Cum eviți discriminarea și părtinirea în recrutare

discriminare

Cât la sută din decizia finală în recrutare a fost influențată de preconcepțiile sau părtinirile tale?  Îți este poate dificil să estimezi, dar prin natura umană suntem predispuși la forme de părtinire sau discriminare, avem poate tendința de a favoriza oamenii poate pe baza caracterului lor sau a unor similitudini cu noi decât pe baza abilităților, calificărilor sau experienței lor. Chiar și lucruri precum formatul CV-ului unui candidat sau faptul că un candidat este din același oraș ca tine pot duce la părtinire. Atunci când părtinirea influențează deciziile de angajare, riști să alegi candidatul greșit, să întâmpini probleme legale de discriminare, să subminezi e inițiativele companiei de diversitate și egalitate. Iată cum eviți părtinirea și discriminarea la interviu. 

 

Ce criterii pot dezavantaja candidații atunci când o companie recrutează? Respondenții studiilor realizate de Uniunea Europeană menționează vârsta candidatului (52%) stilul său de a se îmbrăca sau de a se prezenta (50%). Alte criterii, menționate de cel puțin o treime dintre respondenți, sunt: aspect fizic (44%), dizabilitate (43%), etnie romă (42%), culoarea pielii (39%), accent (35%) și origine etnică (34%). 

Discriminarea și părtinirea fac parte din natura umană. Creierul nostru este programat pentru a prefera instinctual oamenii cu anumite atribute, iar cercetările sugerează că există mai mult de 180 de tipuri de prejudecăți cognitive, iar unele sunt se manifestă în procesul de angajare. De exemplu, părtinirea asemănării te poate determina să selectezi o persoană care a urmat aceeași școală ca tine, iar stereotipurile te pot determina să crezi că un candidat mai în vârstă nu este priceput la tehnologie sau o femeie cu un copil poate lipsi mult de la muncă. 

Recunoașterea și eliminarea părtinirilor conștiente sau inconștiente te va ajuta să desfășori un proces de recrutare echitabil și corect și să angajezi persoane care să aibă abilitățile cerute de job, precum și capacitatea de a face față provocărilor care vor apărea în activitatea sa. Iată câțiva pași pentru prevenirea prejudecăților în angajare.

 


Creează un training  despre părtinirile inconștiente

Echipa de recrutare poate beneficia de formare privind prejudecățile inconștiente. Prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la părtinirile comune, veți putea lua decizii mai raționale, bazate pe dovezi pe parcursul procesului.

 

Elimină limbajul bazat pe părtiniri sau discriminări din anunțurile de recrutare

Scrie anunțuri de angajare cu un limbaj mai incluziv. Folosește titluri de joburi  neutre din punctul de vedere al genului și evită expresiile care pot descuraja anumite categorii demografice să aplice (cuvinte precum „competitiv” și „ambițios”). De asemenea, evită să faci referire la caracteristici personale – cum ar fi vârsta, genul, aspectul fizic – cu excepția cazului în care acestea fac parte din cerințele reale ale postului.

Creează un anunț obiectiv, în care să acorzi cu atenție cerințelor specifice ale postului, astfel încât toți potențialii candidați să înțeleagă clar abilitățile și responsabilitățile.

Când ai definit în mod clar cerințele locului de muncă, puteți identifica întrebările și informațiile de care ai nevoie de la candidați. Astfel eviți să cauții informații inutile și potențial discriminatorii. 

Ce informații ar trebui să cuprindă anunțul de job pentru a nu fi discriminatoriu: 

  • Cerințele și responsabilitățile 
  • Menționează care sunt cerințele „esențiale” și care sunt „dezirabile”
  • Ia în considerare includerea unei declarații de diversitate în anunțul jobului, care încurajează persoanele din medii diferite să aplice și persoanele  cu dizabilități.

Colaborează cu echipa ta

Angajarea ar trebui să fie un efort de echipă, așa că implică mai mulți oameni (recrutori, manageri, colegi din alte deparrtamente) în vizualizarea CV-urilor și la interviu. Aceasta poate fi una dintre cele mai bune modalități de a elimina părtinirea, deoarece vei primi numeroase opinii de la membrii echipei, care au abordări și percepții diferite. Angajarea, ca o activitate de echipă, este deosebit de eficientă pentru reducerea părtinirilor, bazate pe similitudini.

 

(3) Constituie discriminare directă orice act sau faptă de deosebire, excludere, restricție sau preferință, întemeiat(ă) pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării drepturilor prevăzute în legislația muncii, se arată în Codul Muncii, capitolul 2, art. 3. 

 

Evită prescreeningul pe rețelele sociale

Raportul iHire privind starea recrutării online din 2023 a constatat că 27% dintre angajatori au spus că au verificat prezența unui candidat în rețelele sociale în ultimul an. Informațiile din conturile de pe rețelele sociale ale candidaților îți oferi informații valoroase, însă la începutul procesului de recrutare pot crea părtiniri.

Dacă trebuie să faci verificări pe rețelele de socializare, păstrează această etapă spre finalul recrutării, pentru a-ți menține obiectivitatea la interviu. Apoi, asigură-te că te concentrezi pe informații utile, cum ar fi experiența menționată, dacă prezența online a candidatului se potrivește cu valorile companiei sau dacă interacționează în mod regulat cu profesioniști din industrie.

 

Alege tool-urile „oarbe”

Unele sisteme de citire a CV-urilor și tracking a a candidaților îți permit să elimini informațiile personale din CV-uri, cum ar fi numele, adresele, fotografia, care ar putea influența opinia ta despre un candidat. Astfel vei putea să te concentrezi pe abilitățile și experiența persoanei, mai degrabă decât asupra factorilor care pot declanșa părtiniri inconștiente. De exemplu, eliminarea datei de absolvire a facultății poate preveni prejudecățile legate de vârstă.

 

Creează evaluări obiective

Înainte de a intervieva candidații, stabilește criterii standard de evaluare. Evaluează răspunsurile candidaților (de exemplu, pe o scară de la 1 la 4) și trimite același test tuturor candidaților pentru un job, pentru care să ai și un barem de corectare. 

 

Ce ar trebui să faci la interviu pentru a evita discriminarea

Când întâlnești la interviu, nu face presupuneri bazate pe comportamentul sau limbajul corpului persoanei care ar putea fi rezultatul unei dizabilități, a unei situații medicale sau a unei stări de oboseală. 

Pune tuturor candidaților același set de întrebări, desigur cu mici schimbări în funcție de persoană, de modul în care decurge interviul. Astfel te asiguri că obții doar informații relevante de la candidați despre abilitățile lor și despre modul în care acestea se raportează la cerințele postului. Când ceri informații suplimentare, acordă atenție modului în care formulezi întrebările pentru a nu fi invazive sau potențial discriminatorii.

 

Cum faci lista finală a candidaților

Pentru lista finală este foarte important să ai o înțelegere clară a cerințelor postului. Primul pas este să ceri și să revezi informațiile de la toți candidații cu privire la capacitatea lor de a face față jobului pe baza aptitudinilor și experienței lor.

Când selectezi candidații pentru lista scurtă, asigură-te în privința acestor aspecte:

  • Evaluează candidații folosind criterii precum potrivirea abilităților, aptitudinilor și experienței cu cerințele postului
  • Evaluează candidații din perspectiva potrivirii cu echipa și mediul de lucru
  • Documentează în mod clar motivele pentru care iei anumite decizii pentru a putea oferi candidaților feedback

Caz de discriminare 
Managerul unui hotel este responsabil pentru recrutarea unui recepționer și angajează un recrutor extern pentru a selecta candidații pentru lista scurtă. Managerul îi spune consultantului de recrutare că nu își dorește pe nimeni cu accent în rol pentru că le va afecta imaginea. Agenția de recrutare respectă cererea și nu transmite detaliile Annei, o emigrantă recent sosită din China, care are cunoștințe excelente de limba engleză și mulți ani de experiență în hoteluri mari. Anna poate face o plângere de discriminare rasială dacă a simțit că nu a fost propusă pentru acest rol din cauza rasei sale. Hotelul poate fi răspunzător pentru discriminare dacă se constată că Anna ar fi putut îndeplini cerințele postului, indiferent de accentul sau țara de origine. Recrutorul poate fi răspunzător pentru asistarea discriminării.

 

APELEAZĂ LA O AGENȚIE DE RECRUTARE care are cunoștințe despre Formele de Discriminare 

Echipa BIA Human Capital Solutions are o experiență de peste 30 de ani în recrutare și îți poate oferi suport în business. Ne dorim să ai mai mult timp pentru echipa ta și încercăm mereu să gasim cele mai bune soluții pentru a atrage noi colegi, chiar și pentru domeniile sau posturile mai dificil de ocupat.

Iată ce avantaje îți aduce recrutarea prin BIA HCS:

  • 90% dintre proiecte sunt finalizate cu succes prin direct search și head hunting.
  • Scurtarea timpului de recrutare, unele posturi au fost ocuapte în mai puțin de 5 zile lucrătoare de la startul proiectului.
  • Integrarea profilului jobului în cultura companiei și definirea strategiei pentru căutarea candidaților.
  • Suport în ofertarea candidaților și în negociere
  • Experiență în recrutare în domenii diferite: contabilitate, construcții, retail, medical, farma, auto, arhitectură

Povestește-ne despre business-ul tău și despre nevoile de recrutare la biaoffice@bia.ro

Când abordezi prejudecățile și discriminările care pot apărea inconștient în recrutare, descoperi numeroase beneficii, precum atragerea și reținerea mai ușoară a talentelor. Vei crește reputația brandului de angajator și vei promova un mediu de lucru incluziv și pozitiv, în care oamenii au sentimentul de apartenență. Se simt apreciați, respectați și asta se va vedea în rezultatele lor precum și în dorința de a rămâne în companie pe termen lung.

 

Surse:

https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2972

https://humanrights.gov.au/our-work/employers/step-step-guide-preventing-discrimination-recruitment

https://www.forbes.com/councils/forbeshumanresourcescouncil/2023/08/29/7-ways-to-break-common-hiring-biases-for-more-equitable-recruiting/

 

Citește și:

 

Avantajele pe care le ai în business dacă angajezi persoane cu dizabilități

Ce este fenomenul quiet vacationing. Cum îl identifici și cum îl previi

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.