Leasingul de personal si munca temporara: Cand si de ce sa apelezi la specialisti pentru asta

 Leasingul de personal este un concept folosit de decenii intregi la nivel mondial, iar in Romania si-a facut aparitia in anii ’90. Ce presupune mai exact leasingul de personal? O agentie de specialitate sau o companie de resurse umane si recrutare asigura unei alte firme personal pe o perioada determinata.

Astfel, cei care vor lucra in acest sistem vor fi angajati in acte ai companiei de recrutare, dar in practica ei vor presta servicii pentru firma care are nevoie de personal pe o durata prestabilita. Companiei care ofera servicii de leasing de personal ii revin sarcinile intocmirii documentelor necesare angajarii, contractelor de munca si a fisei postului sau de managementul tichetelor de masa, cand este cazul.

Cand apare nevoia de munca temporara

Exista perioade in activitatea unei firme cand nevoia de forta de munca este mai mare. Poate fi vorba de varfuri de productie date de sezonalitatea afacerii, precum in constructii, agricultura si turism, sau de proiecte preluate pe o perioada determinata. In astfel de situatii, apelarea la un agent de munca temporara este o solutie extrem de eficienta pentru o companie.

De asemenea, nevoia de a apela la leasingul de personal poate aparea si atunci cand angajatii intra in concediu medical, de maternitate sau de studii, ori atunci cand compania nu mai are voie sa faca angajari. O alta situatie in care munca temporara este o solutie este cea in care vorbim despre o firma nou infiintata sau despre un departament nou infiintat in firma, cand succesul activitatii nu poate fi preconizat cu certitudine.

Avantajele leasingului de personal

Un prim avantaj de care se bucura o firma care apeleaza la leasing de personal este acela ca are acces cu usurinta la forta de munca, fara a mai fi nevoita sa caute personal, sa ii expuna conditiile contractului de munca si, eventual, sa negocieze cu acesta anumite clauze.

Astfel, compania care apeleaza la forta de munca temporara scapa de o serie de responsabilitati, cum ar fi cele legate de intocmirea actelor de angajare, de salarizare, furnizorul de personal fiind cel care preia toate aceste atributii. Printre atributiile incredintate furnizorului de personal se numara si cele legate de salarizare, de intocmirea documentelor fiscale sau de relatia cu institutiile abilitate.

Practic, odata externalizate aceste atributii, costurile legate de angajarea pe perioada determinata sunt predictibile si mai mici, iar atentia companiei se poate indrepta catre activitatea sa de baza. In felul acesta, apeland la agenti de munca temporara, firma economiseste nu doar timp, ci si foarte multa energie.

Pe de alta parte, exista si cazuri in care, odata cu finalizarea contractului pe perioada determinata, sa existe posibilitatea prelungirii acestuia, daca firma ajunge la concluzia ca unul sau mai multi angajati temporari au devenit indispensabili pentru activitatea acesteia.

ECHIPA BIA HR

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.