Prin mainile angajatorilor si recrutorilor trec zilnic zeci, chiar sute de CV-uri, insa doar unele dintre ele ajung sa fie selectate pentru un prim interviu. De obicei, acest lucru se intampla din cauza ca experienta candidatilor nu corespunde cerintelor postului.
Exista insa si cazuri in care candidati cu potential nu trec de faza preliminara a procesului de recrutare din cauza modului in care CV-ul este redactat. In cele ce urmeaza, vom puncta o serie de lucruri care ar trebui sa apara sau nu intr-un CV, care sa atraga atentia companiilor in mod pozitiv si sa le garanteze candidatilor calea spre un interviu de angajare.
Datele personale
In primul rand, numele complet al candidatului trebuie sa fie asezat intr-o zona cat mai vizibila a CV-ului, in deschiderea acestuia. Si datele de contact trebuie sa fie amplasate intr-un loc cat mai accesibil, astfel incat recrutorul sa le poata identifica usor, fara a fi nevoit sa le caute prin tot documentul. Nu in ultimul rand, sa fie corect redactate.
Foarte important si de preferat in ceea ce priveste adresa de email este ca ea sa fie una cat mai serioasa si sa contina, atat cat este posibil, numele candidatului. O fotografie nu ar strica, cu conditia ca si aceasta sa il ilustreze pe candidat intr-o ipostaza formala.
Claritate si concizie
Un CV reusit nu ar trebui sa aiba mai mult de doua, trei pagini, in cazul in care experienta candidatului este una extrem de vasta. Un CV stufos, repetitiv sau plin de detalii irelevante este adesea evitat de recrutori, acestia preferand sa regaseasca in aplicatia unui candidat aptitudinile si experienta care il recomanda pentru un job anume.
De aceea, cele mai bune CV-uri sunt cele in care sunt enumerate pozitiile ocupate in trecut, responsabilitatile si realizarile avute la joburile anterioare, precum si eventualele certificari dobandite de-a lungul experientei profesionale.
Educatia
Aceasta sectiune a CV-ului trebuie sa includa scolile urmate si anul absolvirii fiecareia dintre ele, precum si specializarile. Desigur, excesele nu sunt bune si nu trebuie incluse aici gradinita sau scoala primara, insa este bine sa fie mentionate cursurile de operare pe calculator sau de limbi straine urmate in afara scolii.
In ceea ce priveste acest ultim aspect, un CV reusit trebuie sa contina si nivelul la care candidatul cunoaste aceste limbi straine. Acesta se poate evalua in prealabil, astfel incat informatia mentionata in Curriculum Vitae sa fie de o mai mare acuratete.
Intr-un CV corect realizat, toate aceste detalii vor fi punctate in sens invers cronologic, incepand cu ultimul loc de munca si terminand cu prima unitate de invatamant relevanta absolvita.
Nu in ultimul rand, candidatii trebuie sa includa si obiectivul profesional pe care si-l propun odata cu obtinerea unui nou job si sa aiba in vedere ca recrutorii nu vor fi impresionati de obiective exagerate si nerealiste, ci de unele clare si realizabile.
Poate ca par putine lucrurile pe care le-am avut de mentionat cu privire la realizarea unei candidaturi de succes pentru un job, insa ne-am propus, inca din debutul acestui articol, ca ele sa fie exact asa cum ar trebui sa fie expuse si in CV-ul unui candidat: clare si la obiect.
ECHIPA BIA HR