Ora sinceritatii: angajat vs angajator / candidat vs recruiter

Angajat vs angajator, candidat vs recruiterIn comunicare, confruntarea directa si sincera aduce adesea mai multe beneficii decat ai putea crede. Daca i-ai scrie un mesaj sincer celui care iti impacteaza direct munca, ce i-ai spune? Cata recunostinta ar contine si cat repros?
Un bun exercitiu, daca vrei ca lucrurile sa se schimbe in bine, este sa scrii ceea ce vrei sa transmiti, pentru ca mai apoi sa decizi ce este important si ce nu din mesajul tau, ce ar putea fi factor declansator pentru ca interlocutorul sa inteleaga si sa ia atitudine in sensul dorit.

Angajat vs angajator

Esti angajat si frustrarile tale se resfrang adesea catre angajator – sef, patron, companie in general. Care sunt cele mai mari reprosuri? Crezi ca tu ar trebui sa fii recunoscator pentru un job stabil sau compania care, fara tine, nu ar putea rezista in piata?

Draga angajatorule,

Cand m-ai intrebat ultima oara cum imi este in compania ta? Cand ti-ai pus problema unei evaluari care sa se concretizeze cu o ajustare salariala? Iti aduci aminte de mine daca te anunt ca vreau sa plec si te arati nedumerit si suparat. Dar cand vin cu propuneri concrete ca lucrurile sa fie bune, fie mesajul nu ajunge la tine, fie imi spui ca tu gandesti si eu execut.

Spui ca ma platesti pentru munca mea, dar stii ce fac si cum fac? Care sunt eforturile pe care trebuie sa le depun, extra fata de celebra fisa a postului, ca sa imi pot face munca? Un job este doar un job, dar valorizarea pe care ti-o da munca te determina sa depui mai mult efort, atunci cand acesta este recunoscut. Degeaba iti sunt loial si incerc sa ma dezvolt continuu daca, atunci cand apare sansa unei promovari, tu aduci alti oameni ca sa fie sefi ca eu oricum stiu sa imi fac treaba.

Cum pot fi recunoscator pentru locul de munca pe care mi-l oferi daca pentru tine sunt doar o rotita usor de inlocuit? Cum sa nu ma atraga concurenta cu un salariu mai bun si promisiunea unui mediu de lucru propice daca tu imi spui mereu sa am rabdare ca voi fi rasplatit daca munca mea aduce plus valoare, insa acest lucru nu se intampla niciodata? De ce nu ma respecti ca partener de business si ma tratezi mereu cu superioritate?

***

Ca antreprenor sau CEO, ai reprosuri de adresat oamenilor tai? Sunt oamenii tai sau angajati? Ce ai vrea sa le transmiti daca ai avea o intalnire cu fiecare in parte?

Draga angajatule,

Ca sa iti pot plati salariul, ca sa iti pot mari salariul, ca sa iti pot oferi beneficii si sa te trimit la cursuri de perfectionare, tu trebuie doar sa iti faci munca. Eu nu sunt dusmanul tau, stapanul cel lacom care profita de munca ta. Tragem amandoi in aceeasi directie si lucrurile vor fi bine pentru toata lumea.

Tu vii la munca si apoi iesi sa iti bei cafeaua. Pleci in pauza de pranz si revii dupa 2 ore. Apoi stai peste program ca nu reusesti sa iti termini treaba si ma invinovatesti pe mine. Dar la final de luna eu oricum trebuie sa iti dau salariul, chiar daca ti-ai facut bine sau nu activitatea.

Investesc in tine si te pregatesc, iar peste 4 luni pleci la concurenta. Ma santajezi cu demisia ca sa iti maresc salariul, dar nu vrei sa iti eficientizezi munca ca sa te pot plati mai bine. Imi reprosezi ca nu vreau sa stiu cat de greu iti este, dar scrii pe Facebook in loc sa vii sa vorbim. Vrei sa te las sa trasezi strategia business-ului meu, dar daca lucrurile se complica, pleci si ma lasi sa trag ponoasele. Respectul ar trebui sa fie reciproc.

Candidat vs recruiter

Ai vazut un job potrivit, ai aplicat si ai fost chemat la interviu. Multi recruiteri fac aceleasi “greseli”. Tu ce ai avea sa ii spui persoanei de la HR?

Draga recruiter,

Te-ai gandit vreodata ca ai putea cunoaste mai bine o persoana daca ai depasi intrebarile standard la care ti se recita raspunsuri invatate? Ca poate daca nu sunt potrivit pentru acest post, as fi potrivit pentru altul, asa ca ar fi frumos sa lasi o impresie buna si sa imi oferi si un feedback, fie el si negativ?

Daca tu ma contactezi (ca piata joburilor este dura si sunt din ce in ce mai putini specialisti disponibili), asigura-te ca am legatura cu postul sau macar crede-ma pe cuvant daca iti spun ca s-ar putea sa nu fiu potrivit. Nu ma chema la intalnire doar ca sa iti bifezi tu un obiectiv cantitativ, cum ar fi un numar de candidati stabilit anterior, statistic. Timpul amandurora este pretios.

Fii sincer si anunta-ma de la inceput cu cine este interviul, daca dau vreun test, cate etape sunt. Si nu te astepta sa iti cer un salariu de junior daca am peste 10 ani experienta relevanta si jobul este pentru cei cu profilul meu. Mai simplu pentru toata lumea este sa prezinti de la inceput bugetul alocat – salariul net si beneficiile. Asa stiu sigur daca ma intereseaza sau nu si nu pierde nimeni timpul.

Stiu ca vrei sa iti dai seama ce fel de om sunt, dar te rog nu pune intrebari prea personale sau discriminatoare. Nu este profesionist si nu vei face decat sa ma pui pe fuga.

***

Te intalnesti cu sute de candidati. Scanezi CV-uri si dai telefoane, scrii e-mailuri si recrutezi, ca apoi sa o iei de la capat ca persoana proaspat angajata pleaca dupa 2 luni. Ce i-ai spune candidatului, ca sa va faceti reciproc munca mai usoara?

Draga candidatule,

Ai dat peste anuntul de recrutare. Te rog, nu imi cere detalii daca ai un link catre toate informatiile disponibile despre job, este nevoie doar de un click. Iti multumesc ca esti interesat de organizaie, dar nu mai trimite CV-ul tau in care ai 2 ani experienta in domeniul administrativ daca postul disponibil este in IT si solicita +5 ani de munca dovedita. Si nu ma suna sa imi reprosezi ca nu te-am chemat la interviu.

Incearca sa depasesti micile probleme gramaticale din CV. Tine de respect, chiar daca in munca ta nu va trebui sa predai limba romana nimanui.

Daca stabilim impreuna o zi si o ora pentru interviul de angajare, macar anunta-ma daca te-ai razgandit. Sau daca intarzii. Si, te rog, nu ma suna a doua zi sa ma intrebi daca te angajez, un proces de recrutare implica mai multe persoane intervievate si mai mult timp de decizie.

Inainte sa intrebi direct cat este salariul (daca nu era deja specificat in anunt), incearca macar sa te prefaci interesat de ceea ce iti povestesc despre post si companie. Vrei jobul pentru care ai aplicat? Ce-ar fi sa citesti putin cerintele inainte de intalnire sau macar ce face compania angajatoare? Asa cum eu ma pregatesc pentru interviu, astept ca si tu sa faci acelasi lucru.

Lucrurile se misca in directia buna daca oamenii colaboreaza, inteleg si admit perspectiva celuilalt. Tu cui vrei sa ii transmiti un mesaj care sa iti imbunatateasca viata profesionala?
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.