Spiritul de echipa la locul de munca: Cum sa incurajam colaborarea dintre angajati

Crearea unui mediu de lucru placut nu este ceva ce se poate intampla peste noapte, ci reprezinta rezultatul eforturilor depuse de liderii unei organizatii pentru cultivarea unor valori de succes in randul angajatilor. Niciun individ nu poate lucra izolat intr-o companie si fiecare angajat va avea nevoie de ajutorul unui coleg, indiferent de activitatea sa. Este necesar ca toti angajatii, fie ca este vorba despre manageri sau persoane aflate la inceput de cariera, sa simta ca fac parte dintr-o echipa, sa fie integrati si sa aiba parte de o buna colaborare cu cei cu care lucreaza. Asadar, cultivarea spiritului de echipa si construirea unor legaturi trainice intre colegi trebuie sa fie o prioritate pentru orice organizatie.

Felul in care munca se desfasoara la nivel de echipe depinde de cultura organizationala, astfel ca in companiile in care se promoveaza valori precum onestitatea, comunicarea deschisa si interactiunea exista sanse mai mari sa se cultive un spirit de echipa trainic. Totodata, sa nu uitam ca puterea exemplului cantareste foarte mult si ca valorile trebuie sa se propage, sub forma unei piramide, de la lideri catre angajati. La randul lor, acestia trebuie sa fie potriviti culturii organizationale si sa aiba o personalitate care sa le permita sa se adapteze lucrului intr-un colectiv unit. Nu toti oamenii lucreaza cu usurinta in echipa, iar angajatii cu o atitudine negativa pot ingreuna munca colegilor.

Comunicarea onesta si atmosfera relaxata

O buna metoda de cultivare a muncii eficiente in echipa este recunoasterea meritelor angajatilor care fac performanta, care au o atitudine proactiva si care contribuie la cresterea tuturor, ca grup. Aceasta practica trebuie sa fie insotita de incurajarea unei atitudini similare si in randul celorlalti angajati, astfel incat ei sa se mobilizeze si sa contribuie la consolidarea spiritului de echipa. De asemenea, este bine ca angajatii sa fie implicati in luarea deciziilor care au un impact asupra echipei si sa nu fie doar spectatori, ci si participanti in acest proces. Astfel, atunci cand se fac schimbari, membrii unei echipe pot fi incurajati sa preia initiativa si sa vina cu o lista de idei si sugestii legate de deciziile care urmeaza a fi luate.

In contextul in care echilibrul dintre viata personala si cea profesionala este greu de atins, un mediu de lucru stresant ar dezbina si mai tare echipele, determinand angajatii sa nu se mai gandeasca la binele comun, ci doar la ameliorarea propriei situatii. Unitatea si starea de spirit au de suferit atunci cand membrii unei echipe se simt prinsi in fata ecranului unui computer si coplesiti de un volum de munca prea mare. La polul opus, o atmosfera relaxata, un mediu de lucru in care sunt permise glumele sau relatarea de momente amuzante ii va ajuta pe angajati sa se simta bine la locul de munca, sa vina cu drag la serviciu si sa colaboreze cu colegii, pentru a oferi rezultate dintre cele mai bune.

Iesirile cu echipa si aplanarea conflictelor

Se spune ca cele mai bune relatii intre colegii de munca se leaga in afara programului obisnuit de lucru. Totusi, organizatia trebuie sa aiba si ea o contributie la acest lucru, sa incurajeze si sa sprijine iesirile in oras cu echipa, team building-urile, organizarea de petreceri tematice cand sunt sarbatori nationale si internationale sau participarea la actiuni de voluntariat. Iesirile cu echipa ii vor ajuta pe angajati sa iasa din atmosfera de munca, sa se relaxeze si sa se deschida fata de colegii lor si sa se cunoasca mai bine. In felul acesta, colaborarea la locul de munca va fi mai usoara intre cei care au avut prilejul sa interactioneze si intr-un context mai relaxat, lasand deoparte discutiile legate de munca de zi cu zi.

Nu in ultimul rand, atunci cand apar conflicte, este recomandat ca ele sa nu fie lasate sa capete amploare, ci sa fie rezolvate cat mai repede cu putinta si sa se incerce o mediere, astfel incat niciuna dintre parti sa nu aiba de pierdut. De multe ori, este nevoie ca unul dintre liderii de echipa sa intervina pentru a media un conflict, fie ca este vorba despre o neintelegere intre doua persoane sau intre doua grupuri de opinie formate in cadrul aceleiasi echipe. In cele din urma, daca un angajat nu se potriveste cu echipa din care face parte si nu reuseste sa colaboreze cu ceilalti membri ai sai, cea mai eficienta masura este inlocuirea lui cu o alta persoana si incercarea de a-l integra intr-o echipa cu care sa fie compatibil.

ECHIPA BIA HR