Servicii de outplacement in sprijinul clientilor BIA HR

Desi ne-am obisnuit ca aproape in fiecare deceniu sa izbucneasca o noua criza economica iar specialistii creeaza modele predictive tot mai complexe, pandemia covid-19 a adus cu sine o provocare neasteptata pentru toate economiile lumii.

shutterstock.com
Economia globala in dificultate

La mai bine de 4 luni de la declansarea pandemiei, America de Nord este departe de a controla situatia in timp ce modelul european pare, cel putin in aparenta, sa functioneze ceva mai bine. Asta nu inseamna ca situatia nu este una extrem de serioasa si in Europa. Comisia Europeana se asteapta la o scadere a produsului intern brut cu aproape 8% in 2020 pentru tarile din zona euro, economia Germaniei s-a micsorat deja cu 10% iar tari precum Spania si Italia inregistreaza deja rate crescute de somaj.

Chiar si in conditiile in care multe state europene au introdus somajul tehnic pentru a impiedica o crestere exploziva a numarului de someri, cifrele nu sunt incurajatoare. Mai mult de un milion de spanioli si-au pierdut locul de munca in al doilea trimestru al acestui an ca urmare a masurilor adoptate de guvern pentru a reduce rata imbolnavirilor. In iunie, rata somajului atinsese deja 15,3% in Spania. In acelasi timp, numarul celor care erau inactivi din punct de vedere economic a crescut cu un milion, ajungand la o cifra record de 17,6 milioane. Sprijinul financiar acordat de autoritati sub forma somajului tehnic pentru aproape 3,4 milioane spanioli (numarul maxim inregistrandu-se in luna mai) a ajutat dar nu a fost suficient.

In Italia, rata somajului a crescut cu 0,5% atingand 8,8 procente in iunie. Rata inactivitatii economice a atins 36,8 procente iar numarul italienilor care aveau un loc de munca a scazut cu 83.000 in mai si cu alte 46.000 in iunie. Guvernul a intervenit cu masuri de subventionare a cheltuielilor salariale dar numarul somerilor este asteptat sa creasca in continuare.

Marea Britanie a folosit si ea somajul tehnic ca sprijin pentru populatie cu o cifra de 9,5 milioane de persoane care beneficiau de acest tip de sprijin la finalul lunii iulie si un cost total de 31,7 miliarde lire sterline. Practic, 80 % din salariile celor care beneficiaza de somaj tehnic sunt platite de catre stat. Autoritatile au comunicat ca vor sustine acest tip de sprijin pana in luna octombrie fara sa ofere detalii legate despre ce se va intampla ulterior.

Servicii de outplacement pentru clientii BIA HR

In Romania, peste 1 milion de persoane (aproximativ 15% din numarul persoanelor angajate) au beneficiat in lunile martie si aprilie de somaj tehnic. Multi dintre cei care s-au putut bucura de aceasta forma de sprijin provin din industria prelucratoare, comertul cu ridicata si cu amanuntul si din industria serviciilor turistice. Dupa 1 iunie, statul a inceput sa plateasca 41, 5 procente din salariul de baza pentru o perioada estimata de 3 luni.

“Proiectele de recrutare nu au scazut deocamdata foarte mult dar este foarte posibil sa se intample in lunile care urmeaza. Angajatorii se tem sa angajeze oameni noi si aleg sa fie prudenti – de multe ori amana si inlocuirea unui coleg care pleaca din companie preferand sa mai astepte. Niciun angajator nu isi doreste sa trimita oameni acasa si, daca vor fi nevoiti sa o faca, cu siguranta vor fi alegeri dificile.

Avem si clienti care au apelat deja la noi pentru servicii de outplacement – acolo unde o companie este nevoita sa renunte la un numar de angajati, oferim sprijin pentru ca acestia sa isi gaseasca un alt loc de munca. Ne intalnim cu fiecare persoana aflata in aceasta situatie, o ajutam sa isi rescrie CV-ul, discutam despre optiunile disponibile pe piata muncii, analizam impreuna oportunitatile de reorientare, ne activam retelele profesionale pentru a identifica eventuale oportunitati, ii pregatim pentru interviuri etc. Nu este un proces simplu, de obicei dureaza cateva saptamani bune pana reusim sa facem progrese impreuna iar finalul fericit nu este garantat. Cred ca este insa foarte important suportul moral si grija impartasite cu cei care trec prin astfel de momente dificile. Intreaga echipa de recrutare este alaturi de ei atat profesional cat si emotional,  utilizam toate resursele disponibile pentru a-i ajuta sa isi gaseasca un nou loc de munca”, spune Cristina Scaralatescu – Manager Recrutare la BIA HR.

Din pacate, ca de multe ori in situatii de criza financiara, o categorie de persoane devine extrem de vulnerabila – tinerii. In acest moment, un sfert din populatia globului (aproape 2 miliarde) are varste cuprinse intre 15 si 35 de ani. Estimarile actuale legate de impactul pandemiei covid-19 asupra economiei gloable arata ca intre 5 si 25 de milioane de persoane isi vor pierde locul de munca. Mare parte dintre acestea vor fi tineri – o categorie care se confrunta deja cu probleme precum venituri mici, slujbe nesigure sau chiar periculoase.

„Pentru a veni in sprijinul celor care se afla acum in cautarea unei noi oportunitati  profesionale, am lansat si seria evenimentelor online gratuite BIA Talent Webinars. In cadrul primului webinar am discutat cu participantii despre cum sa se sa asigure ca au un CV, o scrisoare de intentie si un profil de LinkedIn care ii reprezinta cu adevarat si ii ajuta sa deschida usa catre etapa urmatoare – interviul. In sesiunile viitoare dorim sa ii pregatim pe participanti sa se prezinte in cea mai buna lumina in cadrul interviurilor de angajare”, a mai povestit Cristina .

Celor interesati de seria BIA Talent Webinars le recomandam sa viziteze regulat pagina dedicata cursurilor si webinariilor sau paginile de Facebook si LinkedIn BIA HR.

Surse:

https://www.ft.com

https://www.bbc.com

https://www.reuters.com

http://www.romania-actualitati.ro

 

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.