Cum să abordezi subiectul vaccinării cu echipa ta, dând dovadă de leadership

vaccinare

Decizia de a face vaccinul anti-Covid 19 sau nu este una foarte personală, dar totuși decizia fiecărui om are implicații profunde asupra sănătății comunității din care face parte. În calitate de manager, ai potențialul de a influența atitudinile colegilor cu privire la vaccinare, prin cuvintele și prin acțiunile tale. Este un moment potrivit în care îți poți folosi abilitățile de lider pentru a comunica deschis cu ai tăi colegi, având o abordare echilibrată, bazată de date, care poate avea un efect pozitiv și evitând dezinformarea sau ignorarea subiectului. 

Oferă exemplul personal

Dacă te aștepți ca ai tăi colegi să se vaccineze, atunci tu ar trebui să fii printre primii care face pasul acesta. Faptele sunt mai puternice decât vorbele. Oferind exemplul personal arăți că iei în serios contextul actual și îți dorești să reduci riscurile, încurajând astfel echipa să aibă aceeași abordare. De asemenea, vaccinarea îți oferă posibilitatea de a vorbi din propria experiență despre întreg procesul și despre orice efecte secundare pe care le-ai experimentat, creând astfel o relație cu oamenii. Potrivit unui sondaj realizat de COVID-19 Vaccine Monitor, persoanele care au cunoscut pe cineva care s-a vaccinat sunt mult mai predispuse să se vaccineze comparativ cu persoanele care au spus că vor primi vaccinul „numai dacă este necesar ”.

Prezintă date certificate de autoritățile din domeniul sanitar

Discută ce impact are vaccinarea în activitatea companiei, precum și în viața colegilor. O stare bună de sănătate înseamnă și o libertate mai mare de mișcare, dezvoltarea business-ului, noi beneficii pentru angajați. Oferă informații despre riscurile COVID-19 și beneficiile vaccinării din surse de încredere, inclusiv vaccinare-covid.gov.ro, CDC, Agenția Europeană a Medicamentului, studiile realizate de companiile producătoare de vaccinuri.

Povestește despre vaccinurile care au o istorie lungă și eficientă în eradicare bolilor

Rujeola, oreionul, difteria, tuse convulsivă și poliomielita sunt doar câteva dintre bolile umane, cu efecte devastatoare pe care le controlăm în mod obișnuit cu vaccinurile. Variola, un flagel istoric al umanității, a fost eradicată la nivel mondial prin vaccinuri. Acestea au un rol important în combaterea bolilor și susținerea sănătății.

Ascultă preocupările angajaților și încearcă să le atenuezi

Să asculți, fără a judeca preocupările colegilor referitoare la vaccin, este una dintre cele mai bune modalități de a construi încrederea. Unii angajați își pot exprima îngrijorările care decurg din lipsa de informații sau dezinformare despre vaccin. Alții se pot îngrijora de efectele secundare potențiale. Fii pregătit să le oferi propriile motive pentru vaccinare și să oferi informații despre siguranța vaccinului din surse sigure.

Prezintă-le cele mai noi prevederi legislative, prin care autoritățile încurajează vaccinarea

Conform strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România vaccinarea este voluntară și ne-obligatorie.

Legea nr. 221/2021 publicată în MO 732 din data de 26.07.2021 pentru completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, face următoarele precizări:

„Art. 211 (1) Persoanele care se vaccinează împotriva Covid-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi:

a) câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat;

Beneficiază de acest drept și unul din părinții copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum și al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului/persoanei cu dizabilități.

Dispozițiile legii nu se aplică în situația în care persoanele prevăzute la alin. (1) lit. a) sau c) sunt vaccinate la locul de muncă prin grija angajatorului.

Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare ale zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestuia.

Ordonanța nr. 19/2021 publicată în MO nr. 834 din data de 31.08.2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul sănătății, face următoarele precizări:

  • Noi beneficii acordate persoanelor care se vaccinează împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare. Astfel se acordă alocație de hrană, în valoare totala de 100 lei, sub forma tichetelor de masă pe suport hârtie. Tichetele de masă vor putea fi emise fără datele personale ale beneficiarilor, acestea urmând sa fie completate la momentul distribuirii acestora. Alocația de hrană, sub forma tichetelor de masă reprezinta venit neimpozabil;
  • Se aprobă organizarea Loteriei de vaccinare, ca măsură pentru încurajarea vaccinării. Premiile în bani acordate se supun regimului fiscal aferent veniturilor din premii reglementat de Legea nr. 227/2015, cu modificările si completarile ulterioare. Costurile aferente organizării și desfășurării extragerilor sunt suportate de catre Compania Națională «Loteria Româna» SA. Revendicarea premiilor se face în termen de 30 de zile de la data extragerii, iar plata câștigurilor se face de către Ministerul Economiei Antreprenoriatului și Turismului în maximum 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor. Pentru anul 2021, prima extragere are loc în luna octombrie.

Oferă o informare constantă despre noutățile legislative care privesc vaccinarea. Asigură-te că oamenii din echipă știu unde este cel mai apropiat centru de vaccinare și au mijloacele necesare deplasării. 


Cum poți sprijini vaccinarea în companie

  • Oferă zile libere plătite angajaților care merg la vaccinare, conform Legii nr. 221/2021. 
  • Deschide un centru de vaccinare în companie.
  • Încurajează colegii să-și ia concediu medical după vaccinare.
  • Organizează întâlniri ale angajaţilor cu medicul de medicina muncii sau cu medici specializaţi în boli infecto-contagioase pentru a afla direct de la specialişti informaţii referitoare la vaccin și efectele acestuia.
  • Organizează discuții deschise în companie în care lideri cu diferite funcții și din departamente diferite să vorbească despre încrederea în vaccinurile COVID-19. Încurajează colegii să pună întrebări și exprimă-ți aprecierea pentru întrebările lor, menționând că un rol important în menținerea sănătății la job.
  • Folosește modalități diferite de informare: prin intranet, newsletter, postere în spații comune, povestea celor care s-au vaccinat, articole pe blog, fotografii, video.
  • Exprimă-ți aprecierea față de colegii care aleg să se vaccineze, printr-o notă personală. Menține o abordare echilibrată în abordarea colegilor, fără a discrimina colegii nevaccinați (poate din motive medicale) sau fără a oferi mai multe aprecieri celor vaccinați. 

Ce ar trebui să eviți în relația cu ai tăi colegii tăi

Să oferi informații false despre siguranța vaccinurilor COVID-19 

Pentru a fi declarat sigur și eficient, un vaccin împotriva infecției COVID-19 trebuie să treacă printr-o serie de teste și trebuie sa îndeplinească standarde riguroase, asemenea oricărui alt vaccin sau medicament aprobat pe piață. Vaccinurile anti-COVID-19 au primit undă verde în Uniunea Europeană după ce reprezentanții Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) au ajuns la concluzia ca în prezent există suficiente date privind calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinurilor.

Zvonurile și îndoielile exprimate de lideri pot face angajații să se teamă de vaccin. Există riscuri reale din cauza vaccinurilor, cum ar fi reacțiile alergice rare, dar aceste riscuri nu sunt la fel de mari ca riscul de a nu se vaccina și de a dezvolta forme grave ale bolii. 


Să judeci angajații atunci când pun întrebări sau își împărtășesc preocupările

Sunt vremuri cu adevărat incerte, iar pandemia provoacă stres și anxietate care pot împiedica luarea unor decizii bune. Oamenii devin vulnerabili în fața dezinformării și a unor zvonuri nefondate. Nu respinge preocupările angajaților, judecându-i rapid. E mult mai potrivit să-i asculți și pui întrebări. Printr-o abordare bazată pe ascultare și întrebări îi poți ajuta să-și descopere îngrijorările și să-și reanalizeze opțiunile. 


Să ignori discuția despre vaccin sau să taci

Nu este suficient să te bazezi pe mesajele autorităților pentru a încuraja colegii să se vaccineze. Ca lider ai misiunea de a transmite încredere, informații din surse sigure și îndrumări. Tăcerea în contextul actual ar putea fi citită de angajați ca indiferență sau ca ostilitate față de vaccinare. 

Siguranța angajaților și a familiilor acestora, viitorul business-ului și sănătatea comunităților din care facem parte depind de comunicarea pozitivă a liderilor. 

Surse:

https://blogs.cornell.edu/scnydairyandfieldcrops/2021/04/20/how-to-talk-about-covid-19-vaccination-with-your-employees/

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/vaccines/toolkits/pdfs/COVID-19_Vaccine-Confidence-in-the-Workplace-508.pdf