Legea nr. 283/2024 aduce modificări importante Codului Muncii și introduce un mecanism clar pentru stabilirea și actualizarea salariului minim brut pe țară. Respectarea acestor prevederi este esențială pentru evitarea sancțiunilor aspre, dar și pentru asigurarea unui mediu de muncă conform cerințelor europene. Ești pregătit să te adaptezi noilor reglementări? Află ce cuprinde legea nr 283/2024!
Legea nr. 283/2024
Legea nr. 283/2024 publicata in Monitorul Oficial nr. 1139 din data de 14.11.2024 privind modificarea si completarea unor acte normative, pentru stabilirea salariilor minime adecvate face urmatoarele precizari:
Comentariu: Prezenta lege transpune Directriva UE 2022/2.041 a Parlamentului European si a Consiliului privind salariile minime adecvate in Uniunea Europeana, aducand printre altele modificari substantiale la Codul Muncii – Legea nr. 53/2003 cum ar fi:
Reglementarea raportului juridic de munca, ca fiind raportul reglementat prin lege in temeiul caruia o persoana fizica, denumita lucrator, se obliga sa presteze o activitate pentru si sub autoritatea unei alte persoane fizice sau juridice in schimbul unei remuneratii.
Articolul 160 se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(1) Salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
(2) Salariul de baza reprezinta componenta fixa a remuneratiei brute platite unui salariat pentru munca pe care o presteaza pe parcursul unei luni calendaristice, in care nu sunt incluse sporurile, indemnizatiile si alte adaosuri.
(3) Salariul de baza minim brut reprezinta suma minima la care are dreptul salariatul pentru munca prestata, stabilit prin act normativ sau prin contractul colectiv de munca aplicabil, conform prevederilor art. 162 alin. (1).
(4) Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata reprezinta suma stabilita anual prin hotarare a Guvernului, in conditiile art. 164, corespunzatoare programului normal de munca, in scopul imbunatatirii de trai si de munca, in special a gradului de adecvare a salariului minim, in vederea asigurarii unui nivel de trai decent.”
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste anual prin hotarare a Guvernului si se aplica de la data de 1 ianuarie a anului urmator, cu actualizarea periodica o data pe an, dupa consultarea confederatiilor sindicale si patronale reprezentative la nivel national. In cazul in care programul normal de munca este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata la numarul mediu lunar de ore, potrivit programului legal de munca aprobat. Nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator programului normal de munca, se stabileste si se actualizeaza potrivit dispozitiilor anterior mentionate, pe baza procedurii de aplicare a mecanismului de stabilire si actualizare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, ce se aproba de catre Guvern.
Procedura de aplicare a mecanismului de stabilire si actualizare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata stabileste evaluarea gradului de adecvare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, in functie de ponderea acestuia in castigul salarial mediu brut, si cuprinde urmatoarele:
a) modalitatile de stabilire si actualizare a nivelului salariului minim brut pe tara garantat in plata;
b) criteriile de stabilire si actualizare ale salariului minim brut pe tara garantat in plata, care sa includa cel putin urmatoarele elemente:
(i) puterea de cumparare a salariului minim, luand in considerare costul vietii;
(ii) nivelul general al salariilor si distributia acestora;
(iii) rata de crestere a salariilor;
(iv) nivelurile si evolutiile productivitatii la nivel national pe termen lung;
c) indicatorii statistici nationali comunicati de Institutul National de Statistica si Comisia Nationala de Strategie si Prognoza, aferenti criteriilor prevazute anterior;
d) setul de indicatori anuali de monitorizare si evaluare a impactului asupra mediului economic si social;
e) modul de realizare a analizelor-suport si de monitorizare a evolutiei salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, in functie de nivelul orientativ, intre 47%-52%, al ponderii valorii salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata in castigul salarial mediu brut, considerat indicator de referinta pentru evaluarea gradului de adecvare.
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin hotarare a Guvernului poate fi acordat unui salariat pentru o perioada de maximum 24 de luni, de la data incheierii contractului individual de munca. Dupa expirarea perioadei respective salariatului i se acorda un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata;
Guvernul poate stabili prin intermediul unei Hotarari, o majorare a salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, diferentiat pe criteriile nivelului de studii si vechimii in munca.
Angajatorii vor avea obligatia de a aduce la cunostinta salariatilor nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata.
Nerespectarea obligatiilor legale privind garantarea salariului minim brut pe tara garantat in plata este sanctionata cu amenzi (majorate) intre 3.000 si 5.000 de lei pentru fiecare persoana pentru care s-a constatat nerespectarea dispozitiilor legale, plafonat la o valoare cumulata de 200.000 lei. Aceste amenzi se aplica si in cazul raporturilor juridice neintemeiate pe un contract individual de munca, reglementate prin legi speciale, angajatorul avand obligatia de a stabili si garanta in plata o remuneratie cel putin egala cu salariul minim brut orar prevazut de sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Citeste si: