Succesul vine din interior. Strategiile care aduc performanta

Succesul unei companii nu este dat numai de factorii externi, precum un portofoliu de clienti complex si profitabil sau o buna vizibilitate pe piata. Bunul mers al unei organizatii este dat si de o serie de factori ce tin de organizarea interna, fie ca e vorba despre strategii gandite in cadrul departamentului de HR, fie despre directive date de managementul companiei.

Vom vorbi in continuare despre o serie de practici pe care companiile de succes au inteles sa le puna in aplicare pentru a-si asigura stabilitatea. Este vorba despre o stabilitate data de fidelizarea angajatilor deja existenti, atragerea de noi talente in companie, dar si de o productivitate sporita ce decurge din toate acestea.

Gestionarea strategica a talentelor

Fara o strategie de management al talentelor, sansele ca o companie sa faca performanta sunt reduse. Ce presupune o astfel de strategie? Ei bine, ea trebuie sa aiba la baza dorinta de a tinde catre excelenta si sa inceapa cu incurajarea angajatilor de a-si pune in valoare la maximum potentialul.

Totodata, managementul talentelor presupune si evaluarea individuala a angajatilor, analizarea rezultatelor si implementarea unei strategii de mentinere in companie a celor care implinesc sau depasesc cerintele postului pe care il ocupa. De asemenea, este necesara si implementarea unor metode de training, in cazul in care aceste nevoi au fost identificate in cazul unor angajati.

Orientarea spre invatare

Odata cu evaluarea performantei individuale, poate sa iasa la iveala nevoia de coaching sau de training, iar companiile de succes sunt constiente ca imbogatirea cunostintelor si dezvoltarea abilitatilor angajatilor este o investitie profitabila pe termen lung. Procesul de invatare si de tendinta de orientare catre nou trebuie sa fie constant, iar nevoia de actualizare a cunostintelor nu trebuie neglijata.

Spre exemplu, un bun contabil, cu o experienta de ani de zile in spate, nu va putea fi niciodata egalat de un tanar abia iesit de pe bancile facultatii. Ceea ce are insa tanarul si s-ar putea sa nu aiba contabilul cu experienta este usurinta in lucrul cu sistemele informatice, problema ce se poate insa rezolva cu un training de specialitate.

Identificarea potentialilor lideri

In fiecare echipa echipa sunt oameni care au aptitudini de lideri si altii care se potrivesc mai bine pe pozitiile de executie. Intrucat orice organizatie este ca un organism viu, in care posturile se ruleaza constant, unii oamenii sunt promovati sau altii pleaca in alte companii, este important sa fie identificati din timp, in fiecare echipa, acei membri care detin “leadership skills” si care ar putea, pe viitor, sa o conduca.

Nu este suficient intotdeauna doar sa ai o echipa motivata si productiva, ci este necesara si o pregatire prealabila a celor care pot fi lideri pe viitor, prin incredintarea unor noi sarcini, spre exemplu. Acest lucru este cu atat mai important cu cat procesul este unul care se intinde pe ani de zile si nu poate veni de la o zi la alta.

Asadar, pe scurt, strategiile interne care aduc succes unui business trebuie sa includa un proces de recrutare urmat ca la carte, care sa aduca organizatiei cele mai bune talente, un bun management al performantei sau planificarea preluarii atributiilor. 

ECHIPA BIA HR
 

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.