INFORMARE

In contextul cresterii incidentei virusului coronavirus (Covid-19) si avand in vedere impactul economic pe care il are aparitia acestui virus in Romania, consideram ca este esential ca partenerii nostri sa cunoasca optiunile pe care le au vis-à-vis de desfasurarea activitatii si salariatii proprii.

Astfel, enuntam mai jos o serie de masuri pe care angajatorii le pot pune in aplicare pentru minimizarea riscurilor, atat economic cat si cu privire la pierderea fortei de munca:

  • In sectoarele de activitate care permit, munca se poate desfasura in regim de telemunca sau munca la domiciliu, angajatorul avand obligatia de a intocmi acte aditionale la contractele de munca; Prestarea muncii in acest fel nu are nicio implicatie la nivel de costuri;
  • In cazul in care are loc o reducere semnificativa a volumului de activitate, angajatorul are urmatoarele optiuni in ceea ce priveste angajatii:
  1. Reducerea normei de munca si a salariului; aceasta optiune impune incheierea unui act aditional si, implicit, acordul salariatului;
  2. Stabilirea unor programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului vizat de masura, in conformitate cu prevederile art. 118 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicata;
  3. Acordarea de concediu fara plata. Ca si in situatia de mai sus, acest caz impune acordul salariatului;
  4. In cazul in care situatia se agraveaza, fiind declarata stare de forta majora, contractul va putea fi suspendat in temeiul art. 50, lit. f, din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii, republicata. In aceasta situatie, angajatii nu sunt indreptatiți la plata drepturilor salariale sau a altor indemnizatii;
  • Intreruperea sau reducerea temporara a activitatii, situatie ce vizeaza motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pentru perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, da angajatorului posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului; Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiei reducerii saptamanii de lucru de la 5 la 4 zile.
  • Restructurarea posturilor – aceasta masura este de aplicat in ultima instanta si vizeaza eliminarea posturilor din organigrama societatii, fiind o concediere ce nu are legatura cu persoana salariatului. Decizia de desfiintare a locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa privind aspecte economice/de reorganizare / eficientizare a activitatii, etc.

Concluzionand, in functie de nivelul/gradul in care este afectata compania dumneavoastra, puteti opta pentru aplicarea unei masuri din cele mentionate anterior.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.