Newsletter legislativ – 16 februarie 2018

NEWSLETTER LEGISLATIV

Cuprinde:

 

 

  • Ordonanta de urgenta nr. 3/2018

Ordonanta de urgenta nr. 3/2018

Ordonanta de urgenta nr. 3/2018, publicata in MO Partea I nr. 125 din 08.02.2018, privind unele masuri fiscal-bugetare, face urmatoarele precizari:

 

Comentariu: Prezenta ordonanta de urgenta aduce modificari cu privire la urmatoarele aspecte:

 

a)     In cazul persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor in baza contractelor individuale de munca sau a actelor de detasare, aflate in derulare la data de 31 decembrie 2017, si care se incadreaza in categoriile de persoane scutite de plata impozitului pe venit (persoanele cu handicap grav sau accentuat, persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator, persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii de cercetare-dezvoltare si inovare si persoanele fizice, care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor ca urmare a desfasurarii activitatii pe baza de contract individual de munca incheiat pe o perioada de 12 luni, cu persoane juridice romane care desfasoara activitati sezoniere dintre cele prevazute la art. 1 al Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, in cursul unui an), este mentionat modul de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate, astfel incat venitul lunar net sa fie mentinut la nivelul lunii decembrie 2017.

Mentionam ca prevederile Ordonantei de ugenta se aplica persoanelor din categoria celor de mai sus, al caror salariu brut lunar este majorat cu cel putin 20% fata de nivelul celui din luna decembrie 2017 (salariul brut din luna decembrie 2017, mentionat aici cuprinde salariul brut de incadrare și elementele de natura veniturilor salariale care se acorda, in fiecare luna, conform contractului individual de munca valabil în luna decembrie 2017, care constituie baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii).

Diferenta pozitiva dintre contributia de asigurari sociale de sanatate datorata si calculata potrivit prevederilor Codului Fiscal si contributia retinuta conform prevederilor prezentei Ordonante de urgenta, se stabileste de catre angajator si se evidentiaza distinct ca suma dedusa in Declaratia 112.

 

b)    Se modifica baza de calcul a contributiei de asigurari sociale pentru indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, in sensul ca anterior baza de calcul a contributiei de asigurari sociale (pentru persoanele fizice care beneficiaza de concedii medicale si de indemnizatii deasigurari sociale) era suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, iar in prezent, ca urmare a modificarilor aduse de prezenta ordonanta de urgenta, baza de calcul a contributiei de asigurari sociale va fi indemnizatia de asigurari sociale de sanatate suportate de angajator sau din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.


Incepand cu luna ianuarie 2018, persoanelor fizice incadrate in munca in baza unui contract individual de munca cu norma partiala, li se vor retine contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate raportat la venitul brut obtinut, iar diferenta pana la nivelul contributiilor aferente salariului minim pe economie (1900 lei) va fi suportata in numele angajatului de angajator (pentru salariatii pentru care exista obligatia calculului acestor contributii la la nievelul salariul minim brut).

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.