Ne-am schimbat mult atât la nivel profesional, cât și personal în ultimul an. Remote work a adus cu el un stil mai puțin obișnuit de lucru, în care limitele dintre job și viața personală nu mai sunt bine definite, în care am avem mai multe roluri și încercăm cum putem mai bine să ținem echilibrul între call-urile și task-uri le de la job, sesiunile online ale copiilor și activitățile specifice casei.
Și fiecare dintre noi a reacționat diferit în această perioadă plină de provocări care, inevitabil, și-a pus amprenta și asupra stării emoționale. Unii au îmbrățișat această tranziție spre remote work cu brațele deschise, pentru alții a fost mai dificil. Și e ceva normal. Avem tendința, ca oameni, să rezistăm la schimbare și este greu să treci de la discuțiile și ședințele de birou, în care munca se îmbina foarte ușor cu relațiile sociale, la meeting-urile online care nu erau ceva obișnuit în activitatea noastră.
Wellbeing-ul, acea stare de bine pentru care la birou găseam soluții dintre cele mai creative înainte de pandemie, a fost cea mai afectată în această perioadă. Conform unui studiu Harvard Business Review, printre factorii care au afectat wellbeing-ul angajaților în ultimul an se află sănătatea mintală (50% dintre respondenți au spus că au fost afectați emoțional în această perioadă), creșterea cerințelor la job (26%), izolarea și lipsa de conexiune (20%), conflictele din viața de familie (13%), lipsa de angajament față de job (10%), lipsa suportului din partea liderului (8%), îngrijorarea față de siguranța jobului (8%).
Mai mult de jumătate dintre angajați au declarat că s-au simțit singuri în timp ce lucrează de acasă, potrivit unui sondaj realizat de Blind, aplicația care ia pulsul comunităților de profesioniști.
Angajații singuri sunt mai puțin mulțumiți de locurile lor de muncă și sunt mai predispuși să renunțe la poziția actuală în următoarele șase luni, potrivit BetterUp, aplicația de coaching.
Pentru BIA HR a contat mult ca în această perioadă să avem alături o echipă de dedicată de wellbeing, formată din Georgiana Mirică – HR Consultant și Bianca Matei – HR Consultant, care au intuit că, odată cu trecerea la remote work, este esențial să adapteze și activitățile de wellbeing pentru a asigura echilibrul emoțional și armonia în echipă.
Chiar dacă poate la început a fost reticență față de noile activități, treptat, treptat acestea au început să fie îndrăgite și chiar mult așteptate de colegi. Sunt un punct de conectare și o modalitate de evadare și relaxare în zilele în care agenda este mult prea încărcată cu activitățile de la birou, dar și cu cele specifice familiei și casei.
Să descoperim împreună cum reușim în fiecare săptămână să ne conectăm ca echipă, explorând oportunități pe care probabil nu le-am fi conștientizat atât de atent acum doi ani.
Care sunt activitățile de wellbeing de care se bucură echipă BIA?
Ne bucurăm în fiecare săptămână de următoarele activități prin care încercăm să recreăm viața de la birou:
Tuesday Coffee – în fiecare marți luăm cafeaua virtuală împreună și discutăm subiecte legate de job și subiecte extra job.
Happy Hour – în fiecare vineri avem meeting online de socializare, discuții libere și, ocazional, cu subiecte bine definite – exclus muncă. Încurajăm relaxarea și subiectele de interes pentru toți colegii, cum ar fi filme, cărți, copii, animale de companie etc.
Printre cele mai importante subiecte a fost o prezentare de muzee susținută de Cristian Gheorghe – trainer pasionat de istorie și artă – „Bucureștiul dezvăluit în 3 sfârșituri de săptămâna/muzee, case și istorii”. Așa am învățat că marchiză este și o arcadă deasupra ușii de la intrare în casele frumoase din vechiul București. Unii colegi au și mers să viziteze diferite case și muzee după această intalnire online.
Într-o vineri am decis să ne cunoaștem mai bine și am povestit fiecare despre pasiunile din afară jobului. În altă vineri am povestit despre comunicare prin e-mail și ne-am jucat puțin cu anumite cuvinte. Am făcut fiecare și un test de personalitate Myers-Briggs și apoi ne-am amuzat împreună asupra diferențelor.
Gătim împreună – Rețeta o propune colegul chef din săptamâna respectivă, o discută împreună cu echipa responsabilă de activitățile de wellbeing, după care el o propune echipei. Am încercat să abordăm rețete care să fie accesibile și de cei mai puțin pricepuți într-ale bucătăriei. De exemplu, colegul nostru, George Georgescu, Business Development Manager, ne-a învățat rețeta lui magică de învârtit clătite, iar Mariana Vaida, General Manager, ne-a dezvăluit misterele mult-doritei plăcinte cu brânză (care, de obicei, dispare imediat de pe masa rotundă a bunătăților de la birou).
Am învățat că nu am cuptorul potrivit pentru bezele, eu având un cuptor clasic, pe gaz. Și că îmi trebuie un mixer și un robot de bucătărie. După ce am bătut albușurile de ou cu telul (recomand tuturor celor care vor să-și mențină brațele în formă, e mult mai eficient decât dacă ai merge la sala de sport), am pus bezelele la cuptor, am răspuns unor e-mail-uri și mi s-a stins focul la cuptor. L-am repornit, l-am dat mai tare și mi s-au ars bezelele! Dar a fost o lecție pentru ca a doua oară să iasă așa cum mi-am dorit. Bianca Matei – HR Consultant
Cum ați ales aceste activități? A contat și feedback-ul colegilor?
La început am venit cu propuneri și am început să organizăm diverse activități de testare. Pe parcurs le-am adaptat în funcție de feedback-ul constant primit din partea colegilor.
Cum le-ați adaptat în 2020-2021?
Înainte de pandemie aveam acțiuni desfășurate în mare parte offline, de care eram mulțumiți. Pandemia ne-a condus către mediul online, la care ne-am adaptat. Unii am îmbrățișat această tranziție cu brațele deschise, pentru alții a fost mai dificil. Avem tendința, ca oameni, să rezistăm la schimbare și este greu să treci de la discuțiile și ședințele de birou în care munca se îmbina foarte ușor cu relațiile sociale, la meeting-uri online care nu erau ceva obișnuit în activitatea noastră. Ușor-ușor, însă, toată lumea s-a adaptat.
Contactul cu oamenii este foarte important și am învățat că se pot găsi soluții în sarcinile de zi cu zi și se pot simți emoții chiar și de la distanță. Georgiana Mirică, HR Consultant.
Care sunt acei indicatori care vă spun că faceți bine ceea ce faceți?
Feedback-ul echipei, participarea la acțiuni, sprijinul pe care îl primim atât din partea management-ului, cât și din partea colegilor.
Care sunt planurile de viitor în această zonă tot mai importantă și pentru sănătatea emoțională a oamenilor? Este ceva ce vi s-ar părea nice to have de adoptat în echipă BIA?
În toată această perioadă am încercat să aducem în discuții și subiecte legate de sănătate. De asemenea, echipa de management și-a arătat constant sprijinul și implicarea în orice problemă, în așa fel încât echipa să simtă spiritul unitar și să ne ajutăm reciproc în momentele dificile.
Pentru viitor luăm în calcul acordarea ca beneficiu a unor ședințe de terapie cu psihologi, cursuri de stress management si de rezilienta pentru cei care vor dori. De asemenea, urmărim să implicăm punctual colegii în așa fel încât fiecare membru al echipei să iasă din zona de confort și să facă lucruri interesante.
Aveți anumite modele de wellbeing din care vă inspirați sau pe care le admirați?
Fiecare companie are propriul model de activități de wellbeing care este benefic și bine-venit pentru fiecare echipă. Noi, la BIA HR ne-am inspirat din obiceiurile noastre, pe care le aveam de dinainte de pandemie, dar și din dorințele colegilor.
Cum se vede zona de wellbeing în companiile partenere?
Companiile au devenit din ce în ce mai atente la ceea ce înseamnă interacțiunea, comunicarea și relațiile dintre angajați. Fiecare încearcă prin propriile metode să țină echipele aproape, pentru ca relațiile interumane să nu se piardă.
Ce ați recomanda unui HR Manager să facă în zona de wellbeing?
Să rămână aproape de echipa lui, dar să identifice și nevoile acesteia. Să găsească soluțiile cele mai bune în vederea rezolvării fiecărei nevoi observate.
Care a fost feedback-ul colegilor pentru activitățile de wellbeing?
Chiar la începutul lunii ianuarie, am transmis către toată echipa BIA HR un formular de feedback cu privire la activitățile de wellbeing, iar majoritatea colegilor au fost deschiși și entuziasmați de activitățile de până atunci, dorindu-și să continuăm cu ele în varianta ușor modificată a acestora.
Iată și o parte din feedback-urile colegilor:
„Mă bucur să particip la aceste acțiuni întrucât mi-e foarte dor de colegii mei. Vreau că aceste acțiuni să aibă aplicabilitate pe întreaga durată a telemuncii.”
„Mă bucur de fiecare dată când se apropie ora în care urmează să desfășurăm o acțiune de wellbeing (la unele se bucură și copilul meu). Este momentul în care mă întâlnesc cu colegii mei. Astfel de acțiuni trebuie să continue, ne ajută să ne reamintim că facem parte dintr-o echipă și ne motivează că facem parte și dintr-o echipă frumoasă.”
„Da, cu siguranță trebuie să continue, ne ține mai uniți cât se poate.”
Odată cu derularea procesului de evaluare a angajaților din companie, în aprilie, are loc și o evaluare a activităților de wellbeing. Astfel, la mijlocul lunii mai vom avea din nou un feedback al acestor activități.
Ultimul an a avut impact asupra fiecăruia dintre noi, contextul actual a dus inevitabil la creșterea sentimentului de distanțare față de echipă. Utilizarea continuă tehnologiei și o cultură de lucru în ritm alert aduc de cele mai multe ori mai mult stres, scăderea angajamentului față de job, o productivitate mai mică și implicit o retenție mai mică.
Pentru a atenua toate aceste efecte este important să oferi colegilor oportunități de conectare virtuală. Să ai o echipă dedicată care să planifice și să organizeze activitățile de wellbeing și manageri curajoși care nu ezită să povestească provocările pe care le-au întâmpinat în ultimul an și să se implice în activitățile de socializare, vorbind despre pasiunile lor.
Surse:
https://hbr.org/2021/02/what-covid-19-has-done-to-our-well-being-in-12-charts
https://www.benefitnews.com/news/wfh-loneliness-is-the-latest-virtual-challenge-for-employers
Citește și alte articole:
Beneficiile folosirii serviciilor de salarizare și administrare personal pentru compania ta