Uneori, atunci cand se afla in cautare de personal pentru a ocupa anumite pozitii, recrutorii sau angajatorii se confrunta cu problema deficitului de talente. Acest lucru ii determina pe foarte multi sa isi extinda cautarea in alte orase sau chiar in alte tari, atunci cand trebuie sa idefice candidate cu abilitati deosebite sau cu experienta specifica intr-o anumite industrie.
Astfel, chiar daca recrutorii isi directioneaza toate eforturile spre a gasi candidate potriviti in piata locala, aceste incercari se dovedesc a fi de multe ori in zadar, devenind consumatoare de timp si de resurse financiare. Intr-o astfel de situatie, o solutie mai avantajoasa poate fi relocarea unui candidat dintr-o alta regiune geografica in orasul sau tara in care compania angajatoare isi desfasoara activitatea.
Cand este relocarea o varianta convenabila
Desigur, asa cum este de asteptat, relocarea presupune o serie de riscuri si sacrificii pentru ambele parti. Pe de-o parte, angajatorul se va intreba, in mod inevitabil, daca merita sa investeasca in relocarea unui candidat dintr-un alt oras sau tara sau daca ar fi mai bine investeasca in pregatirea unui candidat local, cu mai putina experienta. Pe alta parte, candidatul supus relocarii isi va pune intrebarea daca merita sa faca acest compromis si sa-si mute existenta intr-o alta regiune geografica decat cea in care poate a trait tot restul vietii sale.
Din perspectiva angajatorului, ofertarea unui candidat ce necesita relocare implica un proces de negociere mai complex. Acest lucru se intampla deoarece exista o multime de alti factori in afara de oportunitatea profesionala in sine, cum ar fi pachetul de beneficii sau cultura organizationala, lucruri care vin la pachet cu noul job oferit. Totodata, angajatorul se va gasi pus in situatia in care va trebui sa isi promoveze nu doar brandul de angajator, ci amplasarea, orasul sau tara in care isi desfasoara activitatea, astfel incat sa fie tentant pentru candidat.
Negocierea cu viitorul angajat
Prin urmare, atunci cand ii propunem unui candidat optiunea relocarii, trebuie sa ne gandim la costurile imobiliare pe care acest lucru le implica pentru el, la costurile traiului in noua regiune, la conditiile climatice sau la distanta fata de locurile in care acesta si-ar lasa prietenii si rudele. In cazul acesta, trebuie ajustat si negociat cu candidatul un pachet de beneficii de relocare, care sa includa, spre exemplu, acoperirea integrala sau a unei parti din costul chiriei. Intrucat relocarea aduce costuri mai mari pentru angajator, aceasta optiune implica si o negociere cu viitorul angajat.
Atunci cand unui candidat care este casatorit si are copii i se ofera posibilitatea relocarii, lucrurile sunt cu atat mai dificile pentru organizatia care il recruteaza. In primul rand, trebuie purtate discutii despre situatia profesionala a partenerului de viata sau despre cat de mult conteaza salariul acestuia pentru bunastarea financiara a familiei. Daca la mijloc exista si copii, atunci discutiile se vor extinde catre aspecte legate de sistemul local de invatamant, despre oportunitatile de studii pe care cei mici le-ar avea, precum si de o posibila planificare a relocarii pentru perioada de inceput de an scolar.
In concluzie, relocarea implica un numar foarte mare de factori, iar atunci cand ne gandim sa oferim aceasta optiune unui candidat trebuie sa luam in calcul mai multe lucruri. Astfel, trebuie sa ne gandim ca, pentru candidat, conteaza beneficiile in ansamblu, nu doar salariul care i se ofera: sa fie o zona urbana, dezvoltata, cu o clima prietenoasa, iar daca acesta are partener de viata si copii, sa existe bune posibilitati de dezvoltare si un sistem de invatamant performant.
ECHIPA BIA HR