Avantajele pe care le ai în business dacă angajezi persoane cu dizabilități

dizabilitati

Doar 17% dintre românii cu dizabilități, care pot fi încadrați în muncă, lucrează acum. În tot acest timp, deficitul de talente și diversitatea de idei și opinii sunt două dintre aspectele care–ți ridică la fileu cele mai mari provocări. Ce soluții ai în recrutare? Orientează-te spre pool-uri de talente mai puțin reprezentate în mediul de lucru, dar dornice să lucreze. Persoanele cu dizabilități pot aduce diversitate și motivație sporită la locul de muncă, dar încă luptă împotriva stigmatizării și discriminării. Mai multe companii văd beneficiile angajării pe deplin incluzive, dar mai este mult de făcut.

Pentru a face mediul de lucru mai incluziv, începe din interior spre exterior! Asigură-te că politicile și cultura companiei sunt incluzive și favorabile persoanelor cu dizabilități. Și cel mai important, reține ceea ce spune  Diane Elizabeth, autoarea cărții Green Is the New Black „Nu angajarea unor persoane talentate pentru care este nevoie de acomodare este o problemă serioasă. Concentrează-te pe ceea ce poate face persoana pentru companie.” Iar beneficiile sunt multiple.



Companiile care au îndeplinit criteriile cheie de includere a persoanelor cu dizabilități au avut de 2,6 ori mai multe venituri nete și profit dublu (raport Accenture, „The Disability Inclusion Imperative”)

 

Există o piață vastă, neexploatată, de oameni talentați cu dizabilități

La sfârșitul anului 2023, în România erau peste 900 de mii de personae cu dizabilități, potrivit datelor Ministerului Muncii. Deși legea obligă firmele și instituțiile, care au peste o sută de angajați, să aibă, printre salariați și, cel puțin, 4% persoane cu dizabilități, realitatea este că doar în jur de 6% dintre cei peste 900 de mii de oameni cu handicap din România au un job, ceea ce înseamnă că mai puțin de un adult cu dizabilitate din zece lucrează. Dacă ne referim la românii cu dizabilități care au și vârsta pentru a lucra, doar 17% dintre aceștia au un job. Multe companii aleg să plătească amenzi în loc să angajeze persoane cu dizabilități, conform euronews.ro 

La solicitarea Europei Libere, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a comunicat că între 1 ianuarie 2022 și 30 noiembrie 2023, firmele de stat și private și instituțiile publice au plătit la stat aproape 5 miliarde de lei taxă pentru neagajarea unor persoane cu dizabilități.

 

primești stimulente fiscale pentru angajarea persoanelor cu dizabilități.

Iată ce avantaje ai, ca angajator, dacă angajezi persoane cu dizabilități

a) deducerea, la calculul profitului impozabil, a sumelor aferente adaptării locurilor de muncă protejate şi achiziţionării utilajelor şi echipamentelor utilizate în procesul de producţie de către persoana cu handicap;

b) deducerea, la calculul profitului impozabil, a cheltuielilor cu transportul persoanelor cu handicap de la domiciliu la locul de muncă, precum şi a cheltuielilor cu transportul materiilor prime şi al produselor finite la şi de la domiciliul persoanei cu handicap, angajată pentru muncă la domiciliu;

c) decontarea din bugetul asigurărilor pentru şomaj a cheltuielilor specifice de pregătire, formare şi orientare profesională şi de încadrare în muncă a persoanelor cu handicap;

d) o subvenţie de la stat, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare


Angajarea persoanelor cu dizabilități diversifică cultura companiei

Valoarea pe care persoanele cu dizabilități o pot aduce la locul de muncă depășește cu mult cifrele. Perspectivele lor unice ajută la crearea unei culturi diverse și la îmbunătățirea inovației în echipă. Deoarece persoanele cu dizabilități întâmpină adesea obstacole și probleme în viața lor personală, acestea pot găsi soluții la probleme complexe și neașteptate din business.

„Angajarea persoanelor cu dizabilități este o victorie pentru toți cei implicați”, spune Mary Dale Walters, vicepreședinte senior de comunicare strategică la Allsup. „Cei cu dizabilități privesc adesea problemele de afaceri în mod diferit și aduc gândire inovatoare pentru crearea produselor și serviciilor pentru clienți.”

De exemplu, persoanele cu sindromul Asperger (o tulburare din spectrul autismului) sunt adesea dotate din punct de vedere intelectual și au adesea o atenție excelentă la detalii și concentrare. Aceste calități le fac potrivite pentru lucrări complexe, orientate spre detalii.

 

Încurajează un mediu de lucru incluziv, empatic

Empatia este o trăsătură pe care este important să o ai în business atunci când lucrezi cu clienți. Colaborarea cu persoane cu dizabilități poate îmbunătăți percepția clienților asupra companiei. Empatia și incluziunea pot avea, de asemenea, un impact mare asupra percepției angajaților despre locul lor de muncă. Un studiu realizat de Deloitte a constatat că angajații care s-au simțit incluși și care au considerat că angajatorul apreciază diversitatea au o șansă cu 80% mai mare să spună că lucrează pentru o organizație de înaltă performanță. În plus, angajarea persoanelor cu dizabilități comunică responsabilitate socială, demonstrând interesul companiei față de problemele sociale mai largi care afectează comunitatea și oamenii din ea. Și promovarea unui mediu de lucru incluziv nu se oprește la angajare. Asiură-te că angajații cu dizabilități pot promova și coordona echipe, pentru a îmbunătăți cultura companiei.

 

Crește motivația colegilor

Potrivit unei lucrări științifice publicate în revista Humanities and Social Sciences Communications, persoanele cu dizabilități sunt foarte motivate să muncească deoarece, pe lângă faptul că primesc un salariu, se bucură de integrarea și participarea socială, întărindu-le identitatea și oferindu-le sentimentul că există normalitate.

Pentru că le este dificil să-și găsească un loc de muncă, persoanele cu dizabilități răspund cu un plus de apreciere, motivație și dăruire atunci când găsesc o poziție care se potrivește cu abilitățile și interesele lor. Acest nivel ridicat de satisfacție reduce absenteismul și numărul demisiilor.

 

Reduce fluctuația de personal

Work Institute a constatat că înlocuirea unui angajat costă în medie 15.000 dolari per lucrător, care câștigă un salariu mediu de 45.000 dolari pe an. Persoanele cu dizabilități tind să caute un loc de muncă stabil și de încredere și, prin urmare, au mai multe șanse să aibă și rate mai mari de retenție, iar angajarea lor poate fi benefică pentru profitul unei companii.

 

Atrage noi consumatori

Persoanele cu dizabilități reprezintă un segment de piața pe care merită să-l iei în considerare în business. Iar primul pas de a ajunge la acest segment de piață este reprezentarea la locul de muncă. Oamenii doresc să sprijine companiile care le pot satisface nevoile. Angajarea și promovarea persoanelor cu dizabilități le arată consumatorilor cu dizabilități, precum și familiilor și prietenilor acestora, că sunt apreciați, ceea ce îi poate determina să gândească mai favorabil companiei și să îi încurajeze să devină sau să rămână clienți fideli.

 

Cum să creezi un mediu de lucru incluziv

Ia în considerare implementarea următoarelor practici:

1. Creează un angajament și un obiectiv concret pentru angajarea incluzivă.

Nu este suficient să-ți dorești să ai mai mulți oameni cu dizabilități care lucrează pentru tine. Pune în practică acest deziderat astfel:

  • Creează obiective specifice și măsurabile pentru a recruta și integra persoanele cu dizabilități
  • Comunică obiectivul de angajare incluzivă fiecărui departament și manager din companie
  • Informează managerii de recrutare despre modul în care lucrătorii cu dizabilități pot contribui la cultura companiei, la crearea unui mediu de lucru motivant și despre locurile de muncă unde sunt mai potrivite persoanele cu dizabilități.

 

Îmbunătățește procesul de angajare.

Analizează procesul actual de angajare și optimziează-l astfel: 

  • Scrie anunțurile de angajare cu informații specifice despre cerințe, sarcinile postului, mediul de lucru, cultura locului de muncă. Dacă oferi program flexibil sau lucru remote, menționează acest lucru. Foarte important: specifică în anunțul de angajare că postul este deschis și unei persoanelor cu dizabilități. 
  • Folosește un limbaj deschis. De exemplu, în loc să menționezi că angajații trebuie să poată sta în picioare pentru perioade lungi de timp, poți spune că angajații trebuie să rămână la un punct de lucru pentru anumite ore.
  • Menționează ce facilități au la interviu. Acest lucru îi va liniști pe candidații cu dizabilități, vor ști că angajatorul are o cultură primitoare.
  • Informează managerii de recrutare și managerii de departamente să trateze toți candidații ca adulți capabili și să evalueze fiecare persoană numai în ceea ce privește adecvarea la cerințele postului, abilitățile legate în mod specific de job.
  • Creează o fișă de post specială pentru ei, cu anumite aspecte pe care le poți scoate în funcție de dizabilitate.

Ajută-i să-și îndeplinească sarcinile 

Înainte de angajarea persoanelorcu dizabilități, asigură-te că le poți oferi următoarele condiții de lucru:

  • Software de citire a ecranului pentru angajații cu deficiențe de vedere
  • Birouri înălțate și coridoare mai largi pentru angajații în scaune cu rotile
  • Coaching pentru angajații cu dizabilități intelectuale
  • Lucru de la distanță
  • Ajustări rezonabile ale proceselor de lucru

Pregătește angajații să primească colegii de muncă cu dizabilități

Compania poate face totul corect din punct de vedere managerial. Cu toate acestea, angajații cu dizabilități pot să nu se simtă confortabil dacă colegii lor nu îi tratează bine.

Pentru a asigura o tranziție ușoară după angajarea unei persoane cu dizabilități, implementează formarea pentru toți angajații. Astfel poți pregări echipa pentru a primi colegii cu dizabilități și pentru asigurarea unei tranziții fără probleme. Angajații cu dizabilități pot vorbi și pot răspunde direct la întrebări, dacă este cazul. Transmiteți bucuria că persoanele cu dizabiități se alătură echipei și speranțele de colaborare, incluziune și productivitate.

 

Oferă persoanelor cu dizabilități oportunități de dezvoltare

  • Stabilește programe de mentorat. Ajutați angajații cu dizabilități să stabilească relații de mentorat cu managerii din companie, pentru a-și dezvolta cariera. 
  • Oferă opțiuni de consolidare a abilităților, fie prin programe interne de dezvoltare a competențelor, fie prin training-uri externe.
  • Promovează pe performanță. Stabilește criterii clare pentru promovare în cadrul companiei și respectă promisiunile.

 

Corporații care susțin diversitatea în echipa lor:

  • Bank of America a reunit un grup de 300 de persoane cu dizabilităț pentru a crea o echipă de servicii de asistență pentru clienți
  • Microsoft a creat un program de angajare pentru persoanele cu autism.
  • Starbucks a deschis primul magazin Signing Store în Washington, D.C. care acordă prioritate angajării peersoanelor cu deficiențe de auz.

APELEAZĂ LA O AGENȚIE DE RECRUTARE 

Echipa BIA Human Capital Solutions are o experiență de peste 30 de ani în recrutare și îți poate oferi suport șn business. Ne dorim să ai mai mult timp pentru echipa ta și încercăm mereu să gasim cele mai bune soluții pentru a atrage noi colegi, chiar și pentru domeniile sau posturile mai dificil de ocupat.

Iată ce avantaje îți aduce recrutarea prin BIA HCS:

  • 90% dintre proiecte sunt finalizate cu succes prin direct search și head hunting.
  • Scurtarea timpului de recrutare, unele posturi au fost ocuapte în mai puțin de 5 zile lucrătoare de la startul proiectului.
  • Integrarea profilului jobului în cultura companiei și definirea strategiei pentru căutarea candidaților.
  • Suport în ofertarea candidaților și în negociere
  • Experiență în recrutare în domenii diferite: contabilitate, construcții, retail, medical, farma, auto, arhitectură

Povestește-ne despre business-ul tău și despre nevoile de recrutare la biaoffice@bia.ro

Să angajezi persoane cu dizabilități nu înseamnă doar să asiguri diversitate și egalitate; este o decizie strategică de afaceri cu numeroase beneficii. Prin includerea persoanelor cu dizabilități, poți avea acces la un pool divers de talente, poți crește moralul și productivitatea angajaților și pot îmbunătăți reputația de angajator a companiei. În plus, crearea unei culturi incluzive la locul de muncă și oferirea de sprijin pentru angajații cu dizabilități pot duce la rate mai mari de retenție și la oameni mai implicați în jobul lor. 

Urmează pașii concreți pentru includerea persoanelor cu dizabilități! Astfel poți contribui la o societate mai echitabilă, în care oamenii se simt confortabil să-și arate potențialul, indiferent de condiția lor medicală.

 

Surse: 

https://www.business.com/articles/hire-disabled-people/

https://www.forbes.com/sites/forbesbusinesscouncil/2021/12/03/seven-reasons-why-hiring-people-with-disabilities-is-good-for-business/

https://www.linkedin.com/pulse/unleashing-power-inclusion-benefits-employing-trish-robichaud-mgqtf/

 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.