Prima impresie la un interviu de angajare

Un candidat care a aplicat pentru mai multe joburi trebuie sa se astepte ca in orice moment ii va suna telefonul si va fi chemat la un interviu. Angajatorul sau recrutorul se prezinta, spune despre ce job este vorba si, eventual, data la care candidatul a aplicat, il intreaba pe candidat daca mai este interesat de aceasta pozitie, iar daca raspunsul este unul pozitiv, urmeaza sa fie stabilita o prima intalnire.

De obicei, aceasta prima intalnire a candidatului este cu un recrutor sau cu un reprezentant al departamentului de resurse umane. Desi este considerata una dintre etapele usor de trecut in procesul de recrutare, exista lucruri care l-ar putea descalifica pe candidat. De aceea, ne-am propus sa va prezentam o serie de lucruri care l-ar putea ajuta pe un candidat sa treaca de aceasta etapa a procesului de recrutare si care sa-l ajute sa obtina jobul dorit.

Emotiile trebuie lasate acasa

Nu trebuie sa mai precizam ca punctualitatea este necesara la o prima intalnire. Desigur, nu este indicat nici ca cel care se prezinta pentru un interviu de angajare sa fie mai devreme cu o ora la intalnire. Odata ajuns acolo, candidatul trebuie sa se gandeasca la faptul ca are in fata sansa obtinerii jobului dorit, dar si un om, la fel ca el, care il va alege sau nu in functie de impresia pe care i-o lasa.

Emotiile ar trebui sa fie constructive, insa mainile si vocea care tremura, balbaielile, privirea pierduta sau raspunsurile monosilabice sunt semne de nesiguranta, de lipsa de incredere in aptitudinile si in fortele proprii. Nicio companie nu vrea sa vada asta la un potential angajat, mai ales daca este vorba despre posturi ce implica initiativa sau creativitate.

Atitudinea este decisiva

Desigur, nici extrema cealalta, in care candidatul are impresia ca stie deja totul despre companie, despre job si despre cum ar trebui gandidata strategia companiei nu este o varianta de succes in obtinerea unui job. Exista candidati care vor cu orice pret sa domine discutia cu recrutorul sau cu angajatorul, iar o astfel de atitudine nu este, de obicei, castigatoare.

Discutia dintre cel care angajeaza si cel care vrea sa fie angajat trebuie sa fie una in care cele doua parti se afla pe picior de egalitate si fac un schimb de informatii menit sa le dezvaluie atat uneia, cat si celeilalte parti daca se poate naste o colaborare.

Tinuta: formala sau nu?

Totodata, impactul vizual este important. Spre exemplu, daca jobul este unul care implica munca de teren si o mobilitate sporita, ar fi neindicat pentru un candidat sa se prezinte intr-o tinuta foarte formala si vizibil incomoda la interviu. In egala masura, daca pozitia pentru care se recruteaza implica multe intalniri sau sedinte de afaceri, ar fi in dezavantajul candidatului sa se prezinte la interviu intr-o tinuta sport.

Nu in ultimul rand, cel care aspira la un job trebuie sa fie pregatit, “sa-si faca temele” inainte de interviu. Este in detrimentul candidatului sa nu stie mai nimic despre companie sau despre ce presupune postul pentru care a aplicat. Internetul este plin de informatii, iar candidatii ar trebui sa foloseasca acest lucru in avantajul lor: sa se documenteze in prealabil si sa fie pregatiti sa raspunda oricarei intrebari venite din partea angajatorului.

Odata trecuta aceasta prima etapa, pot urma diverse teste de aptitudini, interviuri cu manageri sau sefi de echipa, ori chiar cu clientii angajatorului, etape pentru care candidatul are nevoie de o pregatire ceva mai temeinica.

ECHIPA BIA HR

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.