Fiecare interviu de angajare îți oferă ocazia de a te pune în valoare. Asa cum angajatorul este interesat sa afle daca esti persoana potrivita pentru job, si pe tine, in calitate de potential angajat, te-ar putea interesa felul in care se lucreaza in companie, ce asteptari au potentialii sefi si colegi de la tine. In plus, ca sa te asiguri ca ai dat si obtinut totul de la discutia cu recruiterul, este indicat sa profiti de momentul in care esti invitat sa adresezi intrebari.
Profita de aceasta oportunitate! Nu numai ca poti intoarce lucrurile in favoarea ta daca pana atunci nu ai fost convins ca te-ai prezentat in cea mai buna forma, dar este si un moment propice sa afli daca ai fi bucuros sa lucrezi pentru respectiva companie.
“Procesul in sine prin care candidatul este cel care pune intrebari schimba complet dimanica interviului si perceptia recruiterului asupra persoanei din fata lui“, spune Andreea-Cristina Dumitrescu, Senior Recruitment Manager BIA HR. Mai mult, exista si un alt motiv pentru care ar trebui sa ai mereu pregatite cel putin doua-trei intrebari: “Vei parea mult mai interesat de job, mai inteligent si implicat fata de situatia in care nu adresezi nicio intrebare“, puncteaza Andreea Dumitrescu, recruiter cu peste 16 ani experienta.
Bineinteles, nu orice fel de intrebare este binevenita, pe unele le vei evita in mod cert, pentru a nu te descalifica singur. Recruiterul BIA HR enumera 11 intrebari care au determinat-o fie sa recomande direct candidatul catre persoana de decizie ca fiind persoana potrivita pentru job, fie sa propuna noi oportunitati cu sanse reale de angajare.
Este indicat sa adaptezi aceste exemple la tipul de job si de companie, sa le modifici astfel incat sa fie mai specifice, sa le folosesti daca este cazul. Tine de creativitatea si abordarea ta in interactiunea cu intervievatorul:
- Am raspuns la toate intrebarile/nelamuririle dumneavoastra? Vreti sa explic ceva in plus sau sa vin cu o serie de exemple?
- Care credeti ca ar fi angajatul ideal pentru acest post? Cum ma situez in raport cu acesta?
- Cui ii voi raporta? Aceste persoane sunt din echipe diferite? Cui raspund mai intai?
- Pe langa capacitatile necesare pentru jobul propriu-zis, care sunt abilitatile pe care trebuie sa le am pentru a ma integra in echipa si a ma alinia la cultura organizationala?
- Aveti vreo ezitare in legatura cu experienta sau abilitatile mele?
- Ce va incanta cel mai mult in a lucra pentru aceasta companie?
- Este o pozitie nou infiintata? Daca nu, de ce pleaca angajatul actual?
- Ce au facut angajatii anteriori pentru a avea succes in acest loc de munca?
- Care sunt provocarile acestui job?
- Cat de mare este fluctuatia de personal in companie?
- Mai este vreun lucru pe care il pot spune/face pentru a va ajuta sa luati o decizie?
Interviul de angajare este momentul in care te pui in valoare si intaresti imaginea pe care ti-ai creat-o printr-un CV bine scris. Atat timp cat esti cu adevarat potrivit si iti doresti jobul respectiv, interesul manifestat prin intrebarile adresate recruiterului te pot sustine sa obtii postul dorit.
Profita de oportunitatile de joburi, trimite-ne CV-ul tau la recrutare@bia.ro sau acceseaza pagina destinata candidatilor: cariere.bia.ro, iar BIA HR iti obtine locul de munca potrivit!
Te-ar mai putea interesa:
Lucruri pe care un bun lider nu ar trebui sa le faca
Greseli frecvente in materie de recrutare
Despre candidatii care nu stiu incotro sa se indrepte in cariera