Cum sa iti inspiri angajatii si sa ii faci sa isi iubeasca jobul

Mentinerea motivatiei angajatilor la un nivel ridicat nu este un lucru usor, insa este necesar pentru a pastra productivitatea in cadrul organizatiei. Totodata, gradul de satisfactie la locul de munca este si cel care intretine retentia acelor oameni care, prin ideile lor si prin modul in care isi indeplinesc atributiile, aduc beneficii intregii companii. Din pacate, studiile realizate in ultimii ani au aratat ca multe persoane ajung sa fie nefericite si nemultumite de locul de munca pe care il au, ba chiar sa si il si urasca. In astfel de cazuri, liderii sunt cei care trebuie sa ia masuri pentru a impiedica pierderea iremediabila a entuziasmului angajatilor, sa ii inspire si sa ii faca sa vina din nou cu drag la munca.

Cei mai multi oameni care isi pierd interesul pentru activitatile de la serviciu si care nu se mai regasesc in ceea ce au de facut zilnic au nevoie sa fie inspirati de o idee, de un concept, sa gaseasca din nou motive pentru a-si face munca din placere. Salariul pe care fiecare om il primeste lunar pentru munca prestata il ajuta pe acesta sa isi satisfaca nevoile financiare de baza, legate de plata facturilor si a mancarii sau de distractiile din timpul liber, insa banii nu sunt, de cele mai multe ori, suficienti pentru a-l face fericit. Dincolo de acestea, este nevoie de un mediu in care angajatii sa simta ca merita efortul sa vina si sa dea ceea ce au mai bun, iar cladirea si intretinerea acestui mediu trebuie sa porneasca de la lideri.

O atmosfera prietenoasa si un spatiu inteligent decorat

Chiar daca nu toti indivizii raspund la aceiasi stimuli, exista cateva metode practice care ii pot inspira pe angajati si ii pot ajuta sa se simta placut la serviciu. Acestia petrec un numar seminificativ de ore la locul de munca, iar felul in care spatiul de lucru este amenajat ii poate determina sa se simta placut sau, dimpotriva, sa isi doreasca sa iasa cat mai des afara sau sa plece cat mai repede acasa. Un loc cat mai aerisit, care sa beneficieze, pe cat posibil, de lumina naturala, o temperatura confortabila si zonele de relaxare sunt lucruri care ii ajuta pe cei mai multi sa colaboreze mai usor cu cei cu care impart acest spatiu.

Peretii pot fi decorati cu panouri pe care angajatii sa fie indemnati sa puna fotografii cu echipa sau citate motivationale, iar plantele decorative pot infrumuseta spatiul de lucru. Zidurile din jur sau imaginea de fereastra reprezinta primele locuri catre care ne uitam atunci cand incercam sa gasim o idee sau sa ne limpezim mintile. Elementele decorative care imbogatesc spatiul in care ne aflam ne pot ajuta mai mult decat o poate face un perete alb si gol. O idee la fel de buna poate fi o zona in care sa poata fi preparata si bauta cafeaua sau organizarea unei zile pe saptamana sau pe luna in care compania sa ofere angajatilor fructe sau o gustare.

Cunoasterea angajatilor si celebrarea zilelor speciale

Oricat de incarcat ar fi programul managerilor si liderilor de echipa si oricat de multe alte responsabilitati ar avea, acestia ar trebui sa isi faca timp pentru a cunoaste angajatii si pentru a construi relatii trainice cu acestia. O initiativa de succes poate fi setarea unei “pauze” de cafea pe care liderul sa si-o petreaca, pe rand, cu cate un angajat. Acesta ar putea fi un prilej pentru oamenii care ar dori sa se deschida, sa vorbeasca si despre alte lucruri decat despre munca, dar si sa exprime anumite temeri sau nemultumiri legate de mediul de lucru. La randul sau, liderul poate aborda subiecte legate de viata cotidiana sau il poate intreba pe angajat daca se simte integrat si daca are nemultumiri.

Activitatile care implica socializarea sunt si el un factor care imbunatatesc starea de spirit la nivel general, iar conducerea organizatiei ar trebui sa profite de ocazii precum sarbatori nationale sau Halloween pentru a-i face pe angajati sa se cunoasca mai bine. Acestia ar putea fi indemnati sa isi aduca copiii si partenerul de viata la astfel de evenimente, organizate de companie, cu ocazia unor sarbatori. Sa nu uitam ca toate aceste initiative sunt cu atat mai eficiente cu cat liderii sunt mai implicati si trimit constant catre angajati mesaje motivationale, integreaza scurte povesti sau citate in mailurile pe care le trimit, sunt consecventi in actiunile lor si au o comunicare eficienta cu personalul.

ECHIPA BIA HR