut initiative care sa includa copiii, pana acum.
- O propunere pe care o lansam parintilor este sa se adreseze comunitatilor din care apartin; parintii se pot organiza intre ei in asa fel incat sa aiba grija de copii prin rotatie.
Responsabilitatea nu apartine, insa, numai angajatilor
In vremuri atat de dificile pentru toata lumea, costurile preluarii in companie a unui angajat nou sunt intotdeauna mai mari decat pastrarea unui angajat cu vechime in companie. Angajatorii care vor sa supravietuiasca isi orienteaza atentia si spre retentia angajatilor care au performat de-a lungul timpului.
Pentru a determina posibilitatile angajatorilor de a veni in sprijinul angajatilor incepand cu deschiderea scolilor, am incercat sa aflam si opinia partenerilor nostri, ce masuri au implementat, care au fost provocarile cu care s-au confruntat, ce pot transmite din experienta lor – iata ce am aflat:
- Impactul asupra companiei poate creste in functie de criterii legate de numarul angajatilor, varsta, sex si, mai ales, cati dintre angajati au copii. Insa, indiferent de marimea si complexitatea companiei, un prim pas al angajatorului este sa afle care sunt nevoile angajatilor si sa ia masuri in acord cu acestea.
- Inainte de pandemie, putine companii si-au pus problema activitatii de telemunca. Insa, acolo unde activitatea le-a permis, cele mai multe au optat pentru telemunca in contextul pandemiei si au continuat cu aceasta metoda de lucru si dupa starea de urgenta, fie integral, fie in sistem mixt, cu revenirea la birou prin programe individualizate de lucru.
- Autoritatile avertizeaza ca lucrul la birou poate creste riscul de imbolnavire si recomanda masurile de protectie. In acelasi timp, printre companiile care au implementat telemunca s-a observat o scadere a eficientizarii comunicarii sau proceselor. Pentru a remedia si inlatura eventualele intarzieri in solutionarea anumitor solicitari, precum si pentru a mentine coeziunea echipei, sunt recomandate asimilarea unor proceduri clare si organizarea unui flux permanent de comunicare.
- Organizarea in schimburi sau ture a programului de lucru, privita ca masura preventiva, sau chiar reducerea acestuia pentru angajatii companiilor care se confrunta cu dificultati financiare sunt masuri incurajate de autoritati, dar care pot fi de folos si angajatilor care au copii.
- Rata de retentie a angajatilor creste prin flexibilitate, intelegere si sustinere din partea angajatorului. Aceste atribute pot scadea, totodata, absentarea de la locul de munca, crescand gradul de satisfactie, increderea in companie si nivelul de motivatie al angajatilor.
- La nivel mondial exista, in special in Statele Unite, companii care pun la dispozitia angajatilor spatii dedicate copiilor, unde acestia din urma pot sa se joace in voie si sa desfasoare activitati sub supraveghere, in timp ce adultii sa fie productivi la birou.
- In Romania nu am remarcat asemenea initiative, insa acest context poate fi momentul lor oportun.
Incheiem cu o marturie a colegei noastre la BIA HR si mama a unui copil ce urmeaza a reincepe scoala, Alina Buzata: „Cred ca aceasta criza medicala se va desfasura pe parcursul a 3-4 ani, sunt destule persoane care nu respecta masurile de precautie (distantare, masca, igienizare) si obiceiurile vechi mor greu, insa cred ca ar trebui sa ne pese mai mult de oameni; de noi si de ai nostri.
Exista categorii de persoane care nu isi pot desfasura activitatea in telemunca si categorii care ar putea lucra foarte bine de acasa. Aceasta cred ar trebui sa fie abordarea si pentru scoala. Cred ca este necesar ca elevii sa inceapa scoala, dar nu neaparat din clase. Parintii trebuie sa poata opta.
Nu mi se incalca libertatea daca sunt obligata sa port masca, dar mi se incalca daca nu pot opta pentru varianta cea mai buna pentru mine si copilul meu. Este un moment bun pentru a adapta si schimba lucrurile care oricum nu merg in invatamant. As opta pentru ore mai scurte, materii optionale si studiu individual in contextul dat.”
Surse:
https://www.forbes.ro/pandemia-distrus-echilibrul-dintre-munca-si-viata-personala-161789
https://www.digitalhrtech.com/absenteeism/
http://www.mmuncii.ro/j33/images/Date_lunare/Somaj_rata_062020.pdf
https://insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/somaj_bim_iun20r.pdf
http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/submitViewTableAction.do
https://start-up.ro/plicul-creativ-kitul-educativ-pentru-copii-ca-parintii-sa-aiba-liniste-vara/
https://insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/sistemul_educational_2020_r.pdf
https://evz.ro/noul-an-scolar-digitalizat-academicianul-ioan-aurel-pop-argumente-pro-si-contra.html