Procesul de recrutare joaca un rol decisiv in bunul mers al unei companii, avand in vedere ca presupune gasirea celor mai potrivite persoane pentru pozitiile deschise. El devine cu atat mai important cu cat pozitia pentru care se recruteaza este una mai inalta, de conducere, ce presupune un grad ridicat de responsabilitate.
Departamentele interne de recrutare sunt cele care se ocupa de toti pasii acestui proces, care presupune cautarea sau selectarea candidatilor potriviti pentru diverse pozitii deschise in companie, planificarea interviurilor, sustinerea lor sau negocierea ofertelor de angajare cu cei care se dovedesc a fi potriviti.
De ce este bine sa incredintezi recrutarea executivilor de top unei firme specializate
Totusi, cand vorbim despre pozitii de conducere, lucrurile sunt putin mai complexe. Este posibil ca departamentul intern de recrutare sa fie depasit de gestionarea unui proces precum cel de cautare a unui executiv de top. In cazul acesta, cand vorbim despre Executive Search, cea mai buna optiune este externalizarea.
Procesul de Executive Search presupune identificarea unor candidati care sa corespunda cerintelor unui post de conducere intr-o companie. Mai mult decat atat, acest proces este cu atat mai complex cu cat el nu poate fi derulat fara definirea prealabila a profilului pozitiei de top respective si a modelului de leadership ce trebuie urmat.
In plus, cevaa ce face ca recrutarea pentru pozitii de top sa fie diferita de cele specifice unui alt nivel de experienta este si metoda de identificare a candidatilor. De obicei, in cazul pozitiilor de entry level sau middle level, candidatii sunt cei care aplica, insa in cazul pozitiilor de top, candidatii trebuie mai degraba cautati si atrasi prin metode specifice activitatii de Executive Search.
Gasirea executivilor de top necesita o cautare complexa, cu metode specifice
Acest lucru face ca gasirea unui executiv de top sa fie un proces anevoios si consumator de energie pentru un departament intern de resurse umane, familiarizat mai degraba cu recrutarea pentru pozitii de middle level si entry level si sa nu dispuna de instrumentele necesare unei recrutari la un alt nivel. In schimb, o companie specializata in Executive Search are la dispozitie baze de date consistente, contacte si experienta pentru o astfel de cautare.
De asemenea, odata identificati potentialii candidati, acestora trebuie sa li se prezinte profilul pozitiei respective, compania, sa fie evaluati si intervievati. In cazul in care candidatul se dovedeste a fi potrivit, acestuia trebuie sa i se prezinte oferta, care uneori trebuie si negociata. O companie cu experienta in Executive Search va sti cum sa gestioneze acest proces si sa ofere inclusiv suport pentru integrarea viitorului executiv de top in organizatie.
Asadar, atunci cand vine vorba de Executive Search, este bine ca procesul de recrutare sa fie incredintat unei firme specializate, astfel incat timpul necesar pentru gasirea persoanei potrivite sa fie mai scurt, alegerea sa fie cea mai buna, iar resursele consumate sa fie cat mai reduse.
ECHIPA BIA HR