Voluntariatul si internshipul

      Pe piata profesionala din Romania, conceptul de “voluntariat” este adesea confundat cu cel de “internship”.

               
    Primul reprezinta activitatea voluntara a oricarei persoane fizice care doreste sa se implice in diverse proiecte (sociale, educationale etc.) sub conducerea ONG-urilor (organizatii non-profit), fara a avea vreun beneficiu material. Activitatea de voluntariat vine adesea ca o completare sau ca o implinire a vietii unei persoane care isi doreste sa se simta mai “util” sau responsabil.

               
    Conceptul al doilea, internship-ul, reprezinta o activitate organizata de companii, traducandu-se printr-o metoda accesibila de angajare a unei persoane pentru o perioada determinata cand afacerea are nevoie de idei noi sau trece printr-o perioada aglomerata. Desi in majoritatea statelor occidentale, aceste internship-uri inseamna si remunerare a persoanei (internul), conceptul nu este reglementat pe piata muncii din Romania si, astfel, majoritatea societatilor (de la agentii de apartament la multinationale) se folosesc de aceasta situatie si ofera internship-uri neplatite.

               
    Un internship inseamna si un proces de selectie mai riguros, asemanator unui proces traditional de recrutare in vederea angajarii, deci candidatul trece prin cateva etape de selectie (diverse teste, interviuri). Intr-adevar, un internship este o sansa oferita unui candidat (adesea student) pentru a acumula experienta profesionala, a cunoaste piata muncii, a se responsabiliza si a se pregati pentru o viitoare cariera (dar, pentru aceste situatii, se poate apela la stagii de practica, stagii ce sunt reglementate in Romania si pot insemna chiar incheierea unui contract individual de munca). Problema intervine cand studentul isi finalizeaza studiile, cresc responsabilitatile, cheltuielile, iar el nu isi poate neaparat permite sa parcurga o perioada de o luna sau chiar sase luni intr-o companie care nu ii va oferi cu certitudine sansa unei angajari cu beneficii adecvate. Internship-ul poate fi platit (insa mult mai putin decat nivelul salarial normal) sau neplatit.

               
    Acest concept necesita o reglementare legala clara si rapida in Romania pentru a nu mai exista confuzii si pentru a ajuta cu adevarat tinerii care sunt in anii terminali la facultate ori si-au finalizat studiile superioare si care nu beneficiaza adesea de un ajutor financiar consistent de la rude. Internship-ul reprezinta o nisa legislativa ce tinde sa exploateze abilitatile tinerilor si nu recompenseaza asa cum trebuie suflul de idei si energie pe care acestia il furnizeaza.

   Silvia Podarascu, Consultant BIA