Cine opteaza pentru munca temporara in Romania

Munca temporara in Romania 2018Serviciile de munca temporara reprezinta o solutie optima din punct de vedere financiar, dar si accesibila si lipsita de riscuri. Organizatia care are nevoie sa inlocuiasca un angajat permanent pentru o perioada determinata, care are proiecte punctuale cu o nevoie crescuta de personal sau care pur si simplu doreste sa testeze compatibilitatea unor angajati cu pozitiile deschise are ca optiune rentabila serviciul de leasing de personal.

Munca temporara de ambele baricade

27 de milioane de angajati cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani au avut un contract temporar de munca in 2017, adica 14,3% din totalul contractelor incheiate, conform statisticilor Eurostat.

In Romania, potrivit celor mai recente date Eurostat, contractele prin agent de munca temporara sunt putin folosite, comparativ cu alte tari ale Uniunii Europene.

Angajatii temporari

Flexibilitatea la nivelul locului de munca este o tendinta actuala din ce in ce mai prountata si la noi in tara. Munca temporara ofera angajatilor o combinatie optima intre flexibilitate si siguranta, prin cadrul legislativ stabil.

Oportunitatile oferite angajatilor de contractele prin agent de munca temporara sunt apreciate in special de tineri, ca modalitate de a pune in practica cunostintele teoretice dobandite in scoala, dar si ca flexibilitate. Acestia au astfel posibilitatea de a vedea cat de bine se potrivesc cu un loc de munca pe care si-l doresc si de a se confrunta cu responsabilitatile jobului in sine.

Companiile care incheie contracte prin agent de munca temporara

Companiile care doresc sa atraga talente si potentiali specialisti, care se gandesc la posibilitatea “testarii” acestora pe o perioada mai mare de timp opteaza pentru servicii de munca temporara.

In 2018, in contextul unei fluctuatii tot mai crescute de personal, precum si a penuriei de candidati, organizatiile au posibilitatea sa acopere deficitul si sa isi securizeze costurile cu recrutarea prin servicii de leasing de personal. Tocmai de aceea opinam ca potentialul de crestere a contractelor prin agent de munca temporara este mare spre foarte mare, in contextul in care Romania urmeaza fluxul european.

Munca temporara in legislatia romaneasca

Munca prin agent de munca temporara este o forma atipica de angajare si reprezinta una din modalitatile angajatorilor de a flexibiliza munca si de a avea un control mai eficient al costurilor cu salarizarea. Astfel, pe piata muncii se ofera acces la un job mai sigur unor categorii considerate vulnerabile: studenti, lucratori sezonieri sau someri.

Leasing-ul de personal, asa cum mai este cunoscuta munca prin agent de munca temporara, implica un raport temporar de munca intre un intermediar (agentul de munca temporara), un salariat pus la dispozitie catre o companie si aceasta din urma, ca organizatie care utilizeaza serviciile lucratorului.

Munca temporara este reglementata prin Codul Muncii (Legea 53/2003, cu modificarile si actualizarile ulterioare) la capitolul VII, articolele 88-102.

In stabilirea unor elemente caracteristice acestui tip de raporturi de munca sunt incluse si prevederile:
 

  • Hotararea de Guvern 1256/2011 privind conditiile de functionare, precum si procedura de autorizare a agentului de munca temporara;
  • Hotararea de Guvern 557/2007 privind completarea masurilor destinate promovarii imbunatatirii securitatii si sanatatii la locul de munca pentru salariatii cu contract de munca pe durata determinata si pentru salariatii temporari incadrati la agenti de munca temporara;
  • Legea 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca, modificata si completata.
La nivel european amintim:
 
  • Directiva 2008/104/CE a Parlamentului European si a Consiliului, privind munca prin agent de munca temporara;
  • Conventia OIM 181/1997 privind agentiile private de ocupare a fortei de munca;
  • Directiva 91/383 CEE a Consiliului de completare a masurilor destinate sa promoveze imbunatatirea securitatii la locul de munca in cazul lucratorilor care au un raport de munca pe durata determinata sau un raport de munca temporara.
Doresti sa optezi pentru servicii de munca temporara? Contacteaza-ne!

Te-ar mai putea interesa si:
 

Leasingul de personal si munca temporara: Cand si de ce sa apelezi la specialisti pentru asta

Cum actionam in cazul angajatilor care nu fac fata volumului de munca

Novo Nordisk, un nou partener de renume